Pau Hortal, Consultor en Orientació Professional i 'coach'

Gestió de dades i capital humà

05 de Setembre de 2015
Pau Hortal

Hem estat repassant en les últimes setmanes com una tasca més en el projecte diana.jobs -centrat en el desenvolupament de les solucions BIG DATA per a la gestió del Capital Humà- els estudis i anàlisis realitzades últimament sobre el grau d'implantació de les eines de gestió del capital humà en les organitzacions espanyoles.

Dels citats informes es desprèn que encara que les eines per a la gestió transaccional dels recursos humans (nòmina, control de presència, avaluació, etc.) estan ja implantades en gairebé el 100% de les organitzacions, a través de les solucions que proposen els ERPs interns o externs, el nivell d'utilització de les eines que permeten una automatització dels processos soft és molt baix i que moltes d'aquestes eines segueix estant encara per descobrir en els departaments de Recursos Humans (RRHH).

Probablement encara sigui cert que RRHH segueix sent el regne dels fulls d'Excel.

Encara que la crisi ha impactat en molts dels plans d'implantació d'aquestes solucions en moltes organitzacions, ens trobem amb moltes bones intencions que apunten a la cerca de solucions per al desenvolupament i la gestió del talent, però, en la pràctica, RRHH segueix sent en moltes organitzacions la "cenicienta" de les noves eines de gestió.

El problema no és que no hi hagi una oferta adequada de solucions tecnològiques, sinó que moltes organitzacions, les que estan en tot cas més avançades, estan usant múltiples eines disperses per gestionar les competències, el talent, l'avaluació etc, i no disposen d'indicadors contrastats i accessibles online que permetin a la línia (i no només als especialistes de RRHH) gestionar adequadament els recursos, mesurar el compliment dels objectius i disposar d'eines que facin possible dirigir als equips humans perquè les seves conductes es adecuen amb l'estratègia de l'organització.

En la gran majoria de les organitzacions es posseeixen dades, se sap què preguntes formular, però no es disposa dels mecanismes per obtenir les respostes i prendre les decisions encertades.

Un altre element rellevant és que en l'àmbit dels RRHH el temps que es destina a tasques purament administratives, i que no aporten pràcticament cap valor afegit, és excessiu. Més de la meitat dels professionals de la gestió de persones reconeixen obertament que el 80% del temps de les activitats desenvolupades són burocràtiques i/o transaccionals i que per tant que en la seva majoria podrien ser informatitzades.

Un exemple del que pot fer-se amb les solucions que ja estan disponibles en l'àmbit del BIG DATA és el que podeu constatar en el video http://www.illadeserta.cat.  En aquest vídeo es mostra com a través de l'anàlisi de dades és possible obtenir resultats de gestió molt similars als quals es poden obtenir per sistemes tradicionals. Ara bé, amb diversos avantatges: capacitat per tractar de forma homogènia a un col·lectiu, rapidesa i cost.

Estic plenament convençut que la introducció de les solucions basades en el BIG DATA permet generar major valor a les organitzacions i facilita l'eficiència en la presa de decisions.