• Opinió
  • L'opinió
  • El futur tecnològic des de Catalunya o de què parlem quan parlem del MWC
especialitzada en videojocs, tecnologia i tendències digitals

El futur tecnològic des de Catalunya o de què parlem quan parlem del MWC

25 de Febrer de 2024
Gina Tost | VIA Empresa

Avui arrenquen els actes de la fira tecnològica essencial de l’any, el MWC24, que congrega els principals actors d’aquest àmbit de tot el món: empreses, startups, universitats, delegacions governamentals, centres d’innovació i recerca... Amb estand o sense, aquí no hi falta ningú. Però que lluny que queda aquell congrésdemòbils que va arribar a Catalunya ara fa 18 anys, amb un farcellet ple d’il·lusions i un projecte amb molt de camp per córrer! Ara és la fira de referència per la qual es barallen moltes ciutats d’arreu del món. 

 

Els més veterans recordaran quan era l’esdeveniment on Samsung o Google presentaven els seus terminals i on el que tothom volia era tocar ferros i pantalletes i fer-se fotos amb unes Google Glass i els pins d’Android. Avui dia, això continua passant, però molt menys. Ara hem canviat les ulleres de Google per les ulleres de VR amb sensors perimetrals, però també pugem a cotxes intel·ligents, entrem a túnels del vent, mirem pantalles que es dobleguen i desapareixen, i al·lucinem amb els drons que transporten òrgans dins de complexos hospitalaris. Al congrés dels mòbils ja no hi ha només mòbils. Al congrés de la tecnologia s’hi respira el futur tecnològic mundial en tots els àmbits de la vida.

"Al congrés dels mòbils ja no hi ha només mòbils. Al congrés de la tecnologia s’hi respira el futur tecnològic mundial en tots els àmbits de la vida"

Una de les novetats dels últims anys és que, a més de ferros, aquí s’hi parla de la part humana de la tecnologia. Les ments més creatives es posen a preveure escenaris futurs on el nostre ADN es liqua amb líquid digital, i s’hi incorpora la mirada ètica per afrontar els grans reptes de futur: l’educació, el talent, l’ètica, la diversitat. Pensadors il·lustres es reuneixen amb els directius d’empreses per debatre sobre el futur del treball, de la ciència, de l’educació, de l’esport, de la salut, o de les finances. Una zona on es toquen pocs mòbils, però on hi ha més ferro i substància grisa que mai.

 

A Catalunya ens interessa que en aquest congrés no només es parli de mòbils. Per què volem una fira que podria ser una keynote en un plató virtual emès per YouTube, Twitch, o TikTok? Volem un lloc on es pugui reflexionar sobre el futur del nostre entorn, però també on nosaltres en formem part més enllà de plantar la paradeta i oferir els metres quadrats. Som part activa del debat, no només un cop l’any, i hem de continuar treballant per aprofitar la rellevància que ens ofereix el MWC per connectar-nos amb totes les regions del món. La nostra competència no és dins de la península; la nostra competència, els clients, els assessors, o la inspiració, es troben a milers de quilòmetres i venen a Catalunya un cop l’any (com a mínim) per parlar del que ens interessa: el futur de la humanitat en afers digitals.

A Catalunya hem fet els deures, sí, però per no perdre pistonada en els següents reptes tecnològics del demà, hem de continuar-ne fent ja, avui. Hem d’empoderar digitalment les nostres empreses, capacitar tecnològicament infants, docents, majors de 45 anys, col·lectius vulnerables o rurals... No podem deixar ningú enrere. I a la vegada, hem de donar ales i ser la plataforma d’empenta per a tots els agents de l’ecosistema, i impulsar els nous escenaris que plantegen matèries com la indústria 4.0 i les tecnologies digitals avançades. 

A Catalunya tenim una posició privilegiada, amb el BSC i el nou supercomputador MareNostrum 5, el sincrotró del Parc de l’Alba, l’Observatori del Montsec o el nou centre tecnològic de xips Innofab. Projectes que atrauen talent, mirades i substància grisa per resoldre els desafiaments del futur des de Catalunya. Però seria ideal que aquesta substància grisa no sempre vingués de fora i fóssim nosaltres els que lideréssim la conversa.

"Seria ideal que aquesta substància grisa no sempre vingués de fora i fóssim nosaltres els que lideréssim la conversa"

Tenim la capacitat i l’empenta. Però no ens hem d’adormir sobre els llorers i hem de continuar fent els deures quan toca. Per exemple, incorporant a la tecnologia més dones i perfils diversos, i fent que el talent no hagi de marxar de casa per poder treballar del que vulgui. Un cop l’any, a més a més, el món ens mira i ens ofereix una plataforma de projecció única. Aprofitem, doncs, aquest MWC, i els 361 dies que ens quedaran fins al pròxim MWC, per continuar fent feina.