Líders de km 0

Cada vegada que rebo una invitació a una conferència, miro la llista de ponents i busco dones. No sóc una freaky i no tinc res, res de res, en contra dels homes. Només vull veure si hi ha algú que s'assembli una mica a mi.

Conscientment o inconscientment, al llarg de la nostra vida, tots nosaltres busquem persones de referència, el que en anglès anomenem role models. Quan som petits mirem els grans de l'escola, els personatges de TV3 o els de Disney. Quan som més grans, mirem altres professionals, altres mares i pares, així com líders dins la nostra comunitat, com empresaris o gent famosa, per exemple. 

Els nostres rol models ens donen motivació i inspiració per arribar a ser el tipus de persona que volem ser. Ens fixem en les seves aptituds i actituds. Podem estudiar les seves decisions i si els van donar un resultat bo o dolent. Els role models ens donen idees sobre com podem viure, aprendre i treballar per tenir l'èxit que busquem.

Ara bé, un role model és més potent com més s'assembla a nosaltres mateixos. És molt més fàcil identificar-nos amb una persona que és com nosaltres que amb una que no ho és tant. Tots nosaltres estem d'acord que Gandhi era un gran líder. Però quants de nosaltres ens podem identificar amb ell? És d'un altre país, on les coses funcionen de forma molt diferent que al nostre entorn, on hi ha uns altres problemes, i a més, per a les dones, Gandhi és d'un altre sexe. Cada vegada que notem una diferència entre nosaltres i els nostres role models, posem més distància entre nosaltres i ells, i ens donem més excuses per no poder arribar a ser com ells.

"Cada vegada que notem una diferència entre nosaltres i els nostres 'role models', posem més distància entre nosaltres i ells"

Per tant, per tenir role models que ens donin la màxima motivació i inspiració, hem de començar amb persones de km 0. Hem de reduir distàncies i minimitzar excuses. Per això, el III Meeting UEA Inquieta 2018 proposa Experiències de Lideratge amb DO Anoia, aquest dimecres 21 de novembre a Igualada. Hem buscat dones que són líders de la nostra Denominació d'Origen: Lídia Monteagudo, directora corporativa de RRHH de CL Grupo Industrial; Sira Abenoza, professora del Departament de Ciències Socials d'ESADE Business & Law, i Montse Duch, gerent de Nova Mevir, S.L. Així quan les mirem i les escoltem, en lloc de pensar: "ella ve d'un altre país, d'un altre sistema, d'un altre...", pensarem: "Si elles han pogut fer tot això sent d'aquí, jo també puc".

Aquesta confiança, el pensament que "jo també puc" és crucial per a les dones. Els homes ho tenen més fàcil per trobar role models, perquè la majoria dels líders del món empresarial i del món en general són homes. És per això que, quan rebo una invitació a una conferència, miro la llista de ponents, perquè busco algú que s'assembli una mica a mi, perquè em doni una mica més de confiança en mi mateixa. Així doncs, please, join us... 

Més informació
El món s'està tornant boig
Hola? On ets?
Avui et destaquem
El més llegit