• Economia
  • Pimec valora negativament el repunt de preus

Pimec valora negativament el repunt de preus

Tot i la moderació de la taxa d’inflació subjacent, la patronal avisa que aquest escenari obligarà a seguir prenent mesures

El president de Pimec, Antoni Cañete | EP
El president de Pimec, Antoni Cañete | EP
Redacción VIA Empresa
Barcelona
12 de Maig de 2023
Act. 12 de Maig de 2023

Tenint en compte les dades relatives a l’Índex de Preus al Consum (IPC) publicades per l’Institut Nacional d'Estadística (INE), Pimec destaca que el principal problema de l’augment de preus, que inicialment s’havia centrat en els productes energètics, s’ha traslladat als aliments i begudes, a l’hoteleria i restauració i a d’altres articles comercialitzats. En aquest sentit, destaca que les mesures preses que han estat efectives per moderar els preus de l’electricitat s’han de complementar per aconseguir que aquesta tendència a la baixa dels preus energètics es traslladin als preus d’altres sectors.  

Amb tot, sembla que els efectes de segona ronda s’estan moderant, la qual cosa queda reflectida en el comportament dels preus, sense considerar els productes energètics ni els aliments no elaborats (inflació subjacent) que malgrat continuar a nivells molt elevats es redueix nou dècimes aquest mes. En aquest sentit Pimec, lamenta que l'única mesura per frenar l’augment de la inflació sigui l’augment de tipus d’interès, mesura que considera que pot comportar més perjudicis que beneficis l’actual situació econòmica. 

 

Pimec lamenta que l'única mesura per frenar l’augment de la inflació sigui l’augment de tipus d’interès

La patronal recomana l'increment salarial

Des de la patronal es continua recomanant que els increments de salaris, que són necessaris, s’indexin a cistelles d’indicadors relacionats amb la millora de la productivitat de les empreses, per exemple: productivitat, resultats, evolució del PIB, costos, etc. i no només a l’IPC, per contenir els efectes de segona ronda.



Per capgirar aquesta situació, Pimec reclama que les prioritats polítiques, d’una banda, han de continuar encaminades a contenir la inflació en el seu origen, la formació de preus en els mercats majoristes de l’electricitat, el gas i la resta de combustibles, i, de l’altre, en els grups amb més tensions inflacionàries. En aquest sentit, la patronal lamenta que les rebaixes de l’IVA en alguns productes gairebé no s’han notat i per això continua reclamant que la mesura s’estengui a la carn i el peix, que són productes bàsics de la nostra dieta, fet que farà més efectiva aquesta mesura.