Les millors pizzeries fora d’Itàlia (i 7 són catalanes)

Top Pizza Europa i la selecció Excellent Pizzeries reconeixen la qualitat i la innovació dels restaurants catalans

Rafa Panatieri, cofundador de Sartoria Panatieri, de Barcelona | Sartoria Panatieri Rafa Panatieri, cofundador de Sartoria Panatieri, de Barcelona | Sartoria Panatieri

Sartoria Panatieri, del carrer de l’Encarnació de Barcelona, ha escalat fins la primera posició de les millors pizzeries de fora Itàlia, segons el rànquing 50 Top Pizza Europa 2023, referent en aquest sector de la restauració. Entre les deu primeres posicions repeteix La Balmesina, del carrer Balmes, però en el rànquing ampliat fins als 150 obradors de pizza, Excellent Pizzerias, n’apareixen cinc més de catalanes: tres de Barcelona –Parking Pizza, Da Nanni i Frankie Gallo Cha Cha Cha–, una de Sant Cugat del Vallès –Garden Pizza– i una de Santa Pau, a la Garrotxa –Gasparic–. Qui són els empresaris que hi ha al darrere?

En la llista 50 Top Pizza Europa, sobre les millors pizzeries fora d’Itàlia, que aquestes ja tenen el seu propi rànquing, n’hi ha set de l’Estat espanyol, tres de les quals en el top ten: Sartoria Panatieri (en primera posició), la madrilenya Fratelli Figurato (sisena) i La Balmesina (dècima). Els premis es van entregar la setmana passada a l’auditori MSG de Barcelona, on es va celebrar la gala en homenatge als guanyadors.

Els 10 primers classificats del Top Pizza Europa 2023
 Posició 2023  Pizzeria  Ciutat  País  Posició 2022
       1  Sartoria Panatieri  Barcelona  Catalunya         5
       2  Bæst  Copenhague   Dinamarca         4
       3  50 Kalò  Londres  Anglaterra         3
       4  Via Toledo  Viena  Àustria         6
       5  Pizza Zulù  Fürth  Alemanya         7
       6  Fratelli Figurato  Madrid  Madrid         2
       7  Forza  Hèlsinki  Finlàndia         22
       8  Napoli the road  Londres  Anglaterra         13
       9  Nnea  Àmsterdam  Holanda         11
       10  La Balmesina  Barcelona  Catalunya         10

 

En la comparativa entre Barcelona i Madrid, les dues ciutats empaten amb dues pizzeries en l’últim rànquing 50 Top Pizza Europa –si bé les madrilenyes estan més allunyades– i en tres en la selecció Excellent Pizzerias –sense comptar les del Vallès Occidental i de la Garrotxa–. Aquestes són les pizzeries catalanes distingides:

Sartoria Panatieri

Adreça: Encarnació, 51 (Barcelona)

Altres localitzacions: Provença, 330

Empresa: Sartoria Group SL  

Responsables: Rafa Panatieri i Jorge Sastre (fundadors i administradors)

Rafa Panatieri i Jorge Sastre són un italià –amb orígens a Pisa i Calàbria, però amb infància al Brasil– i un madrileny que s’han format professionalment a les ordres dels germans Roca (ja van estar al desaparegut Roca Moo). Estan considerats uns innovadors. Han escalat de la cinquena posició de l’any passat a la primera del rànquing, però, per segona edició consecutiva, també s’han emportat el premi a la millor pizza de l’any: si el 2022 va ser per una creació a base d'anxoves del Cantàbric, tomàquet, escarola i puré d'olives Kalamata; aquest 2023 ha estat amb una elaboració de salsa de tomàquets cherry rostits, mozzarella i holandesa d'alfàbrega.

La Balmesina

Adreça: Balmes, 193  (Barcelona)

Empresa: Cimogi SL

Responsables: Mattia Ciresola, Massimo Morbi i Alessandro Zangrossi (fundadors i administradors)

Aquests tres italians del Vèneto –Mattia Ciresola, Massimo Morbi i Alessandro Zangrossi– van posar en marxa aquest restaurant el 2017, un referent de la cuina italiana a la ciutat. Elaboren pizzes amb diferents tipus de masses i formats, evidentment amb productes de gran qualitat, però també serveixen còctels i plats gurmet.

Frankie Gallo Cha Cha Cha

Adreça: Marquès de Barberà, 15

Altres localitzacions: Roger de Llúria, 155   

Empresa: Parrado y Colombo SL      

Director de cuina: Juanba Agreda (xef)

La ressenya del rànquing Excellent pizzerias en destaca les masses a l’estil napolità, el peperoni i el pesto. Els germans d’origen venecià Max i Steffano Colombo han posat en marxa diversos i reconeguts locals de cuina italiana i, en el Frankie Gallo, es van associar amb José Manuel Parrado, l’expropietari del cèlebre Bar Cañete. No obstant, segons el butlletí del Registre Mercantil, l’octubre de 2021 van deixar de ser administradors de Parrado Colombo SL en ser substituïts per una societat representada per l’empresari Roger Parellada Ferré, que opera en molts diversos sectors.

Garden Pizza 

Adreça: Sant Crist de Llaceres, 12 (Sant Cugat del Vallès)

Empresa: Garden Pizza Sant Cugat SL

Responsable: Nacho Núñez San José (cofundador i gerent)

Un antic hivernacle transformat en un restaurant envoltat de vegetació. La ressenya d’Excellent Pizzeria en destaca la gran qualitat dels productes, les masses i que es cuini en un forn de llenya. Entre les pizzes preferides mencionen la ‘Garden’ i la ‘Tonno tano’, així com el calzone napolità.

Parking Pizza

Adreça: Londres, 98 (Barcelona)

Altres localitzacions: Passatge de Marimon, 5; i Passeig de Sant Joan, 56.

Empresa: Binder Life SL 

Responsables: Berta Bernat Iñiesta i Marcos Armenteras Marçal (fundadors, propietaris i directors)

El matrimoni Berta Bernat i Marcos Armenteras han obert diversos establiments en els últims anys, tots d’estètica agosarada però de gran qualitat. Com indica el seu nom, Parking Pizza és un aparcament, que conserva els grans espais i elements industrials com els grans tubs de ventilació, però adaptat a restaurant. Més recentment, van crear Parking Sótano, però aquest per a amants de la carn.

Pizzeria Da Nanni

Adreça: Llibreteria, 10 (Barcelona)

Altres localitzacions: Rec, 30 (Barcelona)

Empresa: Mergellina SL

Responsable: Antonio Varriale (administrador)

Local d’estètica internacional, però amb pizzes que innoven dins de l’estil napolità. En la carta també hi ha plats de peix i d’altres tradicionals de la regió de la Campània, en funció de l’estacionalitat dels productes.

Pizzeria Gasparic

Adreça: Esglèsia, 36 (en el nucli de Can Blanc, municipi de Santa Pau, Garrotxa)

Empresa: Gasparic Pizza SL

Responsable: Eloi Torrent Planaguma (administrador)

Pizzes d’estil napolità a la Garrotxa. La ressenya de la web italiana que n’ha fet la selecció destaca que combina les pizzes tradicionals amb altres més creatives, com la ‘Margherita concept’ o la ‘Rocanegra’, amb un resultat “realment excel·lent”. També menciona la qualitat dels seus postres italians.

El febrer passat, l’especialista gastronòmica de VIA Empresa, Lourdes López, va seleccionar les cinc pizzeries preferides de Barcelona. Algunes són coincidents, però apareixen més noms com Can Pizza –dels germans Max i Steffano Colombo–. Grosso Napoletano i Four Corners. Per a gustos, pizzes.

Més informació
Què és la sobrequalificació, que pateixen més les dones i en la qual Espanya és líder?
Economia digital, circular i indústria 4.0: salaris i orígens dels treballadors
Madrid o Catalunya, on es viu més anys? (l’esperança de vida per comunitats)
Avui et destaquem
El més llegit