Les pimes, columna vertebral de la pròxima legislatura

Els principals agents econòmics i les patronals catalanes expliquen a VIA Empresa quines són les necessitats econòmiques de la pròxima legislatura

Catalans i catalanes, ens trobem davant un moment clau per al nostre progrés social i econòmic. Els requisits de la intel·ligència artificial, els desafiaments financers i els reptes que ens planteja el canvi climàtic amb efectes devastadors com la sequera, són objectius que hem d’anar assumint i, en aquesta tasca, les pimes i les persones autònomes hi juguen un paper fonamental.

Com bé sabeu, les micro, petites i mitjanes empreses són el motor de la nostra economia, les qui generen ocupació i creen riquesa. Són un dels pilars fonamentals que sosté el nostre estat de benestar, les qui paguen impostos per contribuir als serveis públics i les quals contribueixen a la millora de la nostra competitivitat com a país. Per això, i amb motiu de les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, vull demanar una vegada més a través d’aquestes línies que es posin al centre de les decisions polítiques de la pròxima legislatura, situant-les al pont de comandament de l’economia a través de mesures estratègiques que afavoreixin un creixement sostenible i una millora de la productivitat. Si volem assolir els reptes presents i de futur, convertint-los en oportunitats i en beneficis per a la nostra societat, aquesta haurà de ser la legislatura on la columna vertebral siguin les pimes.

"Anem a les urnes esperançats que s’obrirà una nova etapa de consens i diàleg per impulsar les pimes, la legislatura de les pimes"

Empresaris i empresàries de Catalunya, amb aquests comicis tenim l’oportunitat d’agafar impuls en una nova etapa política que ens ajudi a millorar el nostre progrés socioeconòmic. El nou Govern haurà de tenir molt present que cal una desburocratització administrativa que ens permeti ser més àgils i posi fi al gran volum de gestions a les quals dediquem tant de temps i esforços; així com la necessària millora de l’àmbit tributari amb una fiscalitat justa que s’adapti a les característiques de les pimes. Sobre aquesta darrera qüestió, vull recordar que la fiscalitat a Catalunya està estretament relacionada amb el seu sistema de finançament, i en aquest sentit, defensem una reforma que permeti un equilibri més just.

Més info: Antoni Cañete: "Com amb la covid-19, necessitem aconseguir la vacuna de la sequera"

Des de Pimec hem elaborat un document amb 270 propostes en 16 àmbits diferents del futur Executiu català, on reclamem més col·laboració publicoprivada. Creiem que s’ha de fomentar aquest suport mutu per avançar en diferents àmbits estratègics com la transformació digital, la transmissió de coneixements, la sostenibilitat, la innovació, l’habitatge, la cultura, l’esport, entre altres qüestions. També, caldrà promoure la recerca, el desenvolupament, la digitalització i la innovació (R+2D+i); i urgeix garantir la creació de les infraestructures estratègiques, com el corredor mediterrani, i la necessària connexió portuària, aeroportuària i ferroviària. A més, tenint en compte que la indústria és una de les peces fonamentals d’aquest motor econòmic, caldrà potenciar-la perquè sigui eficient i competitiva, alineant-la amb la intel·ligència artificial.

"L’element que ha de prioritzar el govern català per les conseqüències que té pel nostre país és la millora de la productivitat, perquè ens situem a la cua d’Europa en aquesta peça clau"

Aquesta legislatura de les pimes ha de contemplar aquestes i altres accions com la creació d’un Pacte Nacional de l’Aigua; mesures per garantir l’equilibri demogràfic i econòmic del territori català en suport del món rural; i d’altre per revertir el tancament massiu dels establiments de proximitat fomentant el relleu generacional i establint solucions que permetin la seva continuïtat a partir d’ajudes directes i indirectes.

Però sobretot, l’element que ha de prioritzar per les conseqüències que té pel nostre país és la millora de la productivitat, perquè ens situem a la cua d’Europa en aquesta peça clau per assegurar el creixement sostenible i la cohesió social. L’objectiu ha de ser generar més valor amb menys recursos o de manera més eficient, per posicionar Catalunya en l'escenari internacional. En aquest sentit, defensem un Pacte Nacional per la Productivitat.

Més info: Els fons Next Generation EU, una oportunitat per a l’economia real

Per aconseguir tot això, caldrà gestionar bé els nostres recursos i una veritable reforma del sistema de finançament. També, serà necessari aprofitar la disponibilitat de recursos públics com els que provenen de la Unió Europea, captant més fons europeus per a les empreses catalanes.

Catalans i catalanes, molts dels quals sou empresaris i empresàries, totes aquestes qüestions passen necessàriament pel fet que el pròxim govern de Catalunya pensi primer en els més petits, les empreses de menor dimensió, per fer gran la nostra economia. Anem a les urnes esperançats que s’obrirà una nova etapa de consens i diàleg per impulsar les pimes, la legislatura de les pimes, el motor que és l’empenta de la nostra economia i el pilar del nostre progrés com a societat.

Més informació
Un nou govern i les mateixes necessitats
Cañete demana “proporcionalitat i transparència” a l’Estat
Avui et destaquem
El més llegit