Els cinc monuments més turístics de Catalunya i un nou objectiu: els sis milions de visitants

Des de fa anys, PortAventura World i la Sagrada Família han dominat les llistes de visitants, però el Park Güell amenaça de trencar aquesta hegemonia

Turistes al Park Güell, una de les principals atraccions de Barcelona | iStock Turistes al Park Güell, una de les principals atraccions de Barcelona | iStock

Un cop la pandèmia ha quedat enrere, Catalunya compta els anys per rècords pel que fa al turisme. El territori és més atractiu que mai: només aquest any, ja ha rebut més de cinc milions de turistes estrangers fins a l'abril, un 16,3% més que el mateix període de fa un any. De fet, segons les dades de l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en els quatre primers mesos de l'any han arribat fins a 5.024.372 visitants estrangers, xifra que també se situa per sobre de les dades del 2019 (4.892.918).

Més info: Barcelona i la febre dels 'free tours': el quart genet del turisme 'low cost'

A falta de saber si maig i juny donaran continuïtat a aquesta tendència, no seria estrany imaginar-nos un escenari en què l'estiu del 2024 sigui el més turístic mai vist. Aquestes dades no només s'observen en indicadors com els visitants, xifres de vols o l'ocupació durant la temporada alta (tots tres han augmentat), sinó també en un dels més observats: els cinc llocs més visitats de Catalunya.

Dues atraccions per sobre dels cinc milions

Històricament, la Sagrada Família ha sigut el monument més visitat, mentre que PortAventura World és el recinte que aconsegueix rebre més gent a tot el territori. Any rere any, tots dos s'han disputat la primera posició del rànquing. I, de fet, des de la pandèmia han assolit fins i tot màxims de visitants a les seves instal·lacions. El passat 2023, la cursa la va guanyar sobradament PortAventura World: el parc d'atraccions va rebre 5,5 milions de persones, la dada més alta mai observada.

PortAventura ha transformat per complet el turisme de sol i platja de la Costa Daurada | Cedida
PortAventura ha transformat per complet el turisme de sol i platja de la Costa Daurada | Cedida

A priori, tenint en compte els estudis d'anys anteriors, podríem esperar que la segona plaça fos, doncs, per a la Sagrada Família. Però 2023 va servir per introduir un nou actor en aquesta cursa: el Park Güell. Segons les dades de les instal·lacions, van rebre un total de 5,14 milions de persones, de les quals 4,47 van ser turistes amb entrada i 671.000 van ser veïns del barri que tenen accés gratuït. En qualsevol cas, el més important a destacar és que el parc també va superar el famós llindar dels cinc milions.

Qui no ho va fer va ser la Sagrada Família, que va tancar el 2023 amb un total de 4.707.367 visitants, fet que suposa un increment del 24,7% respecte al 2022. Tot i això, no va aconseguir batre la xifra 4.717.881 visites del 2019 i es va quedar a les portes d'entrar al selecte club dels cinc milions. Cal dir, però, que la Sagrada Família continua sent l'atracció turística per excel·lència per als turistes estrangers: de la xifra total de visitants, el 85% provenia de fora de l'estat espanyol.

La tendència del turisme enguany ens convida a pensar que les estadístiques d'aquest 2024 presentaran nous repunts

Entre les tres atraccions hi ha una diferència de menys d'un milió de visitants, tenint en compte les visites només del 2023. Dues d'elles ja han aconseguit arribar als cinc milions. La tendència del turisme enguany ens convida a pensar que les estadístiques d'aquest 2024 presentaran nous repunts. A hores d'ara, la cursa està en arribar als sis milions de visitants. Per fer-ho, PortAventura només ha d'afegir mig milió més de persones, tot i que no serà gens fàcil. El parc està introduint més novetats, i l'estiu passat va estrenar la seva nova aposta per la realitat virtual que podria animar a més gent a visitar el parc.

Més info: Adéu a les cues, hola a la realitat virtual: la muntanya russa de canvis als parcs d'atraccions

Montserrat i Casa Batlló també multipliquen els seus visitants

D'altra banda, convé no oblidar-se de les altres dues atraccions que acaben de tancar aquest rànquing. Si el Park Güell ha entrat amb força en aquesta lluita, hi ha altres dues atraccions que han pujat moltíssim els seus índexs de visites. És el cas de Montserrat, que va tancar el 2023 amb gairebé 2,2 milions de visitants, un repunt del 36% respecte de l'any anterior. També el Funicular i el Cremallera van incrementar un 53% el seu ús. Montserrat és novament el monument turístic (sense comptar els parcs d'atraccions com PortAventura) que més visitants atrau fora de Barcelona, encara que les xifres del passat 2023 no van igualar les rècord del 2019 (2,7 milions). Enguany, però, podria ser l'any.

Turistes fent cua per entrar a la Casa Batlló | ACN
Turistes fent cua per entrar a la Casa Batlló | ACN

La cinquena posició del rànquing se l'emporta la Casa Batlló, que va anunciar xifres rècord d'assistència. En concret, més d'1,5 milions de persones van visitar les instal·lacions, un augment de més del 50% en un any. L'edifici va presentar grans novetats, com ara una nova proposta expositiva o l'obertura de la tercera planta al públic. A més, segons el seu responsable, Gary Gautier, gran part del repunt el van causar els mateixos veïns, que van estar més interessats que mai en l'atracció.

Més info: El turisme internacional s'enfila fins als 3,3 milions de visitants

Més enllà d'aquesta llista, observem una tendència molt similar. Per exemple, el Zoo de Barcelona va tancar el 2023 amb prop de 820.000 visitants, la xifra més alta dels darrers sis anys. També el Museu de la Ciència de CosmoCaixa va assolir registres elevats amb 1.266.989 visitants (gairebé el triple que el 2022), mentre que CaixaForum va superar el llindar de les 500.000 visites (més de 100.000 que un any abans). Per la seva banda, el Parc d'atraccions Tibidabo va registrar més de 681.000 persones (un 10% més que el 2022) i La Pedrera va aconseguir reunir 52.000 persones a la seva exposició Jaume Plena. Poesia del silenci, la més multitudinària dels últims anys.

Més informació
Barcelona inverteix 2,5 milions en projectes d'innovació i digitalització del turisme
Es pot limitar el turisme?
Avui et destaquem
El més llegit