Com puc protegir legalment la meva app?

L'experta Vanesa Alarcón, advocada i directora de Legaltis i Màster en Propietat Intel·lectual i Noves Tecnologies per ESADE, respon als lectors

S'ha de sortir al mercat amb la millor protecció i garanties
S'ha de sortir al mercat amb la millor protecció i garanties
Vanesa Alarcón
27 de Febrer de 2014 - 02:00

Si ets creador, desenvolupador o has encarregat la creació i desenvolupament d'una aplicació per a mòbil (app), caldria que tinguessis en compte els següents aspectes:

1. Determina la titularitat
Caldria que abans de portar-la a terme, analitzessis de qui serà, és a dir, si serà teva, com a empresacreadora o com a empresa que subcontracta el servei i per tant, qui tindrà els drets per fer-ne ús, explotar-la, difondre-la, comercialitzar-la i en definitiva, treure'n rendimenteconòmic...

Tot això, caldria que estigués contemplat en un contracte que recollís aquests termes com, per exemple, un contracte de desenvolupament de software. A més, de cara als teus treballadors, també caldria que estiguessin lligats aquests termes, en el sentit de que s'entengui que l'aplicació en qüestió és de l'empresa o, quan així es consideri, quins drets tindran els teus treballadors al respecte.

2. Protegeix els drets d'autor i propietat industrial inherents a l'aplicació
De la teva aplicació, pots protegir-ne el disseny de la seva interfície, els continguts, la marca que empris per comercialitzar l'aplicació, per exemple, amb el seu logotip; i la programació, però aquesta última no és patentable, a diferència d'altres països. Pots protegir el disseny via Registre de la Propietat Intel·lectual o emprant altre tipus de plataformes existents al mercat que et permeten acreditar que allò és teu. La marca, podràs registrar-la a nivell nacional, comunitari o internacional, davant l'Oficina de Patents i Marques competent, atenent al territori triat.

Pel que fa a la programació, es podrà protegir com a propietat intel·lectual en aquest mateix registre de la propietat intel·lectual, igual que els textos, continguts, vídeos o imatges que formin part de la plataforma. O bé mitjançant un dipòsit notarial.

3. Protegeix la teva aplicació amb els avisos i polítiques legals que corresponguin
Recorda que no només penjant l'avís legal és suficient sinó que, per un costat, ha de complir tots els paràmetres informatius que indica la llei de protecció de dades i la de comerç electrònic o els criteris a tenir en compte en relació amb les cookies, entre d'altres; així com s'ha de validar per part de l'usuari, perquè aquell es pugui descarregar l'app. És a dir, cal un consentiment de l'usuari.

Per l'altre costat, recorda que si amb aquesta aplicació reculls dades de persones, estaràs subjecte al compliment de mesures internes relacionades amb la protecció de dades que, d'altra banda, poden ajudar-te a que acabis de prendre les mesures de seguretat necessàries per vetllar per la privacitat de l'usuari qui, en definitiva, és el teu client. Vigila també amb serveis subcontractats o amb qui cedeixis aquestes dades perquè, en funció dels casos, caldrà que els hi facis signar un contracte d'encarregat de tractament de dades o bé demanis permís als teus usuaris.

En aquest sentit, també caldria que tinguessis en compte el fet de que a la teva aplicació aparegués publicitat de tercers. En principi, hauries d'informar i demanar el consentiment als teus usuaris per poder fer-los-en difusió. Sigui com sigui, recorda que és molt important que tinguis en compte tot el què hauràs de complir en relació amb la privacitat, abans de dur a terme la teva aplicació. Tingues en compte, doncs, el què es coneix com privacy by design and by default.

4. Ull amb els marketplaces
Tingues en compte que en funció d'on es vulgui comercialitzar l'aplicació (per exemple, Apple Store, Google Play...) tindràs més o menys marge de maniobra. En algunes, simplement, si vols comercialitzar la teva app amb ells, hauràs d'acceptar les seves condicions; en altres, pot ser que puguis negociar alguna cosa.

En defnitivia, recorda que és molt important que tinguis en compte tots aquests aspectes ja que t'ajudaran a que actuïs al mercat amb la millor protecció i garanties, tant per a tu, com per als teus clients o usuaris.

Vanesa Alarcón és advocada i directora de Legaltis