Membre Consell Fondation Jean Monnet pour l'Europe

La Fondation Jean Monnet pour l'Europe (i 11)

22 de Novembre de 2013
Josep Daniel i Gubert
Durant els darrers 11 dissabtes he escrit, a petició d'aquest diari onlineViaEmpresa, uns 
articles de reflexió sobre què significa i què pot significar per a les nostres vides la Unió 
Europea en construcció. Els he escrit preocupat per la insuficient i, a vegades, esbiaixada 
informació que reben els joves de cada país membre sobre els motius que van inspirar la seva creació (la consolidació d'una pau duradora entre els països de la Unió), sobre la fantàstica iniciativa que ha estat la introducció de l'euro, sense eludir l'estat de crisi quasi permanent en què es continua construint la UE, així com que fa falta "més Europa" per evitar o disminuir les mencionades crisis en el futur. També s'ha dedicat un capítol al creixent euroescepticisme i a la posició obertament contrària a la Unió Europea dels partits d'extrema dreta, i un altre a la necessitat de fer més pedagogia, sobretot entre els joves i les noves generacions, que no han viscut ni directament ni indirectament les conseqüències de la II Guerra Mundial, per tal d'evitar el trencament de la Unió, tan costosa de construir.

Avui, a manera d'epíleg, vull resumir l'important paper didàctic que desenvolupa la Fondation 
Jean Monnet pour l'Europe des de la seva seu al campus de la universitat de Lausana (Suïssa). Fundada el 1978 per Jean Monnet, el "pare ideològic" de la UE, conserva el conjunt dels seus arxius, així com els d'altres fundadors i actors (Schuman, Marjolin, Taviani, etcètera). També ha constituït una biblioteca i un centre de documentació especialitzats, que posa al servei d'investigadors i d'estudiosos de tot el món interessats a conèixer la història i el desenvolupament de la construcció europea. Edita els cahiers rouges, molt ben documentats, sobre temes europeus, històrics i actuals. Fins ara n'ha publicat 215.

La Fundació és també un centre de conferències, col·loquis i debats internacionals en què 
professors, experts, responsables polítics, diplomàtics, alts funcionaris, etcètera, tracten temes 
de gran actualitat relacionats amb la UE. Així per exemple, el mes de juny d'enguany la Fundació i l'Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres d'Espanya (sóc membre de totes dues Institucions), en un solemne acte conjunt, van dedicar una jornada de conferències, dictades per eminents personalitats, sobre el tema general "La UE més enllà de la crisi", seguides de més de dues hores de rics debats. A principis d'any hi havia parlat Martin Schulz, president del Parlament Europeu, i el passat octubre hi va haver dues jornades conjuntes amb l'European Institute de Washington que comptà amb la participació de 24 personalitats de tots dos continents. En general, els assistents en aquests actes, tots ells de caràcter públic, oscil·la entre 200 i 400, un bon nombre dels quals són estudiants de la universitat de Lausana. Les conferències i els debats d'alguns d'ells es publiquen posteriorment en un cahier rouge. EI president de la Fundació és actualment l'espanyol José Maria GiI-Robles, antic president del Parlament Europeu.

Un altre aspecte a ressaltar de la tasca didàctica de la Fundació és la recent creació d'un DVD titulat "Europa Unida: somni i realitat", dirigit sobretot a un públic jove. Es pot visionar al web de la Fundació: www.jean-monnet.ch. En aquest sentit, la Institució rep al llarg de l'any la visita d'un bon nombre de grups d'estudiants dels nivells secundari superior i universitari.

Per últim, cal indicar que el 90% del pressupost anual de la Fundació (de l'ordre d'un milió de 
francs), és finançat per la Confederació, l'estat de Vaud i la ciutat de Lausana. Aquest fet, malgrat que Suïssa no és membre de la UE, té el seu mèrit... I demostra l'interès de la Confederació Helvètica d'estar envoltada de països "units".

Aquest article pertany a una sèrie de deu que s'engloben sota el títol El que tots hauríem de saber i no oblidar de la Unió Europea, sobretot les noves generacions