• Opinió
  • L'opinió
  • L'impacte de la IA generativa a les organitzacions: cinc claus per a l'èxit
Sènior Partner de SDLI

L'impacte de la IA generativa a les organitzacions: cinc claus per a l'èxit

01 de Maig de 2024
Xavier Lasauvage | VIA Empresa

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) al món empresarial, però la IA generativa ha disparat el seu interès des de fa uns mesos. Tot i que cada cop més empreses estan reconeixent el seu potencial transformador, la seva implementació efectiva continua sent un desafiament per a moltes organitzacions.

 

Fa poc vàrem aprendre una mostra interessant del seu abast. Una empresa química es va trobar enfrontant una complicada mancança de subministrament, cosa que afectava seriosament la producció d'un dels seus principals productes, i gràcies a la IA generativa va trobar una nova fórmula per al producte, eliminant els ingredients escassos, però mantenint l'efectivitat d'aquest.

"Aproximadament el 63% de les empreses a Espanya han començat a experimentar amb tecnologies d'IA o les han incorporat a les seves operacions, sent la segona xifra més alta de tot Europa"

La IA generativa està canviant ràpidament la manera com les empreses operen. No és només una eina per accelerar tasques manuals o repetitives, com ara escriure correus electrònics o resumir documents, sinó que també pot generar contingut nou i únic en diverses modalitats, suportant la innovació. A més, permet la personalització d'experiències adaptant continguts i informació a públics específics.

 

Avui sabem que la intel·ligència artificial generativa és una tecnologia exponencial amb la capacitat de transformar i disrompre moltes activitats, i possiblement també moltes organitzacions.

Les empreses nacionals estan demostrant un interès creixent en la intel·ligència artificial (IA), situant-se a l'avantguarda de l'adopció tecnològica a Europa. Segons un informe del 2022 de la Comissió Europea, aproximadament el 63% de les empreses a Espanya han començat a experimentar amb tecnologies d'IA o les han incorporat a les seves operacions, sent la segona xifra més alta de tot Europa. Aquest entusiasme es reflecteix també en l'increment d'inversions a IA, amb un notable augment del 20% en la despesa destinada a projectes d'IA durant el darrer any. Aquest auge indica un reconeixement clar dels possibles avantatges competitius que la IA pot oferir.

On estan aplicant les empreses aquesta tecnologia? Les àrees principals inclouen el guany en eficiència, la generació de continguts i idees i la personalització d'experiències. Una recent enquesta publicada per Forbes indicava, per exemple, que gairebé tots els empresaris (97%) enquestats creuen que ChatGPT ajudarà el seu negoci, i un 64% creuen que la IA millorarà les relacions amb els clients, alhora que un altre 64 % creu que permetrà augmentar la productivitat.

D'acord amb l'experiència en diferents projectes i sectors, cal considerar cinc iniciatives clau que les empreses han d'adoptar per desplegar amb èxit la IA generativa:

1. Entendre els casos d'ús amb impacte: més enllà de reconèixer la rellevància de la IA generativa, les empreses han de "mapejar" casos d'ús on aquesta tecnologia pot tenir un impacte significatiu en els resultats i prioritzar-los.

2. De pilots a estratègia de negoci: és fonamental passar de casos d’ús dispersos a una estratègia integral que alineï les iniciatives amb la visió del negoci. La IA ja no és només un tema d'IT, sinó una part integral del negoci amb un impacte clar al client.

3. Pensar en la productivitat i en el model de negoci: si bé és important millorar l'eficiència, les empreses també han de considerar com la IA generativa transformarà els models de negoci i les funcions empresarials.

4. Capacitar les persones per a una adopció reeixida de la IA generativa: treure el màxim partit a la tecnologia també depèn que els equips entenguin com interactuar amb aquesta tecnologia i treure'n el màxim profit.

5. Construir un ecosistema d'aliances: abans de desenvolupar solucions internes, les empreses han d'explorar possibles aliances amb proveïdors de tecnologia d'IA. Aquests ecosistemes externs poden generar valor i contribuir al creixement dels ingressos i el marge.

És important recordar que el món de la IA generativa és dinàmic i en evolució constant. Les empreses han de mantenir un radar actiu per identificar noves iniciatives i adaptar-se ràpidament als canvis del mercat.

L'adopció de la intel·ligència artificial generativa no és simplement una opció tecnològica avançada, sinó una necessitat estratègica crucial per a les empreses que busquen mantenir-se competitives en un mercat en evolució constant. Aquesta tecnologia ofereix la possibilitat de transformar radicalment les operacions, la creació de contingut i la personalització de l’experiència del client, la qual cosa pot resultar en un avantatge competitiu significatiu.

"Les empreses han de mantenir un radar actiu per identificar noves iniciatives i adaptar-se ràpidament als canvis del mercat"

Les empreses que aconsegueixin integrar efectivament la IA generativa en les seves estratègies de negoci no només optimitzaran els seus processos i augmentaran la seva eficiència, sinó que també estaran millor posicionades per innovar i liderar als seus respectius sectors.

En aquest context, és essencial que les organitzacions actuïn de manera decisiva i estructurada, implementant les recomanacions esmentades, per explorar i implementar solucions de IA generativa, adaptant-se ràpidament als canvis i aprofitant les oportunitats que aquesta poderosa eina pot oferir.