La
pime ha de créixer per ser
competitiva? Al voltant d'aquesta qüestió, experts de l'àmbit econòmic, polítics i empresaris van reflexionar, debatre i exposar el seu punt de vista el passat 14 de maig en el marc de jornada
La PIME: Créixer per competir? organitzada per PIMEC.
La principal conclusió que vam treure és que la relació normalment és positiva però
cal buscar l'excel·lència, no el creixement en si mateix. Tot i això, la dimensió pot afavorir la competitivitat i, per tant, cal impulsar-la quan sigui possible.
Perquè les empreses creixin, cal que vulguin fer-ho. Però algunes empreses es constitueixen per disposar d'una llibertat que l'assalariat no té, i d'altres no estan disposades a que el creixement els resti poder sobre l'empresa. Això impedeix que empreses amb potencial creixin.
Un segon factor són
les oportunitats de creixement. L'aparició de nous mercats, la innovació tecnològica, l'existència d'altres empreses amb qui col·laborar o unir-se són alguns dels elements que si es combinen amb una estratègia adequada poden permetre el creixement.
En tercer lloc, la pime ha de disposar de les
capacitatsnecessàries. Si l'empresa no està enfocada a l'excel·lència, la seva mida difícilment li permetrà ser més competitiva. Per això es fa necessari l'existència d'un lideratge que organitzi uns recursos humans, materials i organitzatius de qualitat.
Finalment,
l'entorn juga un paper rellevant com a impulsor o fre al creixement. La
capitalització necessita de finançament, sigui aquest bancari o alternatiu. Pel que fa a la normativa, cal que àmbits com el fiscal o laboral estiguin pensats tenint en compte les majors dificultats de els pimes i que n'impulsin la dimensió en comptes de condicionar-ne el creixement.
Ara que l'economia comença a remuntar i ens deixa veure un fil d'esperança, és el moment per tornar a fer créixer la competitivitat del teixit empresarial català i posicionar-se com un dels referents d'Europa.