Expert en transformació digital i innovació

El futur no està escrit (i això és una bona notícia)

02 de Juliol de 2025
Jordi Marin | VIA Empresa

Ara que hem estat pendents de les proves de la PAU i que, recentment, he tingut l’oportunitat de participar en el programa Escola i Empresa per orientar alumnes de Batxillerat i de 4t d’ESO, sempre els trasllado una frase que he après al llarg de la meva vida professional: tria allò que t’apassiona. Forma’t tota la vida. I no tinguis por d’equivocar-te.

 

La vida professional és llarga i, sovint, imprevisible. Poques persones treballen exactament del que havien imaginat als 17 anys. I no passa res.

Vivim en un món que canvia a una velocitat vertiginosa: la irrupció de la intel·ligència artificial, la robotització, el canvi climàtic o els nous models laborals estan transformant profundament el mercat de treball. Davant d’aquest escenari, molts joves (i també famílies) es fan preguntes inquietants: Què hauria d’estudiar? Quines feines tindran sortida d’aquí 5 o 10 anys? I si m’equivoco?

 

La incertesa és gran, sí. Però el missatge hauria de ser clar i tranquil·litzador: tria allò que t’agrada, forma’t contínuament, i no tinguis por a canviar de rumb. El futur no està escrit. I això, de fet, és una gran oportunitat.

"El futur no està escrit. I això, de fet, és una gran oportunitat"

A les sessions amb alumnes, sovint els dic: No patiu. El vostre futur professional segurament encara no existeix tal com l’imagineu avui. I no és cap frase buida. Segons el World Economic Forum, més del 60% dels joves acabaran treballant en professions que encara no s’han inventat.

Mentrestant, molts sectors s’estan transformant radicalment: salut digital, energies renovables, mobilitat intel·ligent, logística verda, economia circular, continguts digitals, ciberseguretat, intel·ligència artificial… i la llista és llarga.

El que les empreses (i la societat) busquen, cada cop més, són persones que sàpiguen pensar, treballar en equip, resoldre problemes complexos, adaptar-se als canvis, tenir criteri i comunicar-se bé. Les habilitats tècniques canvien. Però aquestes habilitats transversals són imprescindibles en qualsevol futur.

Per això, el focus ja no és només “què has estudiat”, sinó “què saps fer i com continues aprenent”. És l’era del lifelong learning: formació contínua, microcredencials, aprenentatge pràctic, flexibilitat i connexió amb el món real.

També estan apareixent titulacions híbrides que combinen disciplines: bioinformàtica, ciència de dades, humanitats digitals, enginyeria biomèdica, disseny d’experiències digitals… I, alhora, la formació professional especialitzada ofereix sortides molt potents en camps com els videojocs, els drons, la sostenibilitat, la cuina saludable o l’energia solar.

No hi ha un únic camí correcte. Universitats, formació professional, graus híbrids, emprenedoria, pràctiques, aprenentatge online... L’important és avançar, créixer i construir un perfil propi i únic.

Cinc consells per orientar-se en temps d’incertesa:

  1. Tria el que t’agrada. No hi ha res més potent que una passió ben enfocada.

  2. No et bloquegis per “tenir sortida”. El mercat canvia tan ràpid que les sortides d’avui poden no existir demà.

  3. Aprèn a aprendre. Aquesta és, probablement, la competència més important del segle XXI.

  4. Combina coneixement i actitud. El talent és tant tècnic com emocional.

  5. Forma’t sempre. El primer grau o cicle és només el punt de partida d’un viatge llarg i apassionant.

Vivim un moment apassionant. Incert, sí, però ple d’oportunitats. Calen nous perfils, noves mirades, noves solucions per a reptes globals. El món necessita joves formats, curiosos, resilients, valents i amb valors.

Per això, davant la pressió de “triomfar” o de “no equivocar-se”, cal treure ferro, respirar i confiar en el propi instint. El futur no és una aposta única. És un camí que es va fent amb passes, desviacions, noves estacions i, sobretot, amb ganes d’aprendre constantment.