La reunió entre els Reis i els empresaris i sindicats a Benidorm | @CasaReal
La reunió entre els Reis i els empresaris i sindicats a Benidorm | @CasaReal

Reis del turisme

Felip VI i Letizia Ortiz visiten Benidorm per reunir-se amb els empresaris i sindicats valencians en un inici del mes de juliol estrany i buidat d'estrangers

Què és Benidorm sense els seus turistes britànics? Sense pintes en les taules ni grups d'alemanys fent cua als halls dels seus hotels? Segurament Benidorm és el que sempre hi havia set, una enorme platja cuidada al més mínim detall i, anys després, envoltada d'alts edificis d'apartaments i gratacels que són hotels on, sovint, s'allotgen els creadors del fish&chips.

"Sort que no estem en el mes de juliol de l'any passat! Ací hi hauria ara 20.000 persones!!", s'ha escoltat en la retransmissió en Facebook Live que el compte Benidorm Al Dia ha fet de la visita dels Reis d'Espanya a la ciutat de la Marina Baixa. Al voltant de les 12.51 hores d'aquest divendres 3 de juliol, Felip i Letizia han posat en la platja de Llevant, acompanyats pel president Ximo Puig i pel ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, a qui se li coneixen els seus lligams valencians, doncs la seua dona és natural del poble de Xàbia, a 45 quilòmetres de distància.

Venien de trobar-se en la reunió dels Reis d'Espanya amb el sector empresarial i els principals sindicats valencians en què han participat el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro; la seua vicepresidenta, Eva Blasco, i els vicepresidents Sebastián Pla, Francisco Corell, Vicente Lafuente, Miguel Bordeus, Antonio Mayor i Vicente Nomdédeu. A la vesprada han viatjat a València pel lliurament dels Premis Nacionals d'Innovació i Disseny de 2019 en la Ciutat de les Arts i les Ciències. Però en Benidorm, exemple del turisme de sol i platja tal com el tenim entés avui dia, també han saludat els joves que treballen com a auxiliars de platja, aquest nou lloc de treball (temporal, això si) que ha creat la pandèmia a les nostres costes.

Auxiliars que són, en gran part, els desocupats que ha deixat la crisi sanitària com afirma el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu. Segons ell, l'increment de l'atur al mes de juny en 16.278 persones (+3,70 %) es troba fortament relacionat amb el reclam de la Generalitat Valenciana per a inscriure's en el servei d'ocupació Labora per a accedir a la selecció de l'oferta d'auxiliar de platja per a joves. Per tant, Reis i treballadors frustrats s'han vist les cares a la bonica platja alacantina.

Un paisatge dur amb el qual començar a pintar el diferent estiu que ens espera. A tot el territori valencià hi ha 1.000 joves, d'entre 18 i 30 anys, que treballaran per informar sobre les normes de protecció enfront del coronavirus en les platges fins al 7 de setembre, com cantava Mecano. La proposta forma part de la campanya Mediterrani viu i segur. En aquest Mediterrani viu i segur ara també caldria afegir l'adjectiu de "net", perquè la desinfecció és un plus que s'afegeix a l'oferta de bars, restaurants i establiments comercials: ni un obre avui sense tenir el pot de gel hidroalcohòlic a la porta i un esprai desinfectant en la mà del cambrer.

L'obsessió per la neteja (benvinguda!) l'estan notant empreses com Istobal o THE SPB. La primera ha ideat túnels de desinfecció per a vehicles, la segona ha augmentat línies de producció per a fer front a l'augment de la demanda de productes d'higienització i desinfecció, com m'explica en una entrevista telemàtica la seua (amable) directora general Gracia Burdeos. Una altra dona referent per a prendre nota al territori valencià.

Més info: SPB canvia de nom per ser més global

Del miler de persones que han començat ja a prestar els seus serveis com a auxiliars de platja al litoral valencià, n'hi ha 234 a Castelló; 348 a València, i 418 a Alacant. Altres 206.709 valencians s'han reincorporat a les seues empreses en aquest mes de juny, segons xifres de la Seguretat Social. Treballadors que tornen després de mesos tancats a casa i que s'enfronten a un estiu diferent, expectant d'una tardor que s'albira difícil. Serà en aquest pròxim octubre, concretament el dia 6, quan se celebre la VII Jornada de Turismo, de nou a Benidorm. Ho ha confirmat aquest dimarts l'assemblea general extraordinària de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) que s'ha reunit, amb mascareta i distància, en l'auditori d'EDEM a Marina d'Empreses.
 

assemblea AVE
Membres de l'assemblea d'AVE | Cedida

Tot i la crisi, els empresaris han volgut ser optimistes. És el que es desprén de les paraules d'Adolfo Utor, president de Baleària, empresa que després de tres mesos transportant només mercaderia, ha tornat a operar amb les seues 18 rutes nacionals. Utor ha assenyalat en l'assemblea que "les empreses són el motor del progrés i benestar de les societats lliures, sense economia no hi ha progrés ni llibertat. En aquesta crisi econòmica les empreses hem d'assumir la responsabilitat que ens correspon, innovar, invertir, generar benestar per a la nostra comunitat. (...) Ara més que mai és necessari el lideratge social de les empreses". Lideratge que es pot fer també des de les cooperatives, una modalitat d'empresa que ha celebrat aquest dissabte 4 el seu Dia Mundial del Cooperativisme. Des de l'Ajuntament de València, el seu alcalde Joan Ribó, ha penjat una pancarta al balcó en defensa d'un sector que "estem convençuts, és la forma d'empresa que més satisfà el dret de les persones, dels treballadors i les treballadores”.

Empreses, siguen com siguen, que s'enfronten a un estiu diferent en què els valencians volen ser reis del turisme. Amb el permís de molts, és clar.

Més informació
Benidorm vol cuidar el visitant
Avui et destaquem
El més llegit