Jean Monnet (1888-1979) és la personalitat que més ha influït en la definició i l'arrencada de la Unió Europea. Bon observador, pragmàtic i prudent, amb una gran intuïció en cada moment, tenia la virtut de saber analitzar cada situació des d'un punt de vista global. Pacient, sabia esperar que les circumstàncies el permetessin avançar. Els diferents governs francesos li varen proposar missions nacionals i internacionals que li van proporcionar una gran experiència.
Així per exemple, els Estats Units d'Amèrica és el país que li va deixar una impressió més forta. Davant una Europa estàtica, més interessada en el passat que en el futur, dividida per les seves fronteres, descobreix en el nou continent un país immens, dinàmic i orientat cap al futur. A partir d'aquí s'afirma la seva convicció que és millor preparar i treballar per al futur que fer-ho per conservar el passat. I s'esforça a aplicar aquesta idea.
Entre altres reflexions, en la mateixa direcció que la nota de 1943 (vegeu píndola n. 1), Jean Monnet redacta i sotmet al Ministre d'Afers Estrangers de França, Robert Schuman (1886-1963), la següent proposició:
"Fa falta canviar el curs dels esdeveniments, per la qual cosa, cal canviar l'esperit dels homes. Les grans declaracions, per essencials que siguin, són insuficients. Es fa necessària una acció profunda, real, immediata i dramàtica que canviï radicalment la situació i restitueixi als ciutadans d'Europa l'esperança en què comencen a no creure.
Per la posada en comú de productes tan bàsics com el carbó i l'acer i la creació d'una nova institució anomenada "Alta Autoritat", la qual prendrà decisions que siguin vinculants per a França, Alemanya i els països que s'hi vulguin adherir, aquesta institució establirà les primeres bases concretes d'una federació europea indispensable per a la preservació de la pau. La circulació del carbó i de l'acer entre els països que s'hi adhereixin serà lliure de drets de duana. De manera progressiva, es tendirà a distribuir la producció amb criteris de productivitat".
Robert Schuman fa seva aquesta proposta i, després d'obtenir l'acord del govern francès, l'anuncia el dia 9 de maig de 1950. Prèviament, el mateix dia, Konrad Adenauer, informat per un missatger secret de Robert Schuman, també dóna el seu acord. Per primera vegada després de la guerra, Alemanya era tractada en igualtat de condicions que els altres països europeus. S'acabaven d'establir les bases per a la definitiva reconciliació entre França i Alemanya.
I es començava a passar, de les reflexions de qui es considera "el pare intel·lectual" de la UE, Jean Monnet, als fets.
Aquest article pertany a una sèrie de deu que s'engloben sota el títol El que tots hauríem de saber i no oblidar de la Unió Europea, sobretot les noves generacions
20
de Setembre
de
2013
Act.
17
d'Octubre
de
2013