Sant Joan de Déu i les altres multinacionals

02 de Juliol de 2023
Xavier López | VIA Empresa

Present a 52 països i cinc continents, amb més de 400 centres i fundacions socials. També equipaments sanitaris, docents, recerca i la implicació de 65.000 professionals i 23.500 persones voluntàries. Una autèntica multinacional del tercer sector social, estem parlant de l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu. Tot va començar a Granada ara fa 500 anys on Joan de Déu va fundar un hospital per atendre els més pobres i exclosos d’aquell moment, en la terminologia actual diríem que era un líder i emprenedor social de soca-arrel. De llavors ençà, el projecte s’ha desplegat arreu del món amb una trajectòria i vitalitat encomiable. 

Sens dubte un cas digne d’estudi a les business-school per veure com les organitzacions perduren i sobreviuen a llarg termini. Possiblement, un propòsit de pedra picada (per què fem les coses) combinat amb uns valors sòlids i tangibles (com les fem) i una clara  vocació de llegat i transcendència (deixar l’organització millor per la societat futura), aspectes que s’han sabut transmetre de generació en generació, al llarg dels anys, en són algunes de les claus d’èxit. Per no descuidar-nos d’una extraordinària capacitat d’adaptació i resiliència (mareja només pensar en tots els canvis i situacions en què ha hagut de sobreviure la institució al llarg cinc-cents anys i arreu del món). De fet, només per posar un exemple l’Ordre i la seva activitat a Espanya pràcticament va desaparèixer a la segona meitat del segle XIX i va ser el germà Benito Menni, enviat des de Roma, que la va aixecar del no-res amb un extraordinari lideratge i capacitat emprenedora.

Tot va començar a Granada ara fa 500 anys on Joan de Déu va fundar un hospital per atendre els més pobres i exclosos d’aquell moment

Si passem del macro (el món) al micro (Catalunya), la companyia hi desenvolupa una activitat més que rellevant a través de diverses institucions molt arrelades al territori. Segurament la més coneguda és l’Hospital Matern-Infantil a Esplugues i el Parc Sanitari de Sant Boi. Ambdues entitats reconegudes i referents a escala global. N’hi ha més, però, la Fundació de Recerca, SJD Terres de Lleida, Fundació Atenció a la Dependència, Fundació Tomàs Canet, Fundació Benito Menni, Obra Social, Fundació Campus Docent i Serveis Socials SJD també formen part d’aquest reguitzell d’institucions.

Posem el focus en Serveis Socials de Sant Joan de Déu a Barcelona que té el propòsit específic, a banda del genèric de l’Ordre, l’acompanyament de persones que no tenen llar creant oportunitats per una vida digna. Això traduït a les mètriques representa haver atès quasi mil persones l’any 2022 i disposar de 434 places residencials, de les quals 208 estan en tres centres i 226 en 117 habitatges. Quasi 100 professionals i 100 voluntaris gestionen el projecte amb aliança amb les administracions públiques. I és que com explica, Salvador Maneu, director de Serveis Socials SJD, “les aliances ens ajuden a ser més fidels al nostre propòsit transformador” i rebla “ja no ens imaginen cap projecte nou sense aliances amb altres actors ja siguin del mateix tercer sector, del sector públic o del món empresarial”. Els reptes són massa complexos per anar sols i disposar de totes les capacitats, i per això tenen actives actualment fins a vuit aliances estratègiques. Per destacar-ne alguna, en especial, que representa i fa molt visible la seva filosofia podem parlar del projecte INSULA, aliança formada per Cáritas Barcelona, Fundació Mambré, Fundació Formació i Treball i Serveis Socials SJD i  que forma part de les experiències que s’inclouen en el document Cómo las alianzas fortalecen la economía social realitzat per la Càtedra Joaquím Molins Figueras de Alianzas Estratégicas de l'IESE Business-School. 

Els reptes són massa complexos per anar sols i disposar de totes les capacitats, i per això tenen actives, actualment, fins a vuit aliances estratègiques

En el projecte s’impliquen les quatre entitats portant cadascuna la seva expertesa i complementarietat en diferents àmbits i així aconseguir un abordatge integral de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat amb acompanyament social, accés a l’habitatge, suport econòmic i millora de l’ocupabilitat i accés al mercat laboral. 

Sant Joan de Déu, una multinacional social, conglomerat de centenars d’experiències que comparteixen propòsit i valors que treballen localment i impacten globalment, remarcant l’hospitalitat amb vocació de servei públic amb discreció i sense fer soroll. Així es fa sostenible un model de negoci al llarg de 500 anys d’història.