Aquest any marcarà un punt d'inflexió en la manera com empreses i professionals gestionen la seva facturació a conseqüència de l'entrada en vigor d'una normativa que modificarà la forma de facturar de pimes i autònoms abans que entri en vigor la factura electrònica. I és que els processos de facturació del teixit empresarial es veuran modificats per dues lleis que han coincidit en el temps, però que introdueixen diverses novetats i que s'aplicaran en terminis diferents: la Llei Antifrau i la Llei Crea i Creix. En ambdós casos, estem davant d'una transformació que impulsarà la digitalització dels negocis, però ¿coneixen realment les pimes i els autònoms què estableix cada llei i quines són les seves diferències?
La primera d'aquestes normatives que entrarà en vigor, aquest mateix 2025, és la Llei Antifrau (Llei 11/2021, de 9 de juliol, de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal), impulsada pel Ministeri d'Hisenda i el propòsit de la qual és prevenir el frau fiscal. Aquesta llei ha donat lloc al Reglament de Sistemes Informàtics de Facturació (RD 1007/2023, de 5 de desembre), que fixa una sèrie de requisits que han de complir els programes de facturació per garantir la inalterabilitat de les factures amb l'objectiu que no es puguin manipular. ¿Com? Amb un registre digital que el programari de facturació haurà de generar per cada factura emesa i que la pime haurà de conservar davant qualsevol requeriment d'Hisenda o bé enviar-lo voluntàriament si s'opta pel que es coneix com la modalitat Verifactu.
En concret, serà a partir del pròxim 29 de juliol quan qualsevol programari de facturació que es comercialitzi haurà d'estar adaptat a aquesta norma. Per tant, a partir d'aquesta data no es podrà adquirir cap aplicació de facturació que no s'ajusti a aquests nous requisits.
Les pimes i autònoms que ja disposin d'un programari de facturació podran seguir utilitzant-lo, però hauran d'assegurar-se que estarà adaptat a la norma abans de l'1 de gener de 2026, en el cas de contribuents de l'Impost sobre Societats, i de l'1 de juliol de 2026, en el cas de la resta d'empreses i autònoms.
"L'objectiu és combatre la morositat en les transaccions comercials i, per aquest motiu, introdueix l'obligatorietat d'emetre i rebre factures electròniques"
L'altra llei que afectarà els processos de facturació, però en un termini de temps més llunyà, és la Llei Crea i Creix (Llei 18/2022, de 28 de setembre, de creació i creixement d'empresa). En aquest cas, l'objectiu és combatre la morositat en les transaccions comercials i, per aquest motiu, introdueix l'obligatorietat d'emetre i rebre factures electròniques en les operacions entre empreses i professionals, quedant únicament excloses les factures emeses a particulars.
La implementació de la facturació electrònica derivada d'aquesta llei s'ha de concretar en un reglament que encara no s'ha aprovat. El borrador estableix que l'entrada en vigor es produirà de forma escalonada: al cap d'un any per a les empreses que facturen més de 8 milions d'euros, i al cap de dos anys per a la resta. A l'espera que finalment s'aprovi i si es mantenen aquests terminis, la facturació electrònica per als petits negocis no seria una realitat fins, com a mínim, l'any 2027.
Per tant, és important tenir clar que la facturació electrònica no s'exigirà aquest 2025 i que els processos de facturació canviaran aquest any per les novetats que introdueix el Reglament de Sistemes Informàtics de Facturació, que obligarà a disposar d'un programari adaptat als nous requisits tècnics per garantir la integritat i inalterabilitat de les factures.
"És important tenir clar que la facturació electrònica no s'exigirà aquest 2025"
En ambdós casos, l'objectiu que subjau és el d'impulsar la digitalització dels circuits de facturació de pimes i autònoms i un canvi de paradigma que, sens dubte, afavorirà el seu creixement i competitivitat.