
Serveix el networking per trobar feina? Segons la resposta d'un estudi fet per l'escola de negocis ESCP Europe, el 80% de les ofertes de feina de l'Estat espanyol es cobreixen abans de ser anunciades, i mitjançant el boca orella. Per tant, sí, podem dir que el networking serveix. Aquesta és la mateixa idea que defensa Carmen Tejedor, qui ha treballat al llarg de la seva carrera professional en dos llocs i gràcies als contactes. Ara, però, ha decidit ser ella qui fomenti aquest intercanvi d'anuncis i coneixements convertint-se en emprenedora i creant la start-upQuedamus.
"Actualment es canvia moltíssim de feina, més que abans, però amb més dificultats per trobar-ne una de nova", comença explicant. El salt tant pot ser dins l'empresa, com passar a una altra companyia o sector. Amb aquesta nova tendència, Tejedor considera "vital" tenir una bona agenda de contactes i estar disposat a reciclar-se un mateix, dos elements que ofereix el networking a partir de tallers, conferències o, simplement, trobades. Quedamus gestiona tota aquesta oferta cultural i professional i la posa a l'abast dels qui estiguin disposats a ampliar horitzons.
Una xarxa de networking personal i professional
"Som únics perquè ningú té una agenda d'esdeveniments professionals on es pot seleccionar prèviament la gent que t'interessa". No hi ha referents, no s'han emmirallat en ningú, Tejedor i el seu equip només ha recollit les necessitats que pot tenir una persona per crear un repertori de contactes bo i ho ha aplicat en una plataforma online. I no tot es queda aquí, sinó que es concep també com una xarxa de contactes: "Fins i tot pots seguir una persona a qui has identificat dins de Quedamus i rebre un e-mail cada vegada que s'apunta a una activitat; li segueixes la pista i pots tenir l'oportunitat de conèixer-lo".
Això resumeix els tres serveis que ofereix la start-up: formar part de la comunitat, descobrir els esdeveniments de networking d'una ciutat i sector, i publicar les activitats que s'organitzen. A més, divideixen els actes per província i àmbit, on hi ha des de tallers sobre programació o medi ambient, fins a conferències i trobades de temes jurídics. "Les noves professions són les que més tirada tenen", assegura, "la gent s'està reorientant cap a les noves feines relacionades amb el màrqueting digital, la comunicació o el community managent, i demanen formació i exemples d'experts a qui seguir".
El repte d'ara, a part de seguir ampliant els actes de l'agenda, és captar professionals de referència de cada sector, una tasca que, revela la CEO, és "molt més complicada". "Cal cridar la seva atenció i demostrar-los que la xarxa és útil, tant per difondre els seus coneixements amb altres usuaris com per engreixar la seva pròpia agenda", afegeix.
Confiar en una idea i fer-la un bon negoci
El projecte ja està consolidat, compten amb 6.000 usuaris registrats i que reben setmanalment el butlletí, 36.000 pàgines vistes al mes i superen els 5.000 seguidors a les xarxes socials.
Per si calen més xifres que mostrin l'èxit en l'any de vida de l'empresa, Tejedor destaca que l'usuari passa un temps mitjà de 4 minuts, el que significa que s'interessa per les activitats que es promocionen. Un número que, creu, els pot ajudar a acabar de donar l'impuls necessari al negoci.
L'equip compta amb cinc treballadors, entre els quals hi ha els tres socis que van donar forma al que era una de les múltiples idees sorgides a les trobades d'amics: "Teníem dues opcions inicials i al final vam decidir-nos per Quedamus perquè estàvem segurs de què podíem i de què tindria èxit".
El capital invertit fins al moment ronda els 40.000 euros i s'ha destinat, bàsicament, a crear l'estructura, el web i al màrqueting. Sorgeix de l'autofinançament dels socis, els qui només van demanar ajuda externa a l'hora de dissenyar el business plan i en mantenir la pàgina contractant un programador. Aquest, juntament amb un altre empleat encarregat de les feines de màrqueting, completen l'equip.
Els ingressos s'obtenen de dues maneres: ticketing (80%) i aparició al butlletí (20%). El primer sorgeix de la comissió del 8% que es queda Quedamus per cada entrada venuda; el segon, del cost fix que li suposa a l'organitzador promocionar el seu esdeveniment en el butlletí setmanal de la plataforma i que sol tenir un cost d'entre 25 i 50 euros. En total, la facturació mensual se situa sobre els 18.000 euros.
De Barcelona a Llatinoamèrica
La meta que l'equip s'ha marcat pel pròxim any és augmentar el nombre d'usuaris: "Ara en tenim pocs, però sabem que són fidelitzats, pel que intentarem ampliar la comunitat a Espanya centrant-nos a crear una campanya de màrqueting i premsa potent".
Trobar diners té també un lloc important en la llista de prioritats. "Tenim clients i hem facturat, dues xifres potents que avalen la viabilitat i ens permeten negociar. O et dediques a fer créixer el negoci, o a captar finançament; ara que els números parlen per si sols, és quan nosaltres apostem pel finançament", explica.
La pàgina web inclou països llatinoamericans entre els filtres que es poden seleccionar en la cerca d'actes. Tot i que ja hi tenen presència, Tejedor parla d'aquest salt com una etapa que ha vingut per si sola, i que requereix inversors locals. Una segona part del que serien, doncs, els desitjos per aquest segon any de Quedamus.
Malgrat pensar a ampliar fronteres, la CEO de la xarxa d'esdeveniments recorda que Barcelona i Madrid són la tercera i quarta ciutat del món en esdeveniments. I, juntament amb València, apleguen el 60% dels professionals espanyols que es troben a LinkedIn. "Ens estem convertint en un lloc idoni pels esdeveniments, també internacionals, així que aquí hi ha un molt bon potencial que no podem desaprofitar", conclou.