• Els 'expats' confessen quina és la millor ciutat del món per viure (amb sorpresa catalana)

Els 'expats' confessen quina és la millor ciutat del món per viure (amb sorpresa catalana)

Bona qualitat de vida, poca burocràcia, facilitat amb l'habitatge, l'idioma i molta vida social, entre els elements decisius de la macroenquesta a 12.000 expatriats del món

La Costa del Sol és un dels llocs predilectes per jubilar-se | iStock
La Costa del Sol és un dels llocs predilectes per jubilar-se | iStock
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
27 de Novembre de 2023
Act. 27 de Novembre de 2023

Què significa el concepte d'expat? Per què té una presència recurrent als mitjans de comunicació? En primer lloc, perquè un expat és una persona que va a viure a un altre país per diverses raons, com ara el treball, per amor, per buscar aventures o simplement per gaudir de la jubilació. Tot i això, també hi ha estrangers que no s'identifiquen completament amb el terme i prefereixen conceptes com ara nòmada, migrant, internacional o ciutadà del món. Ara bé, la comunitat mundial més gran de persones que viuen i treballen a l'estranger InterNations ha publicat l'Expat city ranking 2023, una classificació mundial a 12.000 expats que representen a 177 nacionalitats i que viuen en 181 països amb una clara guanyador: Màlaga, seguida d'Alacant i València. Barcelona es troba lluny d'elles, en la tretzena posició, superada en aquesta ocasió per Madrid, que revalida el sisè lloc.

 

Definitivament, per a un estranger, Màlaga és la millor ciutat del món per viure si es té en compte factors com la qualitat de vida, la facilitat per establir-se o les finances personals, que fan de la capital de la Costa del Sol el lloc idoni per plantejar-se un nou present i futur. Segons els enquestats, Màlaga destaca per la seva amabilitat local, per la qualitat de vida i pel seu gran clima i temps. També destaquen les opcions d'oci que té, juntament amb la qualitat dels professionals sanitaris. A la ciutat de Picasso, la segueixen Alacant i València. Les ciutats valencianes han estat puntuades pel seu índex de facilitat d’instal·lació i de benvinguda. La vida social és un dels grans factors que marquen la diferència.

Barcelona és cara pels locals i també els expats

Els 'expats' han fet augmentar el preu del lloguer a Barcelona | iStock
Els 'expats' han fet augmentar el preu del lloguer a Barcelona | iStock

La bona notícia del top 20 del rànquing és que Espanya és la gran guanyadora amb cinc ciutats al capdavant. Madrid ocupa el sisè lloc, gràcies a la seva potent vida digital, bones finances personals i alta qualitat de vida. Barcelona també forma part del rànquing, però en la posició número 13.

 

La celebració d'esdeveniments com el Mobile World Congress, la Copa Amèrica o el districte 22@ són grans punts a favor de Barcelona

La capital catalana és una de les ciutats favorites del rànquing des de fa anys, a més de concentrar tot el que valora un expatriat o una nòmada digital: qualitat de vida, clima, oci, mobilitat i seguretat. La celebració d'esdeveniments com el Mobile World Congress, la Copa Amèrica o el districte 22@ són grans punts a favor. I, segons els últims estudis, es calcula que 100.000 immigrants d'alt nivell socioeconòmics viuen a la ciutat comtal, mentre provenen de països del nord.

Tanmateix, com destaca Enric Llarch, el concepte d'expatriat té diferents matisos a la ciutat comtal. "Recordem que a ciutats com Barcelona, el nombre d’apartaments turístics està congelat des de fa uns quants anys, però contínuament sorgeixen fenòmens que tensen el mercat de l’habitatge. Ara mateix, són els expatriats -treballadors estrangers qualificats- el fenomen emergent -estimulat per importants rebaixes fiscals en l’IRPF- que acapara els lloguers i apuja els preus", afegeix a l'anàlisi de Contradiccions turístiques.

Les pitjors ciutats per viure (i el curiós rol d’Itàlia)

La plaça Navona de Roma, gran emblema de la ciutat | iStock
La plaça Navona de Roma, gran emblema de la ciutat | iStock

Al final del llistat hi ha Milà amb el número 49. Roma ocupa el 48, seguida de Vancouver amb el número 47. "Els expatriats de les dues ciutats italianes comparteixen molts dels mateixos problemes", confessen els líders d’InterNations als mitjans de comunicació. Obtenen els 10 rànquings més baixos en quatre de cada cinc índexs de l'enquesta. Els expatriats estan especialment decebuts per la baixa qualitat de vida i les males condicions de treball. Vancouver, en canvi, és el lloc on els expatriats són més infeliços i on més lluiten amb les seves finances personals.

A l’edició d’enguany, Berlín és un dels llocs més difícils pels expatriats per trobar una vida social satisfactòria, i els seus residents són considerats com la segona població menys amigable de la classificació. No obstant això, el 90% gaudeix de l'escena cultural berlinès, enfront al 68% global, i el 85% aprecia l'entorn urbà de la capital, respecte al 67% global.

Els expatriats estan especialment decebuts per la baixa qualitat de vida i les males condicions de treball a Itàlia

Dublín ofereix als expatriats grans perspectives professionals, però aquestes es veuen entelades pel cost elevat de la vida i la manca d'accessibilitat i disponibilitat d'assistència sanitària. A Londres, gairebé tres de cada quatre expatriats tenen problemes amb el cost general de la vida, si es compara amb només el 35% de la resta del món. Gairebé la meitat afirma que la seva renda familiar disponible no és suficient per portar una vida còmoda a la capital britànica. Finalment, els expatriats gaudeixen de la pròspera escena cultural de París, però la consideren poc acollidora, difícil de desenvolupar-se sense parlar l'idioma i costosa.