Periodista i experta en tendències digitals

Totes les Valències que volem ser

10 de Juny de 2022
Susana Lluna

Ciutat valenta, innovadora, creativa, mediterrània, compartida, feminista, verda, metropolitana… totes aquestes ciutats vol ser València. Durant el mes de maig, València ha volgut repensar-se, preguntar-se quina ciutat vol ser en el futur. I no només des d'un punt de vista urbanístic o del model de mobilitat que necessita, sinó des d'una varietat de perspectives que han convertit al Fòrum Urbà València 2030 en una gran plaça pública.

 

Durant dècades, la societat valenciana ha estat lenta, conformista i poc lluitadora. No obstant això, en els últims anys, València vol. Vol posicionar-se com un hub d'innovació i tecnologia –i de fet, ja ho està fent- i com una de les millors ciutats del món per viure i treballar. I també com la ciutat en la qual tots els valencians i valencianes volem construir el nostre futur i el dels nostres fills i filles. Una València sostenible, saludable, equitativa i inclusiva.

Aquesta València que volem necessita una estratègia, un full de ruta que ens permeti arribar on aspirem i imaginem. I aquest és precisament l'encàrrec que tenia el Fòrum Urbà València 2030 celebrat al maig: recollir el relat de ciutadans, periodistes, empresaris, representants institucionals i acadèmics, experts i expertes que han mirat València amb la curiositat necessària per aconseguir aquest desenvolupament integral, innovador, compartit i transformador de la ciutat per a la propera dècada.

 

2030 està molt a la vora i ja som una de les cent ciutats que han de ser climàticament neutres en aquest any, a més d'optar a Capital Verda Europea en 2024. L'alcalde de València, Joan Ribó, deia a la cloenda de les activitats d'aquest Fòrum Urbà València 2030 que "hem perdut massa temps, però és ara quan tots i totes tenim la responsabilitat i l'oportunitat d'aconseguir un horitzó millor per al nostre futur. Es tracta d'un gran projecte futur per a les properes dècades". I no només per aconseguir completar la missió climàtica València 2030, sinó perquè València sigui una ciutat amb aire més pur per respirar, menys contaminació i menys soroll, entorns més saludables, més espais verds de proximitat, més places i espais públics, millor alimentació i de proximitat, una factura més barata de la llum i llocs de treball orientats a la sostenibilitat i la digitalització. Gairebé gens.

Mazzucato: "Mai haguéssim arribat a la lluna si no haguéssim assumit riscos, experimentant i aprenent, com es fa a València"

La Missió climàtica València 2030 marca l'agenda, no obstant això, no podem ni hem de quedar-nos "només" amb aquesta fita. Aquesta ciutat, ara dinàmica, activa i valenta ha aconseguit que 1.500 persones hàgim participat en un fòrum de diàleg intergeneracional, divers i obert. Hem participat de la innovació que suposen les missions que va idear la professora d'economia de la Innovació, University College London, i directora de l'Institut per a la Innovació el Propòsit Públic, Mariana Mazzucato i que va mantenir un interessant diàleg amb l'alcalde Ribó. "Heu estat intel·ligents en utilitzar els fons europeus per desplegar projectes innovadors i a més, implementar-los", va dir Mazucatto que va afegir que "mai haguéssim arribat a la lluna si no haguéssim assumit riscos, experimentant i aprenent, com es fa a València".

Escoltant a Mazzucatto vaig treure pit perquè em sento d'una ciutat que s'arrisca, que posa d'acord a 31 dels 33 regidors i regidores de l'Ajuntament de València per recolzar aquest projecte, que creï espais de diàleg per obrir-se en canal i repensar-se en veu alta com a ciutat feminista i creativa i innovadora. Cal ser valent i València ho és.