Com puc fer un concurs a les xarxes socials?

L'experta Vanesa Alarcón, advocada i directora de Legaltis i Màster en Propietat Intel·lectual i Noves Tecnologies per ESADE, explica els aspectes legals que s'han de tenir en compte a l'hora de dissenyar un concurs o un sorteig a Internet

La imatge d'un sorteig o concurs a les xarxes també és important
La imatge d'un sorteig o concurs a les xarxes també és important
Vanesa Alarcón
16 d'Abril de 2014 - 04:00

Per dur a terme un sorteig o concurs a les xarxes, hem de tenir en compte, per un costat, el què ens suposa a nosaltres, com a empresa, per temes de gestió, tributs i documentació; i de l'altre, el què implica per temes d'imatge i transparència de cara a l'usuari o client. Pel que fa al que jo anomeno "temes de gestió", cal que tinguem clar, en primer lloc, les següents consideracions:

1. Distingir entre si es tracta d'un sorteig o d'un concurs
Així, en un sorteig, el guanyador és resultat de l'atzar; mentre que en els concursos entren en joc les habilitats, coneixements o actuacions dels participants. Per exemple: un sorteig és quan assignem un número de regals determinat als primers que s'apuntin; mentre que un concurs és l'assignació del premi al que millor hagi dut a terme determinada activitat.

2. Determinar si la participació serà gratuïta o no
Si la participació no és gratuïta, és a dir, cal abonar algun concepte per a poder participar-hi, en principi, caldrà demanar llicència o autorització davant Ordenació del Joc; mentre que si és gratuïta, d'entrada, no caldria.

3.- Distingir si el resultat del sorteig o concurs és aleatori, o no
Si es tracta d'un sorteigpromocional a Internet i és resultat de combinacions aleatòries (on intervé l'atzar) amb fins publicitaris, tributaria a un 10% a nivell estatal; o bé, al percentatge que s'hagi establert a la comunitat autònoma on es porti a terme, si el concurs o sorteig només és en aquell àmbit territorial. Per exemple, a Catalunya, rifes i tómboles tributen a un tipus general del 20% per les rifes normals (a un 7% rifes o tómboles declarades d'utilitat pública o benèfica); i a un 10% per a combinacions aleatòries.

En segon lloc, pel què fa a la transparència i imatge que volem donar a l'usuari, cal considerar, a més, que:

1.- És imprescindible disposar d'unes bases legals
Independentment de l'indicat en els punts anteriors, és imprescindible per complir amb la llei, publicar les baseslegals, com a mínim, a la pàgina web de l'empresa, si aquest concurs o sorteig es realitza on-line; o bé dipositar-les davant notari.

2.- Que aquestes bases informin correctament el participant
És molt important que identifiquem l'organitzador; si la participació és gratuïta o no; dates de començament i fi; forma d'assignació del premi; la naturalesa i valor; què passa en cas d'usos fraudulents; possibilitats de suspendre'l; si hi ha cessió de drets del guanyador; a banda de complir amb la resta de normatives aplicables (llei de defensa del consumidor i l'usuari, protecció de dades - ull amb el tipus de dades que recollim dels participants - o comerç electrònic).

3.- Tenir en compte les polítiques legals de les xarxes socials
Si volem promoure el concurs o sorteig a les xarxes socials, caldrà que, a més, revisem quines són les seves condicions per a poder fer-ho i quina és la millor forma de difondre-ho per acreditar la transparència i fiabilitat a donar de cara al client.

Us recomanem doncs que, si voleu dur a terme aquest tipus de promocions, sortejos o concursos per al vostre negoci, consulteu un despatx d'advocats expert, on puguin assessorar-vos en el vostre cas concret, donat que cada concurs o sorteig pot tenir les seves particularitats. A banda, sempre hi pot haver altres implicacionslegals a tenir en compte, com el compliment de la normativa de protecció de dades o la llei de comerç electrònic, fonamentals si pretenem actuar en el món digital i que van més enllà dels avisos legals.

Vanesa Alarcón és advocada i directora de Legaltis