Ecosystem Building Blocks

Quan fa 7 anys vam començar la aventura de Barcelona Tech City, una de les primeres coses que vam fer va ser cercar quins eren els grans referents tecnològics a escala mundial. Mentre estudiàvem els exemples de diverses ciutats/hubs, per aprendre’n i construir el nostre propi model, vam aprofundir en el cas de Londres, i un text ens va cridar l’atenció. En Carlos Eduardo Espinal, fundador de SeedCamp, havia escrit el 2014 Com construir un ecosistema tecnològic: Els elements clau per a la teva ciutat (originalment How to build a tech ecosystem: The essential building blocks for your city) publicat a TNW; aquest text el va revisitar posteriorment l’any 2018 amb el títol How to build a tech ecosystem: The essential building blocks revisited).

Analitzant aquest text, anàvem comparant els elements que havien estat clau per l’èxit de ciutats com Londres o Nova York, amb els que teníem a Barcelona.

  • Concentració de fundadors i d’altres elements de l’ecosistema: ho tenim i en número creixent.
  • Qualitat de l’educació, escoles d’enginyeria i business schools: ho tenim, amb escreix.
  • Accés a mentors i emprenedors en sèrie: en tenim.
  • Accés a infraestructura: el 22@, els vivers de Barcelona Activa... Ho tenim.
  • Accés a inversió local amb experiència: creixent tant en qualitat com en quantitat. Anem tenint-ho.
  • Accés a bones firmes d’advocats: seguim tenint molt bons experts en emprenedoria i no només en el sector tecnològic sino també en el sector de les ciències de la vida.

 

Així segueix l’estudi, també amb alguns elements que no tenim i que encara ara hauríem de millorar, fins arribar al punt: “A strong and growing media presence” – una presencia forta i creixent dels mitjans-. El Sr Espinal ho exemplificava de la següent manera: si cau un arbre en un bosc i no hi ha ningú per sentir-ho, fa cap tipus de soroll? Amb comptades excepcions de periodistes de raça, ningú no havia parat pràcticament atenció a un sector que venia fent soroll des de finals dels 90 amb exemples com el Grup Intercom, Olé o eDreams per mencionar-ne alguns.

"En els darrers anys en què l’ecosistema tecnològic del país ha arrencat definitivament fins arribar als primers llocs en les diferents classificacions internacionals de 'hubs', el paper de la premsa ha estat de principal rellevància"

En els darrers anys en què l’ecosistema tecnològic del país ha arrencat definitivament fins arribar als primers llocs en les diferents classificacions internacionals de hubs, el paper de la premsa, principalment la escrita, ha estat de principal rellevància. Mitjans com VIA Empresa, i periodistes que han volgut dedicar el seu temps i esforços al sector, han contribuït decisivament no només a donar a conèixer els casos d’èxit i els herois locals (els emprenedors), sinó també a aportar la mirada honesta i crítica necessària perquè l’ecosistema no caigués en la temptació de l’autocomplaença.

Així que esperem pels propers anys que VIA Empresa segueixi explicant-nos el soroll que fan els arbres al bosc.

Per molts anys.

Més informació
VIA Empresa: la gent fa coses que tenen conseqüències
Un vell amic emprenedor
Quatre anys exponencials i mig
Avui et destaquem
El més llegit