La indústria 4.0, el motor de la relocalització

El paper que pot tenir la Indústria 4.0 en l'economia catalana com a agent de canvi per afavorir la relocalització de la producció industrial està molt present a l'agenda de l'Industry 4.0 Congress, que tornem a celebrar aquesta setmana a Barcelona en tàndem amb la fira Advanced Factories, l'esdeveniment de referència al sud d'Europa en automatització i digitalització industrial.

En aquest escenari, Catalunya parteix d'una posició avantatjada per convertir-se en un hub europeu en fabricació avançada, per la gran concentració de talent i de teixit empresarial vinculat a l'àmbit digital i per la llarga trajectòria industrial que conflueix en coneixement especialitzat. Aquest potencial fa que cada cop més les empreses, des de grans corporacions fins a mitjanes i també petites companyies, vegin en la Indústria 4.0 un paradigma que pot contribuir decisivament a la seva productivitat.

"Catalunya parteix d'una posició avantatjada per convertir-se en un hub europeu en fabricació avançada"

En conjunt, la Indústria 4.0 és la convergència de tecnologies, tècniques i metodologies que faciliten la digitalització industrial. Així, es dóna lloc a una indústria més productiva i eficient, capaç de produir sota demanda, complementar el talent humà amb la robòtica col·laborativa i apostar per materials compostos, amb propietats avançades i més respectuosos amb el medi ambient.

Per aprofundir-hi, l'Industry el 4.0 Congress proposa aquesta setmana un programa ambiciós que engloba tot l'espectre de tècniques i de tecnologies aplicades a la digitalització de la indústria, que van des dels nous processos de producció i les tecnologies dels nous equips industrials, com la robòtica col·laborativa o la impressió 3D, fins a les tecnologies digitals aplicades a la indústria, com la Intel·ligència Artificial, la Internet de les coses, el Blockchain o el Big Data. El congrés també dedicarà atenció a la personalització de la producció, a la fabricació sota demanda i al digital manufacturing, que obren la porta a una indústria més flexible i amb menors costos associats. Hem inclòs també ponències d'experts en eficiència energètica industrial, energies renovables i l'anàlisi del cicle de vida per entendre millor l'encreuament de la Indústria 4.0 i l'economia circular.

"El congrés també dedicarà atenció a la personalització de la producció, a la fabricació sota demanda i al digital manufacturing"

Més enllà de la mateixa tecnologia, el congrés convida també a conèixer nous models de negoci i formatius, elements vinculats al reciclatge de professionals, detalls de la normativa aplicable, el seu impacte social i les polítiques públiques incentivadores de la transformació digital.

I és que la innovació continua sent la peça clau per a la diferenciació i la competitivitat industrial, en un escenari on les indústries avançades hauran d'estar preparades per canvis tecnològics continus i accelerats. Això demanda una gran agilitat a l'hora de saber llegir les oportunitats que ofereix la tecnologia i és aquí on les empreses, sobretot les pimes, poden trobar un gran aliat en centres tecnològics com Eurecat, que posen a la seva disposició plantes pilot industrials, coneixement i talent altament especialitzat per refermar el paper de la indústria local en la nova era digital.

Més informació
L’Advanced Factories espera reunir més de 10.000 assistents
L'Industry 4.0 Congress digitalitzarà tota Barcelona
L’Advanced Factories atrau més de 270 'speakers'
Avui et destaquem
El més llegit