El rànquing definitiu dels països que més fan servir IA on Europa no surt ben parada

Els Estats Units despunten en un rànquing en què sorprèn el paper secundari que juguen els països europeus, marcats per una regulació estricta

Els Estats Units han concentrat 5,5 bilions d'usuaris d'IA en el darrer any | iStock Els Estats Units han concentrat 5,5 bilions d'usuaris d'IA en el darrer any | iStock

La intel·ligència artificial està a l'ordre del dia, i ja fa un temps que ho està: en el darrer any, les 50 eines més populars han reunit un total de 24 bilions de visites a escala mundial, amb un creixement mitjà mensual de 236,3 milions. Segons Sujan Sarkar, autor de l’estudi Uncovering the AI Industry: 50 Most Visited AI Tools and Their 24B+ Traffic Behavior, el ChatGPT va representar un 60% del trànsit, reunint 14 bilions d'usuaris. Així, la mitjana d’usuaris mensuals d’eines amb intel·ligència artificial en el darrer any ha estat de 2 bilions, però, qui la fa servir més?

L’informe ha elaborat un rànquing dels 20 països amb més usuaris d’intel·ligència artificial, i sorprèn la poca presència europea: hem d’anar fins a la sisena posició per trobar el primer país d’Europa, el Regne Unit, i si sumem les visites de tots els països europeus observem que s’han generat 3,9 bilions de visites, només un 16,21% del total.

En el darrer any, les 50 eines més populars han reunit un total de 24 bilions de visites a escala mundial

Els Estats Units, la cimera de la IA

La taula mostra com els Estats Units, amb 5,5 bilions de visites, acaparen la gran part de visites a eines d’intel·ligència artificial a escala mundial. Suposa un 22,62% del total, davant l’Índia, que amb 2,1 bilions és el segon país amb més usuaris. El top 5 el tanquen Indonèsia (1,4 bilions), Filipines (1,3 bilions) i Brasil (1,3 bilions). 

Els 20 països amb més usuaris d'IA
País Visites totals (milions) Trànsit total (%)
Estats Units 5.500 22,62
Índia 2.100 8,52
Indonèsia 1.400 5,6
Filipines 1.300 5,25
Brasil 1.300 5,22
Regne Unit 665  2,74
Japó 642  2,65
Alemanya 630  2,6
Mèxic 579  2,39
Canadà 534  2,2
França 481  1,98
Malàisia 434  1,79
Colòmbia 415  1,71
Espanya 377  1,55
Vietnam 351  1,45
Argentina 320  1,32
Austràlia 319  1,32
Pakistan 271  1,12
Rússia 270  1,11
Perú 268  1,1

Evidentment, en aquest llistat juga un paper important el nombre d’habitants de cada país, ja que, en haver-hi més, és més probable que hi hagi més usuaris d’intel·ligència artificial d’una o diverses eines. Així i tot, no és un factor ni molt menys decisiu: els Estats Units, amb una població d’uns 331 milions d’habitants, disposa de més del doble d’usuaris que l’Índia, que té 1.400 milions d’habitants. Per tant, els avenços en tecnologia i innovació de cada territori suposen també un factor decisiu. Sorprèn també, però, el cas de la Xina, que tot i disposar d’un nombre d’habitants molt similar a l’Índia i de ciutats capdavanteres en tecnologia com Shenzhen o Shanghai, ni tan sols consta en aquest top 20.

Aquest fet es podria atribuir a què la capacitació en models lingüístics és més difícil en l'idioma xinès a causa de la seva complexitat. Malgrat que el ChatGPT entén el xinès i és capaç de generar respostes en aquest idioma, els usuaris xinesos afirmen que el xatbot té dificultats per captar tots els matisos del seu idioma, especialment en matèries com els acudits. D'altra banda, la censura i els termes sensibles també influeixen, ja que les principals plataformes socials xineses estan monitorades per les autoritats en temps real, i la censura s'aplica amb la mateixa velocitat.

Més info: Estem preparats per fer servir la IA generativa?

A partir de la sisena posició, després del Regne Unit (665 milions d’usuaris), comencen a treure el cap alguns països europeus com Alemanya (630 milions) o França (481 milions), malgrat que aquest darrer se situa en onzena posició, fora del top 10. Per la seva banda, l’Estat es troba en 14a posició amb una xifra total de 377 milions d’usuaris.

Les regulacions de la UE: val més prevenir que curar

Aquest panorama mundial pel que fa a l’adopció de la intel·ligència artificial s’explica a partir de dos motius principals: d’una banda, cal tenir en compte que gran part de les empreses d’IA tenen la seva seu als Estats Units, així com a l’Àsia, en una menor quantitat. D’altra banda, però, un factor que suposa un obstacle pels països europeus són les normatives i regulacions. La Unió Europea està seguint de molt a prop aquesta tecnologia, limitant-la amb lleis pensades per evitar el seu mal ús. De fet, moltes aplicacions d’intel·ligència artificial als Estats Units no compleixen amb la regulació europea.

Moltes aplicacions d’intel·ligència artificial als Estats Units no compleixen amb la regulació europea

A mitja taula consten països pertanyents al continent americà, com ara Mèxic, amb 579 milions d’usuaris, Canadà (534 milions) o Colòmbia (415 milions). Són unes xifres que descendeixen gradualment al llarg del llistat, on a la part més baixa consten Austràlia (319 milions), Pakistan (271 milions), Rússia (270 milions) i el Perú, que conclou el top 20 amb 268 milions d’usuaris.

Més info: La irrupció de la IA a la indústria cinematogràfica: quan el ChatGPT revoluciona Hollywood

Com a dades curioses addicionals, l’estudi remarca que existeix una bretxa de gènere considerable, ja que el 69,5% dels usuaris són homes i el 30,5% restant dones. L’informe no justifica aquesta estadística, i assenyala que les aplicacions de xatbot han estat les més populars, generant un total de 19,1 bilions de visites, i prop del 63% d’aquestes s’han efectuat a través d’un dispositiu mòbil.

Més informació
El ChatGPT arriba a les aules: es multiplica la demanda de formació en IA
Explicar la IA cantant
Tecnologia, cultura i ètica: els eixos per integrar la IA generativa a l'empresa
Avui et destaquem
El més llegit