L'aposta d'ISE per Barcelona

Fa una setmana, els responsables d'ISE (Integrated System Europe), explicaven públicament les raons per les quals la gran fira del sector audiovisual i de sistemes integrats d'àudio i vídeo ha decidit traslladar-se el 2021 a Barcelona des de la ciutat d'Amsterdam, que els ha acollit els darrers 14 anys.

Més info: Barcelona acollirà des del 2020 la fira mundial de l'audiovisual

A vegades pensem que les TIC s'acaben en el mòbil, però més enllà hi ha milers de programes i d'aplicacions, de càmeres i sistemes d'àudio que estan tan integrats en la nostra vida quotidiana que quasi no ens n'adonem. Amb 81.000 participants i amb la perspectiva d'arribar aviat als 100.000, són molt a prop dels 107.000 participants al Mobile World Congress.

Diuen des de l'ISE que durant 18 mesos han estat avaluant la viabilitat de restar a Amsterdam o de cercar una nova destinació. El creixement anual d'un 10% de participants i la previsió d'un 5% addicional fins al 2021 els han fet decantar-se. Però no només és un problema de públic, sinó sobretot d'expositors, que en la darrera edició arribaven quasi a 1.300 i ocupaven una superfície de 53.000. De fet, en acabar la darrera edició, els petits expositors van trobar que ja no tenien lloc per a l'any que ve. Les grans empreses del sector tenien el dret preferent de créixer un 10% i no havien deixat lloc per als més petits.

La primera raó que des d'ISE donen per haver escollit Barcelona és la capacitat expositiva de les instal·lacions de Fira de Barcelona a la Gran Via. Ara ja no ens en recordem, però en el seu moment hi va haver una intensa polèmica sobre si calia ampliar la Fira a L'Hospitalet o s'havia de treure el màxim suc de les instal·lacions de Montjuïc, amb pavellons soterrats inclosos. És cert, com deien els crítics, que la suma d'inversions directes i indirectes –trasllats i expropiacions, accessos viaris, metro- eren molt més elevats, però el temps i la bona gestió de l'equip de la Fira de Barcelona han acabat de demostrar l'encert del trasllat, més que desdoblament a L'Hospitalet.

L'altre argument que donen d'ISE és que Barcelona és una de les ciutats d'Europa més "vibrants i emocionants", per la qual cosa és "una elecció perfecta per la fira d'una indústria creixent que genera creativitat i comerç". És a dir i parlant sense embuts, a finals de gener o principis de febrer, a Amsterdam hi fa molt fred i, a la nit, els congressistes es troben amb molt poca oferta d'entreteniment perquè hi ha molts llocs tancats perquè és temporada baixa pel turisme. Perquè les fires també són això: contactes informals i entreteniment per als participants. Evidentment, bones connexions aèries, proximitat a l'aeroport i suficient oferta d'allotjament també són condicions necessàries, però això ho poden oferir moltes ciutats i per aquí no es marca la diferència.

Potser la instal·lació de l'ISE a Barcelona no és del tot comparable amb la del Mobile. En darrera instància, de mòbil en tenim tots un a la butxaca per no menys de 100 euros i ens el fan canviar cada dos anys. A banda del volum de negoci, un producte final com és el mòbil sempre genera molt més moviment que els serveis i productes intermedis que constitueixen el gros de l'activitat de l'ISE. Tanmateix, i encara que des de l'ISE no ho diguin, la ubicació del Mobile a Barcelona segur que ha influït en la seva decisió –si més no, en termes de prestigi de la ciutat i de les seves instal·lacions firals- i la proximitat entre els negocis de les dues fires genera unes oportunitats i unes economies externes beneficioses per a tothom, començant per les empreses del sector instal·lades a Barcelona i el seu entorn.

"Encara que des de l'ISE no ho diguin, la ubicació del Mobile a Barcelona segur que ha influït en la seva decisió"

"Barcelona ha caigut de moltes llistes de ciutats candidates a l'organització d'esdeveniments de negocis", deia no al gener el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos. Afortunadament i una vegada més, la fortalesa dels avantatges competitius de la ciutat i la feina contínua i discreta dels qui treballen cada dia per treure'n el màxim rendiment, desmenteixen les previsions interessades i alarmistes que hem hagut de patir durant els darrers mesos.

Més informació
La fira del sector audiovisual portarà 400 MEUR a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit