Guia completa (i kit de supervivència) del Mobile World Congress 2024

El recinte firal de Gran Via es prepara per rebre els gairebé 100.000 assistents previstos a la fira, que generarà un impacte econòmic de 461 milions d'euros

Més de 95.000 assistents acudiran al Mobile World Congress 2024 | EP Més de 95.000 assistents acudiran al Mobile World Congress 2024 | EP

Tot a punt per a l'arribada del congrés més important de Catalunya i que durant una setmana "paralitza" per complet Barcelona. El Mobile World Congress (MWC) 2024 aterra per 18è any consecutiu a la ciutat comtal amb una edició plena de novetats que giren al voltant del lema Future First. Més de 95.000 assistents, nombrosa presència asiàtica, un impacte econòmic de 461 milions d'euros anuals i novetats tecnològiques en tots els àmbits. A continuació, una guia amb un kit de supervivència per gaudir d'una experiència completa del congrés rupturista per excel·lència.

Quatre dies intensos amb entrades de gairebé 5.000 euros

La presència asiàtica és notòria al MWC | EP
La presència asiàtica és notòria al MWC | EP

El MWC 2024 està a punt de començar i durarà del dilluns 26 de febrer fins al dijous 29 del mateix mes. L'associació GSMA és l'organitzadora i espera superar l'assistència registrada l'any passat i que més de 95.000 persones facin acte de presència al recinte de la Fira Gran Via de Barcelona. En concret se celebrarà als pavellons 1, 4, 5, 6 i 7 al recinte ubicat a l'Avinguda Joan Carles I, 64 de l'Hospitalet de Llobregat. Les entrades es poden comprar a través de la pàgina web oficial del MWC 2024 de Barcelona per preus que oscil·len entre els 879 euros i fins als 4.899 euros, que són VIPS.

Més info: El doble dilema de Google al MWC

Un aspecte interessant és el perfil dels nouvinguts durant la setmana del Mobile. Darrerament, del total de participants dels últims anys, el 21% són consellers delegats, directors generals d'empreses i càrrecs de juntes directives, mentre que el 56% són equips de direcció sènior. Durant el MWC 2023 hi va haver 88.500 assistents de 202 països, més de 2.400 expositors, patrocinadors i socis. La presència asiàtica després de les restriccions de la pandèmia per la covid-19 és nombrosa. De fet, durant l'edició de l'any passat, el 25% dels registrats eren asiàtics. I, amb ells, poder veure totes les novetats tecnològiques.

I què veuran?

Que a la Fira de Barcelona vinguin gairebé 100.000 visitants no és casualitat. Els assistents saben que no només veuran noves tecnologies, sinó que també les podran tocar amb les seves mans. S’exposaran dispositius amb resolucions de pantalla més altes, pantalles plegables, telèfons amb xips cada vegada més petits, així com totes aquelles eines que permeten experimentar la realitat virtual i l’augmentada.

Jordi Roca en el MWC 2023 | EP
El xef del Celler de Can Roca, Jordi Roca al MWC 2023 | EP

Així i tot, la tecnologia protagonista d’aquesta edició serà l’Open Gateway, una tecnologia dissenyada per proporcionar accés universal a les xarxes d'operadors per als desenvolupadors. "En comptes de posar l'èmfasi en la itinerància entre països, aquesta tecnologia posa l'èmfasi en la itinerància entre aplicacions", va avançar el director general de GSMA, Mats Granryd, en la presentació de la fira.

L'Open Gateway ha estat llançat amb el suport de 21 operadors de xarxes mòbils, i representa un canvi de paradigma en la forma en què la indústria de les telecomunicacions dissenya i ofereix serveis. Aquesta tecnologia ajudarà els desenvolupadors i proveïdors de núvol a millorar i desplegar serveis més ràpidament a través de les xarxes d'operadors mitjançant punts únics d'accés a la plataforma de connectivitat més gran del món. Malgrat que aquest serà el plat fort, hi haurà innovacions que no deixaran indiferents a ningú, com un cotxe volador o un vaixell d'hidrogen de suport de 10 metres que farà servir l'equip de Nova Zelanda de la Copa Amèrica de vela.

Més de 1.100 ponents d'arreu del món

José María Álvarez-Pallete a la inauguració del MWC23 | EP
José María Álvarez-Pallete, president de la CSM i CEO de Telefónica a la inauguració del MWC23 | EP

Tenint en compte que el recinte firal de Gran Via acollirà visitants de més de 200 països, el complet programa d’aquest MWC compta amb un ampli ventall de ponents destacats que venen d’arreu del món per parlar de tecnologia. I és que ningú s’ha volgut perdre aquesta cita. José María Álvarez-Pallete (CEO de Telefónica), Julie Sweet (CEO d’Accenture), Michael Dell (CEO de Dell Technologies), Demis Hassabis (CEO de Google DeepMind), Antonio Neri (CEO d’Hewlett-Packard Enterprise), Peng Li (president de Huaweii), Brad Smith (president de Microsoft) o Christel Heydemann (CEO d’Orange) són alguns de la llarga llista de noms més destacats que prendran part de la cita.

La Fira de Barcelona comptarà amb 17 escenaris diferents on els més de 1.100 ponents i experts duran a terme el conjunt de conferències i presentacions que componen l’agenda del MWC. Destaquen els esdeveniments que tindran lloc a l’escenari principal, el MWC Main Stage. La primera tindrà lloc el dilluns 26 i donarà a conèixer l’Open Gateway: Open Gateway - The Art of What's Possible. Així i tot, la IA també serà una de les grans protagonistes, i la conferència Our AI Future ho confirma.

La Fira de Barcelona comptarà amb 17 escenaris per als més de 1.100 ponents

Val a dir que, a banda d’aquestes presentacions principals que vertebraran la fira, l’agenda disponible al web del Mobile World Congress mostra els més de 350 esdeveniments previstos, bona part d’aquests previstos al 4YFN, on destaquen les iniciatives destinades a reconèixer els projectes més prometedors de l’ecosistema emprenedor, com ara els 4YFN Awards, el Catalan Startup Pitches d’Acció o el Barcelona Activa Startups Pitch.

El 4YFN celebra 10 anys

Així, el 4YFN, el germà petit del MWC, remarcarà la seva importància dins de la fira celebrant la desena edició amb espais, escenaris i una oferta més gran de ponents, entre els quals destaquen Pau Gasol, Jordi Romero (CEO de Factorial), Oscar Pierre (CEO de Glovo) o Sara Bisbe (directora de tecnologia d’IA d’Aily Labs), qui va formar part de la presentació del 4YFN. La cita, destinada a impulsar l’ecosistema de startups, ja és tot un èxit i les xifres de l’any passat ho proven: va reunir 785 startups i expositors que van dur a terme més de 250 pitches, van representar 39 països i crear 116 hores de contingut per als 88.500 assistents que van haver. Però és que, en la darrera dècada, el 4YFN ha posat en contacte a més de 9.200 fundadors i més de 5.200 inversors d’arreu del món, i ha acollit prop de 1.000 inversors que representen 41.000 milions d'euros de fons.

Imatge d'un punt d'accés al 4YFN | GSMA
El 2023, el 4YFN va reunir 785 startups i expositors | GSMA

En aquesta desena edició, els espais més destacats seran la Digital Health Zone, la University & Spin-off Zone i la Green Tech Zone, una de les novetats d’aquest any que comptarà amb un programa destinat a explorar les últimes solucions que aprofiten el poder de l'aire, l'aigua i la terra per crear un futur més sostenible per a tothom.

El talent català no es perd la festa

I és que si parlem de talent és impossible no pensar en Barcelona, la tercera ciutat europea més atractiva per a l’ecosistema emprenedor. En aquest sentit, entitats com ara Barcelona Activa, el Tech Barcelona o Acció acudiran a la fira acompanyades del millor talent català i mostrar al món el potencial de l’ecosistema de startups a Catalunya en àmbits com el de la salut digital o les deep tech

Més info: Rècord de presència catalana al MWC Barcelona 2024

De les 360 empreses, centres tecnològics i entitats catalanes que assistiran a l'esdeveniment tecnològic, 69 comptaran amb un estand al MWC i 291 al 4YFN i, entre les iniciatives catalanes més destacades es troben hello.app, Immersium Studio, Improfit.AI, Lead2Tem, Lawwwing o Feeder

Talent Arena: "On el talent es coneix"

Parlar de tecnologia també és parlar de talent i, per aquest motiu, la Mobile World Capital Barcelona, la fundació publicoprivada catalana que té com a objectiu maximitzar el llegat del MWC a Barcelona, durà a terme un espai “on el talent es coneix”: el Talent Arena. Serà un esdeveniment centrat en les habilitats digitals, destinat a fomentar el treball en xarxa dins del sector tecnològic professional, superant la bretxa entre professionals qualificats i una indústria digital dinàmica.

L’espai crearà casos d’ús pràctics de l’Open Gateway, la tecnologia que protagonitza aquest Mobile, i comptarà amb 18 estands tecnològics, 13 sessions de taller i més d’una trentena de ponents experts en les TIC. Des de la Mobile World Capital apunten que aquesta plataforma està pensada per “facilitar la difusió de la tecnologia i el coneixement d'avantguarda”, i per aquest motiu tecnologies com el machine learning, la ciberseguretat, els microxips o la IA hi prendran part.

La combinació d’oci, negocis i molta facturació

Els assistents del MWC tenen gran varietat d'oci | EP
Els assistents del MWC tenen gran varietat d'oci | EP

"Els expositors i els visitants adoren Barcelona. També hi ha una part extra que agrada molt, com és la vida social, l’oci i de poder menjar a fora. Un visitant ve a una fira per negoci, però també s’ho vol passar bé, com ara gaudir de la nit i la ciutat comtal ho té absolutament tot", apuntava fa unes setmanes el director general del congrés audiovisual ISE, Mike Blackman, a VIA Empresa. I no li falta raó.

Els visitants poden trobar-se amb les millors vistes, sopar als millors restaurants de Barcelona o restaurants de luxe amb estrella Michelin, prendre còctels a la vora del mar, ballar tota la nit o relaxar-se en un spa relaxant. La ciutat està plena d'activitats per fer -i així ho anuncien a totes les xarxes socials i a les primeres cerques de Google-, des d'exposicions d'art fins a concerts o festivals locals, i fins i tot, amb el temps, es pot gaudir del sol d'hivern a les terrasses i places o a les platges. "Encara que només estiguis un parell de dies a la ciutat, trobaràs moltes coses per fer a Barcelona" destaquen els restauradors i hotelers. També s'ha llençat el Barça amb ofertes per veure un partit de Lliga contra el Getafe, un partit de bàsquet o tours per l'Estadi Olímpic o el Museu del Barça

El MWC ha tingut una contribució total a Barcelona de 5.800 milions d'euros i 150.000 llocs de treball a temps parcial

El congrés, que ha aterrat a Barcelona fa 18 anys, ha tingut un impacte econòmic important. De fet, ha tingut una contribució total a la capital catalana de 5.800 milions d'euros i 150.000 llocs de treball a temps parcial. En aquests moments el sector hoteler i turístic de la ciutat ja es prepara per fer l'agost els últims quatre dies de febrer. El preu de l’allotjament hoteler durant la setmana del Mobile World Congress ja s’ha disparat un 52% a Barcelona. Segons les xifres de la plataforma en línia, l'ocupació hotelera de la ciutat comtal i rodalia ja ronda el 90% i preveu assolir el 100% durant la celebració de l'esdeveniment mòbil mundial.

El preu mitjà per nit ascendeix als 190 euros, xifra molt superior a la dels 125 euros de mitjana que costa aquest 2024 pernoctar una nit a Barcelona. Cal tenir en compte que la capacitat hotelera de la ciutat comtal és d'aproximadament 40.000 habitacions i es preveu que el congrés reunirà més de 95.000 visitants. L'estada mitjana durant les dates del congrés és de tres dies, sent el diumenge 27, just abans que comenci l'esdeveniment, el dia que ebooking.com preveu que es produeixin més check-ins.

Més informació
Aquest any sí: el MWC presenta una nova tecnologia
El MWC obre passarel·les
Participació històrica d'empreses catalanes al Mobile World Congress
Avui et destaquem
El més llegit