Etnògraf digital

Per Reis penseu a treure els filtres d'Instagram

07 de Gener de 2016
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa
Nadal Cap d'Any i Reis són dies d'Instagram. Monuments, plats i regals substitueixen els peus de l'estiu i s'afegeixen aquests dies als habituals horitzons, bicicletes i gatets. Talent amagat que surt en alguns casos i mediocritat coneguda en la majoria.

Instagram no és una xarxa de fotògrafs amateurs, ni un lloc on penjar fotos, ni el teu book fotogràfic –tot i que molts ho utilitzem així de malament– sinó que és una xarxa per a compartir instants: Instagram és la contracció d'instant i de telegrama.

I així és com la majoria de la gent la fa servir. La miniaturització de les càmeres i la ubiqüitat de les xarxes permet que amb tres tocs a la pantalla del mòbil el món pugui veure l'instant que estic vivint.

Instagram és també aquell lloc on fer una foto dolenta costa més que fer-la bona.Una sèrie de conceptes matemàtics –amb noms tan poc atractius com transformades de Fourier, matrius vectorials o histogrames– amagats sota noms tan suggerents com Valencia, Hefe, Juno o Slumber són capaços de transformar una foto qualsevol en una instantània que capta de seguida la nostra atenció.

Una foto d'una masia amb el descolorit del filtre Amaro ens porta a les fotos de l'estiu al poble amb la Kodak Instamatic de la comunió i la mateixa masia amb el blanc i negre esmorteït del Willow, a les fotos de la Kodak Brownie de l'avi. Les matemàtiques fent pessigolles al nostre cervell.

Però hi ha dos filtres més que no són tan evidents, no surten a la llista, però que també tenen la capacitat de connectar amb els nostres records, experiències i desitjos: l'enquadrament i la geolocalització de la foto.

El primer filtre en el sentit literal de la paraula és l'enquadrament –la mirada de qui capta el moment i decideix què compartir d'allò que té al voltant–. La foto de la tassa de te, fumant el primer dia de l'any amb les muntanyes nevades de fons, i amb l'etiqueta #wakeuppics, un moment únic que l'autor vol compartir amb el món.

El segon filtre és la geolocalització de la foto. Mires l'evocadora #wakeuppic del te i les muntanyes nevades i et fixes on està feta i hi veus 'Alp, Cerdanya', 'Baqueira, Val d'Aran' o fins i tot 'Saint Moritz, Schweiz', un lloc únic que l'autor també vol compartir amb el món.

La vida és perfecta a Instagram però com la Força, també té un costat fosc. La geolocalització interessada porta implícita un 'jo sóc aquí i tu no', i la foto de la tassa de te fumant davant les muntanyes nevades no diu que estàs a cal sogre amb ton cunyat dormint a la mateixa habitació. La resta són filtres cosmètics, l'enquadrament i la geolocalització en són els reals.