Economista

Per una Barcelona ambientalment sostenible

23 de Febrer de 2015
Enric Llarch | VIA Empresa
Som en temps preelectorals. Les eleccions municipals s'acosten i és un bon moment per reflexionar sobre quines han de ser les prioritats programàtiques dels ajuntaments per als anys vinents. En el cas de Barcelona i la seva àrea metropolitana, la sostenibilitat ambiental constitueix un dels seus grans reptes, tant en termes de qualitat de vida dels seus ciutadans com de capacitat d'atracció de talent, emprenedors, inversions i turistes.

Aquí van, doncs, algunes idees sobre les prioritats que caldria que la ciutat abordés en el pròxim mandat municipal per avançar en la sostenibilitat ambiental:

- Internalitzar costos externs
Orientar al conjunt de la fiscalitat local (impostos municipals, taxes, preus públics) cap a la consecució d'objectius ambientals. Incrementar i fer complir les exigències normatives en matèria ambiental, especialment pel que fa a la contaminació atmosfèrica i al soroll.

- Generar efectes demostració
Impulsar projectes innovadors i singulars en col·laboració amb la iniciativa privada, la societat civil i altres administracions. Divulgar entre la població els avantatges de l'adopció de pràctiques sostenibles. Promoure la creació i la implantació d'innovacions tècniques i organitzatives juntament amb les universitats i els centres de recerca.

- Estimular els comportaments sostenibles de les activitats productives
Desenvolupament integral de la fiscalitat verda en els impostos i taxes municipals. Incorporació sistemàtica des d'un punt de vista ambiental les normatives referents a llicències d'obres, llicències d'activitat, concessions públiques, compres municipals, ...

- Estimular els comportaments sostenibles dels ciutadans
Introduir elements tarifaris i fiscals personalitzats per promoure la recollida selectiva. Implementar un programa de suport a l'estalvi energètic (habitatge, equipament domèstic). Reforçar els mecanismes fiscals i tarifaris destinats a penalitzar l'ús de vehicles de motor privats. Facilitar els desplaçaments a peu i no motoritzats i l'ús del transport públic

- Generar coneixement i expertesa
Prioritzar els desenvolupaments de ciutat intel·ligent que redueixen l'impacte ambiental. Desenvolupar projectes pilot que contrastin la viabilitat de noves tecnologies i noves fórmules organitzatives. Prestar suport a emprenedors i a empreses emergents que ofereixin solucions econòmicament viables a problemàtiques ambientals.

- Consolidar l'oferta de béns i serveis verds
A partir de la demanda de l'administració i de les empreses i organismes municipals, es faria als edificis i les instal·lacions municipals (optimitzar l'eficiència energètica i l'auto producció i autoconsum d'energia, generalització de les compres ambientalitzades, establiment de progressius requisits ambientals en els concursos i concessions (per exemple, obres públiques, llicències de taxis, guinguetes de la platja...).

- Impulsar un clúster d'activitats d'economia verda
Reforçar els clústers existents sobre aigua, energia i sobre eficiència energètica. Promoure nous clústers vinculats a l'economia verda (tractament de residus, simbiosi industrial, construcció sostenible...). Estimular la cooperació entre els diferents clústers. Promoure l'aparició i desenvolupament de noves activitats i empreses que complementin els nous clústers i els ja existents.