Presentació del MWC24 a càrrec del director general de la GSMA, Mats Granryd, i la directora de màrqueting, Lara Dewar | EP
Presentació del MWC24 a càrrec del director general de la GSMA, Mats Granryd, i la directora de màrqueting, Lara Dewar | EP

El MWC obre passarel·les

Un dels tapats del MWC 2024 és l’Open Gateway, una inciativa de la GSMA que pretén revolucionar la manera en què utilitzem les xarxes de telecomunicacions

La direcció de la GSMA va presentar dijous a l’Antiga Fàbrica de la Damm l’edició d’enguany del Mobile World Congress (MWC). A diferència d’altres anys no va ser el sr. Hoffmann qui va fer la presentació sinó el director general de la GSMA, Mats Granryd, i la directora de màrqueting, Lara Dewar. El motiu oficial per la seva absència van ser “temes personals que no tenen a veure amb la salut”.

La indústria tecnològica té una capacitat innata de crear termes, conceptes i mems. Ho han demostrat, un cop més, aquest any. Si el 2010 amb l’arribada de la web mòbil va ser el “Mobile first” i després l’“AI first” aquest any li ha tocat “Future first”. Observeu dues coses: el mem de l’any només pot tenir dues síl·labes (ha de respectar l’original mobile) i cada cop és més vague. El mobile és tangible, la IA no tant (ningú no sap què vol dir realment) i el future, per definició, encara menys. L’avantatge és que aquest el poden fer durar per sempre.

El mobile és tangible, la IA no tant (ningú no sap què vol dir realment) i el future, per definició, encara menys

Un dels tapats del MWC, ja ho va ser l’any passat, és l’Open Gateway (Passarel·la Oberta). Si no n’heu sentit a parlar mai, no us preocupeu: jo en vaig sentir a parlar l’any passat que es va anunciar i no n’he sentit a parlar fins aquest any, quan el company Albert Cuesta en va fer la darrera pregunta a la roda de premsa de dijous.

Presentació del MWC24 a càrrec del director general de la GSMA, Mats Granryd, i la directora de màrqueting , Lara Dewar | Cedida
Presentació del MWC24 a càrrec del director general de la GSMA, Mats Granryd, i la directora de màrqueting, Lara Dewar | Cedida

L’Open Gateway és una inciativa de la GSMA que pretén revolucionar la manera en què utilitzem les xarxes de telecomunicacions. Compta amb el suport d'un nombre important d'operadors de xarxes mòbils, que representen més del 60% de les connexions mòbils a escala mundial. Empreses com Ericsson, Amazon, Microsoft i Nokia també hi participen. Sembla que al sector hi ha consens sobre la importància de l'Open Gateway. 

Que com es revolucionen les xarxes? Doncs obrint-ne els serveis als desenvolupadors d’aplicacions, això és, permetent que els desenvolupadors accedeixin a informació que només els operadors tenen. Si voleu entrar en temes més tècnics —per quan el tema surti a la sobretaula— podeu dir que amb l’Open Gateway les telecoms forneixen unes API (Interfícies de Programació d’Aplicacions) mitjançant les quals els desenvolupadors els poden demanar coses, i els les donen! Les API no són exclusives d’Open Gateway, qualsevol plataforma en posa a disposició dels desenvolupadors. Per exemple, quan us autentiqueu amb el vostre Gmail a un web d’un tercer, aquest darrer està utilitzant les API de Google.

Més info: Aquest any sí: el MWC presenta una nova tecnologia

Així doncs, via les API d’Open Gateway, un programador d’aplicacions pot accedir a l’estat de la xarxa, la qualitat de les comunicacions, el retard que hi ha en una comunicació, la localització precisa d’un usuari, la informació de si una SIM és original o un duplicat, de si l’usuari és qui diu que és, si està al corrent de pagament i molta més informació que només les telecoms saben. Les aplicacions són immediates: a la banca a l’hora de detectar frau, als mitjans de comunicació a l’hora de connectar en directe, a les actuacions musicals en línia, a les operacions quirúrgiques remotes o a la mobilitat transfronterera amb vehicles de conducció autònoma.

Aquí la paraula clau és plataforma. El 2010, qui fou director de Telefònica, el recentment traspassat César Alierta (Nostre Senyor l’hagi perdonat), deia que “els cercadors d’internet utilitzen les nostres xarxes sense pagar-nos res, una sort per a ells i una desgràcia per a nosaltres”. Avui Google és una plataforma i les xarxes de Telefònica, i les de tots els operadors… continuen essent xarxes. Intel·ligents, globals, estratègiques, però xarxes al cap i a la fi. Ara bé, xarxes que volen ser plataformes. Open Gateway va en aquesta línia. Si l’estàndard és adoptat a bastament per la indústria, les xarxes es tornaran plataformes, que dit així potser està a nivell de “Future first” però que si en veiem casos d’ús concrets ho veurem tot clar.

Si l’estàndard és adoptat a bastament per la indústria, les xarxes es tornaran plataformes

  • Actuacions de música en directe amb músics en diferents parts del món

Els artistes poden col·laborar en temps real, creant una experiència de concert immersiva. Això es va demostrar al MWC Barcelona 2023, on es va utilitzar l'API Edge Site Selection en concret per a una jam en directe que va permetre als músics actuar junts de manera virtual. Proveu-ho de fer per Zoom avui.

  • Banca i prevenció del frau

En el sector bancari, Open Gateway pot ajudar a resoldre problemes de qualitat d'identitat i frau. Els bancs poden utilitzar la plataforma per verificar les transaccions assegurant-se que es produeixen a la ubicació esperada. Això és possible gràcies a les API que poden comprovar l'estat del dispositiu i la verificació del número, afegint una capa addicional de seguretat a les operacions bancàries.

  • Conducció transfronterera autònoma

Per als vehicles autònoms, Open Gateway pot facilitar la conducció transfronterera proporcionant una connectivitat de xarxa perfecta i un intercanvi de dades en temps real. Les API permeten que els vehicles es comuniquin a través de xarxes mòbils per a aplicacions com ara la navegació, la gestió del trànsit i les funcions de seguretat.

Mentrestant, a Barcelona anem picant el metro i el tren amb un tros de cartró, que si te l’oblides a la butxaca dels pantalons, desapareix a la rentadora

En definitiva, l’Open Gateway de la GSMA té el potencial d’impulsar la innovació i crear nous models de negoci, beneficiant usuaris i indústries. Mentrestant, a Barcelona anem picant el metro i el tren amb un tros de cartró, que si te l’oblides a la butxaca dels pantalons, desapareix a la rentadora. Si volem arribar al Future First, cal que obrim encara moltes passarel·les; que moltes xarxes es converteixin en plataformes.

Més informació
Mike Blackman (ISE): “El meu desig seria superar el Mobile World Congress”
El MWC preveu superar els 90.000 visitants i Hoffman celebra la futura ampliació
Una mirada 'techie' al 2024: les 10 tendències tecnològiques que marcaran el sector industrial
Avui et destaquem
El més llegit