• "Per invertir a Internet has de calcular molt bé el 'bullshitòmetre'"

"Per invertir a Internet has de calcular molt bé el 'bullshitòmetre'"

Luis Martín Cabiedes, un dels inversors privats més importants d'Espanya, explica les seves claus a l'hora d'apostar per nous projectes empresarials vinculats a noves tecnologies

    Luis Martín Cabiedes va compartir la seva particular visió sobre la inversió amb els economistes catalans
    Luis Martín Cabiedes va compartir la seva particular visió sobre la inversió amb els economistes catalans
    02 de Desembre de 2015
    Act. 03 de Desembre de 2015

    Què hi fa un llicenciat en Filosofia parlant d'inversions a Internet? "No ho sé, però segur que no ho vaig planificar", assegurava Luis Martín Cabiedes (@luismcabiedes) en una conferència al Col·legi d'Economistes de Catalunya. Secretari de l'Associació Espanyola de Business Angels i soci de la Societat de Capital Risc Cabiedes & Partners, és un dels inversors privats més reconeguts a Espanya. En el seu historial d'inversions hi apareixen èxits com Olé, Privalia, MyAlert, Trovit, Kantox, Blablacar o Tiendeo. Tot i així, adverteix que "calen 10 o 12 inversions perquè en surti una de bona".

    Sense pèls a la llengua, Luis Martín Cabiedes es caracteritza per parlar clar i fugir dels convencionalismes. Recorda que un inversor ha de saber diversificar les seves apostes, però sempre tenir capacitat per reaccionar quan n'hi ha una que té èxit. "No hi ha cosa més trista que no tenir diners disponibles quan una et surt bé. És com al pòquer, quan tens un full a la mà has de tenir fitxes!", s'exclama.

    Després d'estar al capdavant d'Europa Press durant 12 anys, Cabiedes s'ha especialitzat en la inversió a Internet. "Vaig tenir la sort de ser a la primera indústria arrasada, la dels mitjans de comunicació. I vaig decidir pujar-me a l'onada per arrasar les indústries següents", assegura entre el sarcasme i la provocació.

    Cabiedes insisteix en la necessitat d'entendre les regles del joc en aquest àmbit. "Els majors mitjans de comunicació (Google i Facebook), no tenen periodistes; el major hotel (Airbnb) no té cap habitació; i el de transport (Uber), no té cap cotxe", recorda. "És impossible competir contra això!", evidencia. "Hi ha gent que se sorprèn del creixement de l'e-commerce. A mi el que em sorprèn és encara veure entrar gent a les botigues de roba del Passeig de Gràcia", etziba.

    "Què importa com brillen els ulls de l'emprenedor?"
    Malgrat tot, i conscient que l'aura de les noves tecnologies pot enlluernar fàcilment, deixa clar que "per invertir a Internet has de calcular molt bé el bullshitòmetre. Hi ha molta tonteria!". Assegura que "molts bons inversors perden l'oremus a Internet parlant de la nova economia. Però fins que no inventin nous euros no hi ha nova economia". Per Cabiedes, "'Aquest cop és diferent' són les 4 paraules més cares de la història de la inversió".

    Al seu entendre, cal rebel·lar-se contra qüestions com la motivació o els ulls brillants de l'emprenedor a l'explicar el seu projecte. "Què importa com brillen els ulls de l'emprenedor? A tots els brillen els ulls i estan motivats. Tots els bons emprenedors són així. I els dolents també. El que has de mirar són els criteris de rendibilitat/risc", deixa clar.

    I és que a l'hora de considerar una inversió, Cabiedes reclama tornar al sentit comú i a "la llei universal dels negocis". Aquesta la defineix com CAC
    Cabiedes, però, lamenta que "ara som en una bombolla absoluta. Es paguen 3 euros o més per aconseguir un usuari que té un valor negatiu. Pensen que amb volum guanyaran, i no! Encara perdràs més! És un pou sense fons".

    En aquesta línia, doncs, l'inversor "no ha d'alimentar els zombies. Els has de deixar morir i alimentar els projectes bons". Una actitud que, segons Cabiedes, cal prendre sense dramatisme. "Que un projecte falli no és culpa de ningú. Quina culpa té el 4 que quan tires el dau surti el 2? Cal fallar aviat i barat per poder tornar a tirar el dau", assegura.

    "La idea no val res"
    Els emprenedors acostumen a enamorar-se de les seves idees. Per Cabiedes "hi ha un terme econòmic que defineix el seu valor: res. La idea no val res". Davant l'estupor general, assegura que "et pots subscriure a TechCrunch i cada nit tens 16 bones idees al correu. És més, si tens una idea bona te la copiaran immediatament. L'única manera de protegir una idea és realitzar-la".

    Així doncs, com es llança una idea a Internet? "Ha baixat tant el cost de llançar un producte que si vols llançar un cotxe has de dissenyar un skate", assegura Cabiedes. Si genera interès, es tira endavant. Si no, no passa res perquè el cost ha estat molt baix. "Ja no es financen els business plans perquè cap projecte ha fallat al paper. No serveix per res", assegura Cabiedes.

    "El que mirem són respostes del mercat a tests inicials. Que un consultor validi un business plan no em serveix per res", indica; i afegeix que "l'inversor treballa amb la cartera. No em diu res l'opinió d'algú que no es juga els seus diners". Seguint amb els plans de negoci, proposa "posar en cursiva tots es números que siguin suposicions, veureu que només aguanta la data". Al capdavall, assegura, "l'únic criteri d'inversió d'un business angel és el ROM. Return on me".

    "Si l'emprenedor no sap conduir millor que jo, no pujo al cotxe"
    Al contrari del que pensa molta gent, Cabiedes és un absolut defensor de la no intervenció de l'inversor o business angel en el dia a dia de la companyia. "Cadascú ha de fer la seva part. L'emprenedor és l'empresari i l'inversor posa diners. A més, si l'emprenedor no sap conduir millor que jo, no pujo al cotxe", assegura.

    Al mateix temps, explica que intenta fugir dels projectes on els emprenedors perden la majoria. "Quan deixen de tenir-la me'n vaig o intento marxar. S'ha de saber sortir, i sortir tan bon punt es pugui. Millor marxar quan tens diners i reciclar-los". De fet, Cabiedes busca aportar els primers diners professionals al projecte. "Has de saber molt bé a què et vols dedicar", assegura.

    "Què importa més: el cotxe o el pilot? Pregunteu-li a Fernando Alonso!"
    Sigui com sigui, Cabiedes també fuig del que és políticament correcte a l'assegurar que "entre un bon model de negoci o un bon emprenedor, em quedo amb el primer". Ho exemplifica parlant de Fórmula 1. "Què importa més: el cotxe o el pilot? Pregunteu-li a Fernando Alonso!". D'aquesta manera, es mostra convençut que és més fàcil tenir èxit si el model de negoci és bo que si només ho és l'emprenedor.

    Alhora, desmitifica la idea romàntica del fracàs. "Alguns diuen que els fracassos aporten molt. Si pot ser, jo prefereixo aprendre del fracàs dels altres", ironitza.