Què és l'absentisme psicològic?

L'experta Aida Jurado, llicenciada en Psicologia i especialitzada en l'àrea de Recursos Humans i Desenvolupament Organitzacional, respon als lectors

La satisfacció a la feina augmenta la productivitat
La satisfacció a la feina augmenta la productivitat
Aida Jurado
06 de Febrer de 2014
Act. 06 de Febrer de 2014
L'informe internacional Workmonitor destaca que el 84% dels treballadors espanyols amb estudis superiors porta tres anys o més al seu lloc de treball. Aquest percentatge baixa fins al 72% en el cas de la mitjana internacional. Segons les dades de l'INE, l'absentismelaboral també ha baixat de manera considerable, un 40% des de l'inici de la crisi.

Així doncs, si la fuga de talent no aparenta ser una problema i estem més sans que mai, tot apunta a que el veritable conflicte és l'absentisme psicològic. És a dir, quan el treballador/a està físicament al seu lloc de treball però mentalment i anímicament està absent.

En els darrers anys no s'han pogut revisar els salaris i, amb sort s'han mantingut. Moltes empreses han viscut una reestructuració organitzativa, sinó més... Hem vist com companys i companyes eren convidats a deixar la feina. Els que es queden tenen més feina per menys diners i, a més, amb l'estrès que comporta la incertesa de no saber que passarà demà. Poques empreses es poden permetre grans plans de formació o parlar de carreres professionals. Però no està tot perdut, encara podem gestionar, retenir i motivar als nostres equips. Hi ha estudis que comencen a correlacionar l'èxit organitzatiu amb el benestar dels seus treballadors.

Un treballadorsatisfet està més sà, produeix més i millor, és més lleial i el més important de tot és que és més creatiu, capaç d'aportar noves i millors solucions als problemes de la feina, dels clients i ha trobar fòrmules que ajudin a que l'empresa assoleixi els seus objectius.

El proper repte de les empreses passa per aconseguir tenir persones satisfetes que diuen coses com:
- "M'agrada el que faig"
- "El meu cap és reuneix periòdicament amb mi i m'explica com van les xifres, quines accions es faran, etc"
- "Sovint em demanen l'opinió"
- "Algunes de les meves idees s'han posat en marxa"
- "Guanyo igual o menys que abans però confio en que quan les coses millorin la meva empresa actuarà en conseqüència"
- "Rebo informació de manera periòdica"

I per aconseguir això tenim gran diversitat d'eines, entre les que destaquem algunes d'alt impacte i baix cost com: calendari de reunions inter i intradepartamentals, formalitzar la informació que es transmet, esmorzars amb la direcció, laboratori d'idees, el programa del visitant, la bústia de les preguntes al director, el concurs d'idees, el client més satisfet, aprenem de les pífies, el mail del sabies què...