Barcelona, el paradís dels congressistes: "Ho té absolutament tot”

Segons l'ICCA, la capital catalana és la ciutat que més congressistes acull anualment a escala mundial, i la quarta en nombre de convencions

Barcelona és la quarta ciutat del món en nombre de convencions | ACN Barcelona és la quarta ciutat del món en nombre de convencions | ACN

Barcelona s’ha consolidat com un dels principals hubs mundials de congressos, fires i esdeveniments. Així ho demostra l’Associació de Congressos i Convencions Internacionals (ICCA) en el seu rànquing titulat 2022 ICCA Business Analytics, Country & City Rankings que recull més de 300 ciutats en les quals el 2022 es van celebrar un total de 9.093 congressos. Amb 133, Barcelona és la quarta ciutat del món en nombre de convencions, per darrere de Viena (162), Lisboa (144) i París (134) en un rànquing mundial molt europeu.

El paper que juga Europa com a organitzadora d’esdeveniments no només es destaca en el rànquing de ciutats, sinó també en la classificació de països que es troba en el mateix informe. Malgrat que els Estats Units lidera de lluny el rànquing amb 690 congressos, des de la segona posició a la novena només es troben països europeus: Espanya (528), Itàlia (522), Alemanya (484), França (472), Regne Unit (449), Portugal (294), Països Baixos (253) i Bèlgica (234). El top 10 el tanca el Canadà, amb 233 congressos organitzats l’any 2022.

Barcelona és la quarta ciutat del món en nombre de convencions

Milions de congressistes entre Montjuïc i Gran Via

Així mateix, de les 528 convencions celebrades a l’Estat, el segon país que més en va organitzar a escala mundial, 133 van tenir lloc a Barcelona. O, dit d’una altra manera, una de cada quatre de les convencions celebrades a l’Estat el 2022 van tenir lloc a la capital catalana. Entre els més exitosos es troben el Mobile World Congress (MWC), l’Integrated System Europe (ISE), la fira Alimentària, The District Show o l’Smart City Expo World Congress, que any rere any aposten per establir-se en els 400.000 metres quadrats de superfície expositiva que disposa la Fira de Barcelona entre els dos recintes de Montjuïc i Gran Via.

La Fira de Barcelona, que precisament demà donarà el tret de sortida a una nova edició de l’ISE, acull cada any entorn de 2,5 milions de visitants que procedeixen de més de 200 països i territoris d’arreu del món i que, segons dades del mateix organisme, generen un impacte econòmic a la ciutat de Barcelona i el seu entorn de més de 4.700 milions d’euros. I és que, en aquesta línia, l’ICCA proposa el rànquing de ciutats on més congressistes acudeixen i que, precisament, lidera la capital catalana: Barcelona, amb 135.000 congressistes, va ser la ciutat que més en va acollir el 2022. Les següents posicions queden per a Viena (105.000 congressistes), París (101.000), Lisboa (88.000) i Milà (78.000). Amb aquestes dades és inevitable preguntar-se: per què Barcelona?

1 de cada 4 convencions celebrades a l'Estat, tenen lloc a Barcelona

"La ciutat comtal ho té absolutament tot”

Mike Blackman, director general de l’ISE, va destacar a VIA Empresa en una entrevista realitzada per la periodista Gemma Fontseca “la mobilitat, l’espai i la comoditat” així com “l’entreteniment, l’atmosfera i com les institucions de Catalunya treballen per esdeveniments com aquests”. Blackman va afegir que “hi ha una part extra que agrada molt, com és la vida social, l’oci i de poder menjar a fora. Un visitant ve a una fira per negoci, però també s’ho vol passar bé, com ara gaudir de la nit i la ciutat comtal ho té absolutament tot”.

Més info: Mike Blackman (ISE): “El meu desig seria superar el Mobile World Congress”

Recuperant el rànquing de ciutats en què més convencions se celebren, en cinquena posició, tot just darrere de Barcelona es troba Praga amb 129 congressos celebrats el 2022, un més que Madrid, en sisena posició. Berlín (113), Atenes (109), Brussel·les (108), Londres (106), Dublín (105) i Copenhaguen (102) continuen el llistat i, per tant, no és fins a la tretzena posició on trobem una ciutat pertanyent a un continent que no sigui Europa: Singapur, amb 101 convencions. A partir de la catorzena posició, ocupada per Roma amb 79 convencions, s’aprecia una davallada significativa respecte de les ciutats situades a la part superior del rànquing.

Pel que fa als esdeveniments celebrats anualment més importants al món, a més dels mencionats anteriorment, destaquen el World Economic Forum (Davos), el Web Summit (Lisboa), l’International Astronautical Congress (Milà), l'International Consumer Goods Show (Frankfurt) o el Consumer Electronics Show (Las Vegas).

Més informació
Aquest any sí: el MWC presenta una nova tecnologia
Les macrogranges a debat: qui contamina més en el sector ramader català?
Les 10 pel·lícules que més diners han generat en tota la història
Avui et destaquem
El més llegit