Formada en Direcció d'empreses i especialitzada en màrqueting

El que sempre oblidem quan fem un pla estratègic

16 de Maig de 2025
Arianne Rovira  | VIA Empresa

Quan les empreses es posen a definir el seu futur i comencen a dibuixar el seu full de ruta pel següent període/s, sempre tenen en compte aspectes com en quina situació es troba el mercat en què competeixen, quines són les tendències, com està d’enfortida o afeblida la seva competència, quines novetats de valor seran capaços de presentar als seus clients, actuals o potencials... Tots aquests aspectes són necessaris i s’han de contemplar, però n'hi ha un altre que sovint oblidem malgrat que serà determinant per assolir (o no) els objectius marcats i és si tinc l’equip ideal i en forma perquè aconseguim el que hem escrit en el pla de negoci.

 

Disposo de l’equip amb les competències necessàries i, encara més important, amb la motivació necessària perquè sortim a menjar-nos el mercat? Aquesta hauria de ser sempre una de les reflexions estratègiques a fer, començant per l’equip directiu. Assegurar una bona salut directiva, que no és altra cosa que assegurar que tots els responsables amb impacte sobre els equips estan motivats, amb l’energia necessària, el coneixement adient i que tenen als seus respectius equips llestos, positius i confiats en la seva gestió.

Pot passar, i de vegades passa, que el vent bufa a favor nostre i aconseguim els resultats perquè la demanda es dispara o perquè un competidor flaqueja i ens deixa un valuós espai lliure, però no podem confiar els aspectes externs el nostre èxit empresarial. El que sí que és responsabilitat nostra és que aquells aspectes interns que depenen de nosaltres estiguin a màxims.

 

"Si volem un equip guanyador al mercat, primer hem d’haver fet els deures dins i haver garantit les seves principals necessitats"

Oblidar-nos de tenir el pols de l’estat actual de l’equip és un error fatal que pot comprometre els nostres plans de futur. I aplicar un lideratge emocional és imprescindible per portar la companyia pel camí desitjat. Recordant la famosa piràmide de Maslow on se’ns mostra que si una persona no té cobertes unes necessitats bàsiques (menjar, dormir...) no es preocuparà d’aspectes socials, emocionals o de realització. Doncs a l’empresa passa igual; si els equips no tenen garantides les seves necessitats essencials de llibertat d’expressió, d’acceptació i de motivació, no estaran en condicions d’ocupar-se en conquerir èxits fora.

Per tant, si volem un equip guanyador al mercat, primer hem d’haver fet els deures dins i haver garantit les seves principals necessitats: estar liderats amb propòsit, sentir-se vinculats al projecte, saber que la seva opinió compte, desenvolupar-se en un entorn lliure i positiu i on es permeti l’error i es fomenti l’aprenentatge i rebent el reconeixement merescut.

Si aquests aspectes no ens ocupen i no es tenen en compte dins el pla estratègic, el que ens trobarem és que fiem el nostre futur a agents externs i a les inversions en campanyes de màrqueting per crear demanda.