L'economia verda va obrint-se camí en l'agenda pública com a mecanisme d'innovació, de millora de la competitivitat i de generació de llocs de treball qualificats. Ara fa pocs dies, la nova presidenta de la Diputació de Barcelona, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, situà repetidament l'economia verda en aquest context en el seu discurs de presa de possessió. Podem preguntar-nos, doncs, què es pot fer des del món local i des d'un ens supramunicipal com la Diputació de Barcelona per impulsar l'economia verda.
La transversalitat del concepte d'economia verda pot induir a un seguit d'actuacions puntuals i desconnectades entre si que, encara que puguin ser vàlides per si mateixes, perdin tot el seu potencial sinèrgic si no s'estableixen estratègies i prioritats. Vet aquí una proposta de prioritats:
1. L'eficiència energètica dels parcs d'habitatges i edificacions.
L'energia més verda i més barata és la que no es consumeix. Els estalvis en energia milloren la competitivitat de les empreses i augmenten la renda disponible de les famílies. Una actuació planificada i sistemàtica sobre el parc d'edificis existent als nostres municipis, a més dels indiscutibles avantatges ambientals, comporta la utilització d'una mà d'obra intensiva i qualificada. Experiències a un altre nivell com el de Barcelona, posa't guapa poden ser un element de referència per implementar-ne la gestió.
2. En l'àmbit dels residus, hi ha molt camí per recórrer
Hi ha un llarg camí per fer en l'aplicació d'estratègies de simbiosi industrial en els polígons industrials del territori. Establir mecanismes d'intermediació perquè els residus i les emissions dels uns puguin convertir-se en subministraments i primeres matèries dels altres és una pràctica molt desenvolupada a altres països europeus, amb el Regne Unit al capdavant, i que ha multiplicat per molt el rendiment de les tradicionals borses de subproductes.
La simbiosi industrial és més viable com menys costos de transport comportin la transferència dels residus des de l'emissor al receptor i l'àmbit del polígon industrial és el més adequat per actuar. Els ens local poden contribuir a millorar la competitivitat de la seva oferta de sòl industrial promovent la implantació d'aquest tipus d'intercanvis.
3. Aquests dies Europa ens ha tornat a estirar de les orelles per la contaminació de l'aire.
Les elevades temperatures tampoc no hi ajuden i reforcen la gravetat del principal problema ambiental que patim. El vehicle elèctric pot ser una de les alternatives principals a les emissions de NO2 i de micro partícules, que provenen principalment del trànsit rodat. Les mesures per potenciar-lo no depenen només dels ajuntaments, però les iniciatives puntuals que s'han anunciat fins ara tenen més de bones intencions que de cap altra cosa.
La Diputació podria assessorar els municipis per impulsar un pla integral de potenciació del vehicle elèctric que contempli tant mesures fiscals, com d'oferta d'infraestructures de càrrega, com a avantatges en l'ús de l'espai públic. Si tot això es fa de manera coordinada a la regió metropolitana de Barcelona, l'impacte de les mesures es multiplicarà i aconseguirem un veritable pas endavant en la implantació del vehicle elèctric.
Finalment, donat que l'economia verda comporta la utilització dels mecanismes del mercat per aconseguir comportaments ambientalment sostenibles, el mecanisme més potent que té l'Administració per incidir-hi és la fiscalitat. Una vegada més, la Diputació podria posar la seva capacitat tècnica i prescriptora per assessorar els ajuntaments en el desplegament d'una veritable política fiscal verda.