Vilafranca, epicentre de la Reforma Horària

Avui és un dia especial per a la Reforma Horària. Vilafranca del Penedès esdevindrà per un dia la Capital Catalana dels Horaris Europeus. Sota el lema "Canviem el xip, canviem l'hora". Aquesta acció s'emmarca just en aquest 2015, destinat a la sensibilització. I és possible gràcies a les quatre entitats organitzadores: la Unió Empresarial del Penedès (UEP) i les tres associacions de comerciants de la ciutat: Centre Vila, Comerç Espirall i Associació de Comerciants La Girada.

Les entitats han proposat als seus associats obrir abans, tancar menys estona al migdia i abaixar les persianes com a molt tard a les 19 hores. Serà una experiència pilot que pretén demostrar de manera pràctica els beneficis de la Reforma Horària.

Prèviament, l'Ajuntament de Vilafranca es va adherir com molts municipis a la Reforma Horària a través de l'aprovació d'una moció al seu ple. L'horari del nostre país continua diferenciant-se de la resta d'Europa (i de la resta del món) fonamentalment per la durada de la pausa del dinar i l'allargament de la jornada laboral fins tard al vespre. En aquest sentit, els comerços s'adapten a l'horari laboral de la població i tanquen dues hores més tard que a la resta d'Europa, com a mitjana.

Fa poc més d'any i mig en vam proposar fomentar el diàleg, la conversa i la reflexió amb l'objectiu de generar un consens ampli social i polític que permetés presentar estratègies concretes de transformació reals al Parlament, al Govern de la Generalitat, així com a les ciutats i pobles de Catalunya. Hem avançat molt en els darrers 18 mesos. Ara bé, som conscients que l'empresa és molt difícil però no ens arronsarem, justament per la convicció que ho fem per cercar una millor qualitat de vida.

Tenim tres eines meravelloses per provocar aquest i qualsevol altre canvi:
1) la legislació (tenint en compte que no podem regular l'hora de dinar, de sopar o les hores de son)
2) caldrà molta concertació (pacte de pactes)
3) la política de Govern (promoció, sensibilització, seducció, incentivació a qui ho faci bé).

Combinem aquestes tres vies i contribuïm a l'acceleració que ens permeti el canvi que anhelem. Un canvi que se situa a cercar més equitat –considerant el temps com a un factor de benestar- a partir de permetre que la ciutadania disposi de més temps de lliure disposició.

Hem superat el discurs de la conciliació i la racionalització per concebre la Reforma Horària com a una iniciativa a favor de la salut pública, de la democràcia, de la cohesió, de l'equitat, de l'èxit escolar, de la prevenció i la seguretat en el treball, de la sostenibilitat, de l'equilibri demogràfic, en definitiva de la humanització del temps de vida quotidiana.
Avui et destaquem
El més llegit