El sector del Big Data està en plena efervescència. Així ho demostren previsions que apunten que
hi haurà la necessitat de contractar un milió de professionals de les dades en els pròxims cinc anys a Europa o que la meitat de les grans organitzacions l'aplicaran el 2018. No estem parlant de futur. El millor maneig i anàlisi de les dades per part de les empreses
comença a ser essencial per a la seva estratègia de negoci i cap companyia, independentment de la seva mida, hauria de quedar fora.
El Big Data és considerat un dels àmbits tecnològics que
tindran més impacte en l'economia mundial en els pròxims anys, atès el gran valor que proporcionen el processament i la interpretació de la gran quantitat de dades que generen les empreses, els dispositius intel·ligents i fins i tot nosaltres mateixos a Internet.
Aquesta anàlisi massiva de dades ofereix respostes noves a vells problemes, com la necessitat de predicció de canvis de comportaments o estats o la realització de recomanacions en funció de les preferències de l'usuari i del context que l'envolta.
El Centre d'Excel·lència en Big Data de Barcelona, creat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, Oracle i Eurecat, impulsa diverses iniciatives en aquest àmbit i
està contribuint a fer de Catalunya un pol de referència a escala europea. De fet,
Barcelona és una de les ciutats d'Europa amb més empreses dedicades al Big Data, d'acord amb el rànquing del mapa del web de la Unió Europea Datalanscape centrat en l'economia de les dades.
Aquest posicionament és clau,
en un context en què el canvi cap a la societat digital ha suposat un nou paradigma on la gestió intel·ligent i a gran velocitat de volums ingents d'informació constitueix un factor fonamental de competitivitat.
El Big Data permet extreure i creuar informació procedent de fonts diverses, com àudio, vídeo, imatge o text. Una part pot estar perfectament estructurada en les bases de dades pròpies de l'empresa, juntament amb informació addicional procedent d'altres fonts internes, com poden ser centres d'atenció telefònica, correus o càmeres; o externes, com és el cas de dades originades en les xarxes socials, terminals de pagament, els telèfons mòbils o qualsevol dispositiu o sensor connectat a Internet.
A més de la informació generada per persones, també
es preveu un augment exponencial de les dades creades directament per màquines i sensors, ja que es calcula que hi haurà més de 40.000 milions de dispositius connectats a Internet el 2020, enviant informació, especialment des d'edificis, vehicles i sistemes de monitorització i atenció sanitària.
El principal aspecte impulsor del Big Data és, però, que ha demostrat ser un element clau que permet a les empreses prendre millors decisions tan estratègiques com en el dia a dia, fins al punt d'anticipar-se a les necessitats del client. Per això,
és primordial disposar de les capacitats i processos d'anàlisi, però especialment aprendre a transformar les dades en accions de negoci adequades, a partir d'una lectura efectiva de la informació. Aconseguir-ho requereix promoure el treball en equip dins de l'empresa entre els professionals dedicats a la gestió del negoci i els analistes i científics de les dades, per tal de desxifrar i interpretar correctament la informació.
Per això, el Big Data CoE i Eurecat hem creat equips multidisciplinaris, experts tant en la tecnologia com en diferents àmbits d'aplicació amb l'objectiu d'ajudar a les petites i mitjanes empreses a conèixer millor els seus clients i a optimitzar els seus processos de negoci. Estem convençuts que és un moment clau i que les empreses que apostin per ser una organització
data-driven, és a dir, conscient del
gran valor que li pot aportar el processament rigorós de la informació interna i externa, milloraran la presa de decisions, afavoriran els processos d'innovació i faran créixer el seu negoci.