• OPTretina: la solució contra la ceguera

OPTretina: la solució contra la ceguera

Una start-up catalana crea un sistema pioner que detecta a temps les patologies de la retina i permet avançar el tractament dels pacients afectats

    La start-up ha destacat a Espanya i Europa per donar un servei pioner i únic
    La start-up ha destacat a Espanya i Europa per donar un servei pioner i únic
    24 de Juliol de 2015
    Act. 27 de Juliol de 2015
    Un 80% de les persones que pateixen ceguera podrien haver-ho evitat. De fet, no haurien d'haver-se quedat sense visió. És una xifra i afirmació que fa l'Organització Mundial de la Salut i que la start-up OPTretina està disposada a disminuir.

    El capdavant hi ha tres socis fundadors: Miguel Ángel Zapata, oftalmòleg adjunt de l'Hospital Vall d'Hebron, Dídac Royo, enginyer i director tècnic del projecte, i Mark Ruiz, CEO i emprenedor que llança el seu sisè negoci. Tot i que ja fa dos anys i mig que van sortir al mercat amb recursos propis, Ruiz assegura que encara estan consolidant-se i creixent, i que no es pot oblidar que les oficines estan encara a casa dels seus pares.

    Avançar-se a les patologies
    Zapata és qui va tenir la idea inicial. "Ell va veure que els pacients sempre li arribaven tard perquè no notaven que hi havia un problema fins que l'afectació estava molt avançada", comença el relat el CEO. Quan una persona té una deficiència en un ull, ho compensa en l'altre, i no és fins que el primer té una afectació important i que a vegades ja no té solució. "Llavors el doctor va pensar que calia que realment vingués la retina de la gent que no visita regularment l'oftalmòleg", continua explicant Ruiz, qui justifica així que sorgís la necessitat de crear "un mètode de cribatge que permetés identificar una patologia abans de tenir efectes".

    Es tracta d'un sistema massiu que proveeix les òptiques d'una càmera que fotografia l'ull per veure la retina. La start-up ofereix la tecnologia, feta per ells, i el centre s'encarrega de posar l'equip mèdic especialitzat. "Aquests metges han d'analitzar la fotografia i decidir si el pacient està bé o necessita anar a un altre especialista de la retina perquè li ho valori i li doni un tractament", afegeix el soci fundador.

    Sumar amb el boca-orella
    OPTretina compta amb més de 400 centres adherits a la seva xarxa. Gairebé tots són òptiques, però estan en procés d'arribar a centres mèdics i a metges d'altres especialitats.

    En el seu cas, ha sigut tot un boca-orella sense clients: "Els mateixos fabricants de les càmeres i dels vidres expliquen a les òptiques què és el que fem. Normalment se sumen els centres que volen diferenciar-se amb un model més centrat en la salut visual i menys en les promocions i els descomptes per oferir preus baixos".

    Pioners i guanyadors
    Innovar per destacar. Això podria resumir l'ascens de la start-up en aquests dos anys, una història que, segons Ruiz, va tenir un punt d'inflexió a l'espai de coworking Betahaus de Barcelona: "Vam guanyar el premi a la millor start-up d'una de les competicions que organitzen periòdicament. Així és com vam anar a Berlín, a la final europea, on també vam guanyar".

    El viatge no va servir només per refermar que la idea era bona i el camí l'adequat, sinó que a ser l'aparador per trobar mentors i experts disposats a assessorar l'equip d'OPTretina. "Deutsche Telekom es va interessar en nosaltres i ens va seleccionar dins d'un programa d'acceleració", segueix relatant el CEO, un petit premi que els va acostar a més de 40 mentors amb els quals es reunien diàriament.

    Una altra porta que els va obrir la companyia de telecomunicacions està relacionada amb la Bayer. Entre els mentors, Ruiz recorda que hi havia un dels cinc vicepresidents de la farmacèutica, qui avui és soci i part de la direcció de l'empresa. "Aquesta persona feia 23 anys que treballava a l'empresa i volia un canvi d'aires. Quan va veure el projecte, es va enamorar i va dir que en volia formar part", afegeix.

    En la seva llista de reconeixements s'hi ha afegit recentment el premi a Millor Iniciativa Empresarial atorgat per l'Associació de Joves Empresaris de Catalunya. "Ajuda a fer que més gent et conegui", apunta el Ruiz sobre el guardó, però ressalta que el més important és "poder reafirmar que s'estan fent bé les coses".

    Creixement accelerat
    La start-up ha tancat el 2014 amb una facturació de 200.000 euros. El seu ritme de creixement se situa entorn el 10% mensual, pel que preveuen arribar al final del 2015 superant el mig milió d'euros; i el 2016, els 2 milions d'euros.

    El ritme és bo, tant a escala nacional com internacional. "Tenim oficina a Berlín, una persona a Colòmbia, un altre equip a Mèxic i estem a molt poc d'anar a Singapur", enumera. Però tot i anar a un ritme envejable, Ruiz ho té molt clar: "Ens importa poc el creixement econòmic, volem augmentar el nombre de pacients i arribar al màxim de persones possibles".

    Fins ara, prop de 50.000 persones s'han fet una prova amb OPTretina i vora 10.000 pacients han descobert que tenen alguna patologia que desconeixien. Tanmateix, la xifra, per a Ruiz, és insuficient. "Amb els recursos actuals, de plataforma i equip, podríem arribar a veure fins a un milió de pacients l'any. La quantitat de persones que hem vist fins ara és irrisòria per al que estem preparats", defensa fermament.

    Donar un servei públic
    El següent pas és incloure els estudis d'OPTretina en el sistema sanitari públic. Segons el soci de la start-up, no només serviria per "detectar abans i classificar millor les patologies", sinó que permet al pacient sotmetre's a "tractaments menys intrusius, més efectius i més econòmics". "I ens estalviarem la saturació de les llistes d'espera en treure persones que no tenen cap problema", conclou.