Etnògraf digital

42

17 de Març de 2016
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa
Del 8 al 15 de març del 2016 Lee Sedol i AlphaGo s'han enfrontat al millor de cinc partides de Go. L'AlphaGo ha guanyat per quatre a un, ho haureu vist a les notícies. No obstant això, si un dels dos contrincants no hagués estat una màquina, cap telenotícies no n'hauria parlat, que aquí som més de futbol.

Gràcies a això, ara sabem que el Go és un joc xinès de taula més complicat que els escacs i que les possibles combinacions de posicions del seu tauler de 19x19 són més que el nombre total d'àtoms de l'Univers observable –de l'ordre de 10272 envers 1080–. Una altra característica del Go és que els que en saben no són Mestres o Grans Mestres com als escacs, sinó que van per Dans com el judo i el karate. Totes tres coses m'han sorprès.

Per si no queda clar, la màquina era l'AlphaGo i l'humà era el Lee Sedol. AlphaGo és de fet una màquina i un algoritme creats per l'empresa londinenca Deep Mind comprada per Google el 2014. El Sedol és campió del món i novè dan de Go, que dit així sembla que t'hagi de trencar la cara només asseure't al tauler. Quedeu-vos, però, amb el concepte Deep Mind.

La victòria de l'AlphaGo també ha servit per recordar que fa exactament 20 anys el Deep Blue d'IBM s'enfrontava al gran mestre i campió del món Garri Kaspàrov en un matx que guanyaria l'humà, però que la revenja de l'any la sobreguanyaria el Deep Blue. Era el primer cop que una màquina guanyava un campió del món d'escacs. Recordo perfectament el moment perquè em va agafar a Heidelberg fent un curs d'alemany intensiu amb un professor que va resultar ser un professor de filosofia especialitzat en Kant. No sé el que va patir el Garri Kaspàrov contra el Deep Blue, però sí el que vaig patir jo contra Kant jugant a casa seva. Quedeu-vos però amb el concepte de Deep Blue.

Perquè Deep Blue i Deep Mind? Si heu llegit Guia galàctica per a autoestopistes (Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Douglas Adams 1979) sabreu que un dels protagonistes no humans de la novel·la és l'ordinador Deep Thought. Si no l'heu llegit, deixeu tot el que esteu fent i correu a llegir-lo abans no demoleixin la Terra.

***Inici d'alerta d'spoiler***

A la novel·la, el Deep Thought és un ordinador de la mida d'una ciutat petita que va ser creat per una espècie pan-dimensional d'éssers hiperintel·ligents per a que respongués la pregunta definitiva sobre "la vida, l'univers i tota la resta". Quan al cap de set milions i mig d'anys de càlculs l'ordinador respon a la pregunta definitiva, resulta que la resposta és tan simple i alhora tan complexa que els éssers que l'havien construït se n'adonen que el que no entenien era la pregunta. Finalment i amb l'ajut del Deep Thought construeixen un ordinador encara més potent per entendre la pregunta: la Terra.

***Final d'alerta d'spoiler***

I a la Terra de moment hi tenim un Deep Blue –capaç de guanyar el campió del món d'escacs– i l'AlphaGo de Deep Mind –capaç de guanyar a un novè dan de Go– i encara que Google és el que més s'assembla a un Deep Thought, som encara lluny d'entendre la pregunta definitiva. Ara bé si algun ordinador ens pot ajudar a entendre el vertader significat sobre "la vida, l'univers i tota la resta" aquest ordinador és la Terra.

Bonus track: per saber la resposta a la pregunta definitiva només cal que pregunteu a Google "What is the answer to Life, the Universe and Everything".