En el marc de la 36a edició dels Premis Pimes, celebrada dijous al vespre al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, Antoni Cañete ha recuperat l’altaveu de la reivindicació. Un dels esdeveniments de referència del calendari empresarial i econòmic de Catalunya ha comptat amb la presència, entre altres, de Pere Aragonès, Anna Erra, Meritxell Batet, José Manuel Albares, José Montilla, Raquel Sánchez, Jaume Collboni, Roger Torrent, Camil Ros, Javier Pacheco, Lluís Salvadó, José María Torres i Mònica Roca.
La representativitat de la patronal catalana ha ocupat gran part del discurs del president de PIMEC. “Calen criteris objectius, proporcionals i transparents”, sosté Cañete a l’hora de valorar el pes de l’entitat a la taula del diàleg social. Davant les autoritats i empresaris assistents, el dirigent ha instat el pròxim govern espanyol sorgit del 23-J “a tenir en compte les pimes”. En el seu torn de paraula, el president de la Fundació PIMEC, Josep González, ha volgut donar una importància destacada "al valor social de les empreses".
Sense deixar l’àmbit polític, des de PIMEC s’ha demanat a les autoritats que situïn l’empresa “al centre de les vostres decisions”. Des de l’escenari, Antoni Cañete ha posat damunt la taula el concepte de col·laboració estratègica. “No hem de traslladar al terreny públic allò que ja es fa d’una forma eficient i eficaç des del sector privat”, manifesta el líder de la patronal. PIMEC ha anunciat que la gala del cinquantè aniversari se celebrarà el 27 de juny de l’any vinent al Palau Sant Jordi.
Amb el rebombori dels assistents present, Pere Aragonès ha agraït a PIMEC el seu paper decisiu en processos recents com és el cas de la gestació dels pressupostos de la Generalitat. Agafant el missatge de Cañete, el president del Govern ha celebrat "el fet que la petita i mitjana empresa està ben representada a Catalunya".
Sobre l'horitzó de l'economia catalana, Aragonès planteja un ecosistema on tot pivoti "al voltant de la generació de coneixement, el talent i la internacionalització". La màxima autoritat de l'administració catalana creu que l'activitat del futur passa pel vehicle elèctric, la transformació del sector agroalimentari i l'aposta per les noves tecnologies.
El recentment nomenat alcalde de Barcelona, sense desmarcar-se del camí marcat durant la campanya electoral, ha dibuixat la ciutat "de les oportunitats". En aquest sentit, Jaume Collboni aposta per un entorn favorable a l'activitat de les petites i mitjanes empreses, on es defensi l'economia sostenible i l'economia equitativa. La carpeta econòmica del polític socialista prioritza els projectes empresarials amb la col·laboració publicoprivada com a eix principal i l'establiment de criteris de funcionament sostenibles.
Reconeixement del talent empresarial
L’entrega dels reconeixements és un altre de les tradicions de la reunió de PIMEC. Els guardons a les Mipimes més competitives han anat a parar a les mans de Cohitech i Toni Pons. La primera és una firma industrial de Balsareny (Bages) que des de l’any 2006 fabrica productes de cotó ecològic a 48 països d’arreu del món. El reconeixement a la marca de calçat de Girona arriba per la seva llarga trajectòria estatal i internacional. La Fundació PIMEC, en la categoria de segona oportunitat empresarial, ha volgut visibilitzar la tasca de Karina Hidalgo, empresària que es troba al capdavant de Luka's Bakery, una fleca sense gluten de Barcelona.
En l’àmbit de la microempresa, els aplaudiments se’ls ha emportat Biodenti-Cell, l’empresa del sector TIC amb seu a Sant Cugat del Vallès i que des de fa 38 anys s’ha consolidat com una firma referent de la biometria avançada. Arico Forest, empresa gironina del sector forestal, ha recollit el premi de la categoria de desenvolupament sostenible. En últim lloc, en clau de projecció empresarial, PIMEC ha premiat la tasca de l’obrador El Rosal. Més enllà de la producció de galetes i la tasca per minimitzar el risc d’exclusió social, el reconeixement també arriba pel seu recent procés d’internacionalització. Josep Francesc Valls, analista de VIA Empresa, ha estat homenatjat pel seu lideratge de la càtedra UPF-BSM Retail, Turisme i Serveis.
Els principals sectors representats en els premis són l’alimentació, la construcció, la formació, el comerç, l’hostaleria, la restauració, el món sanitari, l’agricultura, la logística, la moda, els serveis i les TIC. En relació amb la distribució territorial, la meitat de les empreses que optaven als premis procedeixen de Barcelona i el seu entorn més pròxim. El percentatge restant es reparteix entre la Catalunya Central, Lleida, Girona i Tarragona. Enguany s’han presentat un total de 96 candidatures, una xifra que representa un increment de participació del 80% en comparació amb el balanç del 2022.