Per què parlem de negocis si és un tema de salut?

El passat 30 de gener l’Organització Mundial de la Salut va comunicar que el brot de coronavirus a la Xina ja constituïa una emergència sanitària internacional. Xina s’ho està prenent de manera molt seriosa confinant a les seves cases a desenes de milions de persones i construint contra rellotge nous hospitals que permetin tenir la capacitat d’atendre milers de pacients. I segur que és el que toca perquè ja hi ha comptabilitzades gairebé mil persones mortes i desenes de milers de contagiades en un ball de xifres que no para de créixer.

La crisi es va iniciar fa tot just un mes i tot el món ja està prenent mesures, posant el focus sobre tot en els moviments de la població. La majoria de companyies aèries han cancel·lat els vols a la regió; els Estats Units està prohibint l’entrada d’estrangers que hagin estat fa poc a Xina; l’Administració de Ferrocarrils de Taiwan ha anunciat que es negarà a transportar passatgers que no portin mascareta; la multinacional 3M ha informat que les mascaretes del tipus FFP2 ja s’han exhaurit a Espanya...

"A Catalunya estem seguint el tema com si enlloc d’una crisi sanitària fos una crisi empresarial"

I nosaltres? A Catalunya estem seguint el tema com si enlloc d’una crisi sanitària fos una crisi empresarial al voltant del Mobile World Congress. Només cal obrir un diari per veure que el gran tema és si aquest o aquell ha anunciat que no vindrà, i l’impacte que tot plegat podria tenir en les reserves hoteleres i en general en l’èxit d’aquesta edició. Estem tots pendents de les mesures que pugui prendre l’organitzadora del congrés, la GSMA, però no tenim ni idea de si la Sagrada Familia està fent quelcom al respecte (la visiten molts foranis), o si el Futbol Club Barcelona té algun pla (cada quinze dies a l’estadi s’hi reuneixen unes vuitanta mil persones). I les sales de concerts?, i els museus?, i les Universitats?

Estem davant d'una alerta sanitària, no pas empresarial. El que està en joc és la salut pública, no pas la celebració d’un congrés. La GSMA ha anunciat que no deixarà entrar al congrés a ningú que hagi estat els darrers 14 dies a la Xina... i resulta inquietant: això vol dir que algú que hagi estat els darrers 14 dies a la Xina podria arribar tranquil·lament i caminant fins a la porta del congrés?

"Estem davant d'una alerta sanitària, no pas empresarial. El que està en joc és la salut pública, no pas la celebració d’un congrés"

Aquests dies estem veient comparèixer a John Hoffman, màxim responsable de l’empresa organitzadora del MWC, i al conseller Puigneró, responsable de polítiques digitals del nostre Govern. S’agraeix. Però la roda de premsa diària hauria de ser de les conselleries de Salut i de Territori i Sostenibilitat, per explicar-nos les mesures que s’estan prenent en l'àmbit sanitari i també a les principals infraestructures de transport del país. Vagin o no al congrés de mòbils.

Avui et destaquem
El més llegit