• Economia
  • T'acostes a Madrid i Barcelona... Però et supera Màlaga

T'acostes a Madrid i Barcelona... Però et supera Màlaga

L'ecosistema valencià és més antic, més fort i amb major experiència. Però la pregunta és: podria ocórrer a curt termini?

La ciutat de les arts i les ciències de València | EP
La ciutat de les arts i les ciències de València | EP
València
01 de Maig de 2022

Sempre que he tingut l'oportunitat de viure a una altra ciutat, l'he rebutjat. No significa això que hagi fet bé, però he viatjat molt al llarg de la meva vida i sempre he tingut clars diversos paràmetres que em permetien trobar l'equilibri.

 

El primer és tenir la meva família a prop. No fa falta que expliqui més, especialment després del viscut per moltes persones expatriades abans i després de la pandèmia. El segon, la qualitat de vida de València. El tercer, que encara és una ciutat amb uns costosraonables en la majoria d'aspectes. I el quart, i aquest ve dels 15 anys que ja porto teletreballant, que depèn d'amb qui col·laboris no suposa cap impediment per alinear-te amb persones i empreses de qualsevol punt d'Espanya, Europa o Estats Units. Sempre he defensat, perquè ho he vist en molts futbolistes (que després de concloure la seva carrera esportiva s'estableixen aquí) que aquesta és una urbs òptima per viure i ocupar-se. I el gran nombre d'arribades de multinacionals que han fitxat talent local sabent que preferien quedar-se m'ha anat donant la raó.

A això s'afegeix un ecosistema innovador (del que parlarem en propers articles) que va creixent amb bastant celeritat. Tot i que les polítiques públiques amb prou feines estiguin incentivant un model de negoci que es veu venir d'una hora lluny i que podria reportar majors beneficis si cap a la ciutat.

 

El 2019 un informe de l'Institut Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada va concloure que València podria equiparar-se a alguna de les dues grans capitals a nivell d'ecosistema tecnològic

En aquest sentit, amb l'auge del nomadisme digital molts llocs han estat capaços de posar-se en valor per atreure no només visitants ocasionals sinó a indústries permanents. I, mentrestant, la capital del Turia no només amb prou feines ha legislat sobre això sinó a més ha incentivat poc o neda un sector que creixerà en dobles dígits en els pròxims anys.

Acostar-se a Madrid o Barcelona semblava una quimera no fa massa temps, però no oblidem que l'any 2019 un informe de l'Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada sobre Tendències de Desenvolupament Tecnològic a Espanya va concloure (pre COVID, això sí) que València podria equiparar-se a alguna de les dues grans capitals a nivell d'ecosistema tecnològic.

Segons es desprenia d'aquell informe, noves companyies basades en comerç electrònic, videojocs, Intel·ligència Artificial, robòtica, gestió de dades, telemedicina o comunicacions mòbils creixerien a un ritme d'un 30% cada any, amb ritmes superiors a l'ecosistema llevantí.

Si no hi hagués intervingut la pandèmia, es calculava que la ciutat podria estar acollint aquest 2022 fins a 8.000 companyies de base tecnològica. I, de fet, malgrat tot es va liderar la inversió en startups l'any 2020 fora dels dos grans centres neuràlgics.

Podria Màlaga superar València a curt termini? La resposta la tenen unes polítiques públiques que de moment no es fan visibles

No obstant això, un actor ha emergit per col·locar-se a la mateixa alçada en molt poc temps. Màlaga va ser la ciutat que va encapçalar el creixement de la població a Espanya en 2021, en part per la volta a casa de talent local i en part per l'aposta d'hubs tecnològics per una regió que sí que ha adaptat lleis per atreure'ls.

Referents com Google, Vodafone o Telefónica han triat Andalusia per engegar iniciatives pioneres, on la transformació digital ha aconseguit que el sector públic i el privat s'alineïn apostant primer per la formació i més tard per la consolidació empresarial.

Diverses incubadores, que ja feia temps que treballaven en aquests aspectes, prenen ara més rellevància davant les imminents inversions que superaran els 500 milions d'euros el lustre vinent. I, mentrestant, es manté el turisme de sol i platja, però a poc a poc es vira cap a una visió diferent.

Ha superat Màlaga a València? De moment no, ja que l'ecosistema de la segona és més antic, més fort i amb major experiència. Però la pregunta és: podria ocórrer a curt termini? I la resposta, al marge dels continus esforços privats, la continuen tenint unes polítiques públiques que de moment no es fan visibles.