Covid-19, recessió i canvi climàtic

28 de Maig de 2020
Act. 28 de Maig de 2020
José María Torres

Les organitzacions que vulguin sobreviure en el moment actual hauran d'accelerar el canvi en els processos de transformació digital, sociològica i en el model de negoci, construint una nova cultura d'empresa.

Amb el confinament provocat per la pandèmia, passem d'un dia per a un altre a tenir milions de persones treballant des de casa. Gairebé el 40% dels ocupats a la Unió Europea va començar a teletrabajar a conseqüència de la pandèmia, i bona part ja tenien alguna experiència prèvia. En contraposició, a Espanya i abans de la Covid-19, només un 4,8% dels empleats treballaven a distància.

En el segle XX, Europa era el referent de les telecomunicacions amb grans indústries localitzades en cada país. A partir del 2000 es va passar a un nou ordre mundial en el qual els Estats Units va liderar la generació d'empreses digitals amb el naixement de companyies que, com Google, s'aprofiten de les xarxes dels operadors per a donar servei als usuaris sense invertir en les infraestructures necessàries per a prestar el mateix. Des de la Xina, per part seva, van copiar els mateixos conceptes i van crear el seu Google, el seu Facebook, el seu Amazon, o eines pròpies de missatgeria. Aquesta situació posiciona als dos països com a líders dels continguts, el negoci de les dades, la Intel·ligència Artificial i dels serveis innovadors. 

Europa, que manca d'una política industrial digital adequada, s'ha quedat enrere i la realitat digital avança molt més ràpid que les seves lleis i legisladors. Per aquest motiu estiguem en la cua en matèries de teletreball i innovació tecnològica. 

"Europa manca d'una política industrial digital adequada i s'ha quedat enrere"

Ara seria un bon moment perquè s'estudiés la implementació d'una directiva europea de Treball a Distància coherent i amb pautes, que tingués en compte la promoció del teletreball en totes les empreses i en les llars, intentant també liderar el 5G amb solucions tecnològiques, que es puguin utilitzar a tot el món. 

La crisi de la Covid-19 ha fet que a Espanya passem d'un teletreball escàs a un massiu sense donar temps a moltes organitzacions a planificar, i sense haver-se realitzat un canvi de cultura empresarial i organitzatiu. Aquesta falta de planificació fa que moltes empreses apliquin models basats en la presencialitat, que en moltes ocasions obliga els empleats a demostrar que estan connectats les 24 hores del dia. Una intensificació del treball i extensió de la jornada laboral que pot causar situacions d'estrès laboral. A més, milers de persones s'enfronten també en molts casos al repte de treballar en remot compaginant la seva atenció als fills.

"Seria un bon moment perquè s'estudiés la implementació d'una directiva europea de Treball a Distància coherent i amb pautes"

En definitiva, el treball a distància ha de constituir una alternativa al treball presencial i ha de considerar-se des del pla estratègic de les companyies, amb un equilibri entre l'empresa i els seus empleats en el qual tots dos surtin beneficiats. De tota manera, a mesura que s'aixequin les restriccions del confinament no sembla que vagi a haver-hi un augment significatiu del teletreball tret que canviem les nostres dinàmiques organitzatives i és aquí on hem de reflexionar sobre la idoneïtat d'aquesta pràctica, que genera oportunitats com la disminució dels costos d'estructura.

Les empreses han de ser molt intel·ligents per a trobar nous equilibris entre les vendes actuals i les seves despeses fixes. En concret, han d'evitar acabar amb patrimonis nets negatius, és a dir, que les pèrdues generades no superin els valors dels capitals socials i les reserves. Més, tenint en consideració les últimes previsions del FMI que estimen caigudes molt importants del PIB durant aquest 2020; per a Espanya amb un declivi del 8%, per a l'eurozona del 8% i per al món, del 3%. La recessió sembla que està servida i quant millor es preparin les companyies més fàcilment podran aguantar la tempesta, adequant-se així per al previst creixement econòmic en 2021. 

"Les empreses han de ser molt intel·ligents per a trobar nous equilibris entre les vendes actuals i les seves despeses fixes"

Calen afegir reflexions per al futur immediat. D'una banda, la transformació digital al nostre model educatiu és prioritària creant processos en línia amb major qualitat, enfrontant-nos a la bretxa digital fonamentada en la falta de connectivitat d'algunes regions, on tant estudiants com professors no tenen accés a equips i la qualitat de la xarxa és baixa. D'altra banda, si un major nombre de persones comencen a treballar des de la seva casa, la quantitat d'automòbils en la carretera disminuirà significativament, la qual cosa produiria que les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle es reduïssin dràsticament. És necessari establir objectius ambiciosos de reducció d'emissions, prioritzant una transició ecològica més ràpida i equitativa.

Afrontem una emergència climàtica global amb impactes irreversibles per a les persones i els sistemes naturals que ens sustenten, i que serà més devastadora per a la humanitat que la Covid-19. Encara som a temps de parar-ho i, a més, els beneficis de canviar a una economia baixa en carboni podrien crear una oportunitat de creixement global de 26 bilions de dòlars i 65 milions de noves ocupacions per a 2030, segons l'últim informe de la Comissió Mundial sobre l'Economia i el Clima.

Fem possible entre tots que la lluita contra el canvi climàtic sigui la palanca de recuperació econòmica després de la crisi del coronavirus.