Som hub d'innovació i talent!

Tots aquells que ja em coneixen, o fins i tot aquells que alguna vegada han pogut llegir alguna de les publicacions que comparteixo a les xarxes, saben (o poden intuir) que sóc una gran enamorada del món de la salut, una apassionada de l’emprenedoria i el talent, i molt especialment, una addicta de tot allò que es fa “a Catalunya” i “des de Catalunya”.

I potser per això alguns diran que sóc massa optimista, però els fets no deixen de donar-me la raó. Barcelona i Catalunya tenen avui una magnífica oportunitat per a posicionar-se com a referents en innovació i talent. Entre altres coses, Barcelona és actualment un dels principals hubs del sud d’Europa en ciència, tecnologia i recerca. I l’element clau del sistema de recerca de Catalunya són les estructures que configuren el mapa públic d'R+D+I: les seves universitats, els seus centres i grups de recerca, les seves institucions hospitalàries, i els seus parcs científics i tecnològics.

Catalunya compta avui amb institucions tan punteres com el Barcelona Supercomputing Center (BSC), que acollirà el Marenostrum 5, el supercomputador més potent d'Espanya i entre els més avançats d'Europa, a més d’albergar un dels primers ordinadors quàntics en l'àmbit europeu. O el sincrotró Alba, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), l’IRB Barcelona, el Bellvitge Biomedical Research Institute – IDIBELL, el Vall d'Hebron Institute of Oncology (VHIO), el Vall d’Hebron Institute of Research (VHIR) - Vall d'Hebron Institut de Recerca, etc.

Barcelona i Catalunya tenen avui una magnífica oportunitat per a posicionar-se co  a referents en innovació i talent

En xifres, el sector de les ciències de la vida i la salut representa avui el 8,7% del PIB del país, aglutina més de 1.350 empreses biofarmacèutiques, sanitàries, medtech i de salut digital, i dona feina a 247.000 persones, equivalent al 9% de la població activa.

Quan aquest passat dilluns el Robert Fabregat presentava l’informe de la Bioregió 2022, escoltava les dades i m’engreixava d’orgull. Perquè, malgrat la incertesa provocada per la guerra d’Ucraïna, l’augment de la inflació i dels tipus d’interès, i encara amb mig peu sortint de la pandèmia, les nostres startups i scaleups de salut van batre un nou rècord històric captant 445 milions d’euros en inversió.

Més info: Les startups de la salut aixequen 445 MEUR a Catalunya

I, un fet rellevant. D’aquests 445 milions d’euros captats, 117 pertanyien a fons d’inversió internacionals, una xifra tres vegades superior a la de fa tres anys. Per tant, Catalunya és al mapa del món i qui ens mira, des de fora, reconeix i anhela el nostre talent. La investigació, la generació i retenció de talent, i la innovació han de ser temes centrals i prioritaris en el debat polític i social. Si no ens ho creiem, si no hi apostem i no en fem l’eix vertebrador del país, perdrem aquestes primeres posicions que avui toquem.

Però, com seguir a la palestra i no retrocedir posicions? Com a país ens toca ser valents i abordar cinc eixos fonamentals.

Educació. Indiscutiblement, cal enfortir la nostra proposta educativa i estimular les inquietuds dels nostres joves. Ens cal treballar per igual les capacitats tècniques i les  habilitats personals. I de la mateixa manera, cal traslladar aquest aprenentatge global i permanent al treballador actiu, dotar-lo d’eines per avançar en un món extremament competitiu  i canviant.

Per què no exportem la marca Catalunya al món i la fem universal? Ens ho creiem?

Talent. Segons el rànquing 2022 Startup Heatmap Europe, Barcelona és la tercera ciutat europea més valorada entre els emprenedors per iniciar una empresa emergent, situant-se només per darrere de Berlín i Londres. Entre els valors de la ciutat destaquen el seu urbanisme, el dinamisme local de tot l’entorn d’innovació i tecnologia, la disponibilitat de talent i la rendibilitat. Per tant, si ja captem aquest talent, és feina nostra fidelitzar-lo. I això passa per propostes de contractació imaginatives que, més enllà d’un salari competitiu, contemplin models de treball híbrid, flexibilitat, formació, cura de la salut mental, conciliació, plans de carrera i promoció professional.

Segons l'últim informe de Biocat, el teixit empresarial i emprenedor de la salut a Catalunya està format per més de 1.300 empreses | iStock
Segons l'últim informe de Biocat, el teixit empresarial i emprenedor de la salut a Catalunya està format per més de 1.350 empreses | iStock

Producció. Catalunya i Barcelona són un laboratori de talent i emprenedoria per excel·lència. Incubem els projectes, els treballem, els fem madurar, però ens resta ser centre de fabricació i producció, un veritable motor d’exportacions. Ens cal apostar definitivament per la producció local, teixir aliances amb les empreses del territori i completar tota la cadena de generació de producte. Hem de fer evolucionar el nostre model econòmic actual, basat essencialment en el sector serveis, cap a un model que doni també un pes rellevant a la indústria.

Cal que les institucions locals facin una veritable aposta per la recerca, la innovació tecnològica i el suport a l’emprenedoria. Més inversió, millor fiscalitat, menys burocràcia

Inversió. Més enllà del capital privat, que s’ha erigit en l’aliat imprescindible i necessari de les empreses emergents, cal que les institucions locals facin una veritable aposta per la recerca, la innovació tecnològica i el suport a l’emprenedoria. Més inversió, millor fiscalitat, menys burocràcia.

Fer país. I si en lloc de vendre’ns les idees i el talent, l’empoderem i el fem créixer? I si en lloc de vendre’ns les empreses, les startups, les spin-off, som nosaltres qui comencem a comprar? Per què no exportem la marca Catalunya al món i la fem universal? Ens ho creiem?

Més informació
Nimble Diagnostics i la clau per prevenir infarts
La startup catalana Onalabs obre una filial a Andorra per tractar salut i esport
El ‘centre d’interpretació’ de la salut íntima
Avui et destaquem
El més llegit