La despesa mitjana per alumne per la tornada a l'escola a Catalunya és de 1.080 euros | iStock
La despesa mitjana per alumne per la tornada a l'escola a Catalunya és de 1.080 euros | iStock

Els territoris que més gasten en la tornada a l'escola

La despesa mitjana per cada alumne a Catalunya gira entorn els 1.080 euros, xifra que representa el 3,3% de la despesa anual total d'una família catalana

Torna setembre: la rutina, la tornada a la feina (per a molts) i la tornada a l'escola (per a tots). I amb la tornada a l'escola, tornen les despeses mensuals, la compra de material escolar i de tot el que l'envolta, les activitats extraescolars... Però, quants diners es gasten les famílies perquè els seus fills puguin començar un nou curs amb tot el material necessari? Tornar a l'escola és un dret de tot infant i jove (a banda d'una obligació fins als 16 anys), però comença a convertir-se en un privilegi quan la despesa mitjana representa el 3,3% de la despesa anual total d'una família catalana. Segons el portal Kelisto, la despesa per cada alumne a Catalunya gira entorn els 1.080 euros i només és superada per la Comunitat de Madrid, que gasta una mitjana de 1.094 euros, una xifra que representa el 3,1% de la seva despesa total.

Més info: Tornar a l’escola s’encareix un 12%

Ara bé, el País Valencià -amb un 3,7% de la despesa total- i Extremadura -amb un 3,4%- són, seguides de Catalunya, les dues regions que més impacte sobre el pressupost familiar tindran en la tornada als pupitres, mentre que La Rioja i Navarra tanquen la taula posicionant-se com les que menys impacte tindran amb un 2,3% i un 2,7% respectivament.

 

Tot i que el territori que té més alumnes és Andalusia, amb un total de 1.608.497, no és la comunitat que més despesa total té per a la tornada a l'escola. De fet, destina el 2,8% del total a l'inici de curs, mentre que el territori que més percentatge hi dedica és el País Valencià amb un 3,7% del total. Però és a Catalunya on més es gasta en conjunt amb un total de 1.477.551.887,92 euros, seguida de Madrid i d'Andalusia.

 

I no només això. En tan sols 10 anys, la despesa mitjana a escala estatal s'ha incrementat un 13,86% passant de 772 euros per alumne a 879 euros -una xifra que encara queda molt per sota de la que paga la Comunitat de Madrid, Catalunya o el País València, el tercer territori que més gasta amb una mitjana de 1.038 euros per cada estudiant. Davant d'això, però, el pressupost familiar ha caigut després de la crisi i ho ha fet, de mitjana, un 1,8% en l'última dècada.

 

Ara bé, la tendència canvia en funció dels centres elegits. Mentre que als centres públics la despesa s'eleva un 22,91% amb una mitjana de 586 euros en 10 anys -el 2009 era de 477 euros-, als privats disminueix més d'un 26% amb 821 euros -fa 10 anys era de 1.114 euros-. En total, les famílies de l'Estat espanyol gastaran 7.500 milions d'euros en la tornada a les aules. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), si bé el preu mitjà a Espanya és de 1.993 euros per nen o adolescent -incloent el material escolar, les despeses del centre i les activitats extraescolars, entre d'altres-, aquest cost pot superar els 6.000 euros per estudiant en un centre privat, mentre que en un de públic rondarà els 1.176 euros per persona.

 

Les tendències, però, canvien i, davant d'aquest panorama, moltes famílies ja opten per comprar, almenys, el material escolar via online. De fet, l'OCU apunta que les vendes per internet ja van augmentar el 2018 un 13,2% respecte l'any anterior. Deia Albert Einsten que "mai consideris l'estudi com a una obligació, sinó com una oportunitat per penetrar en el bell i maravellós món del saber". Ara, això, hauria de quadrar amb el pressupost familiar a l'hora de fer front a la tan anhelada tornada a l'escola.

Més informació
El deute de tornar a l'escola
Les 6 millors apps per tornar a l'escola
Com reciclar els llibres de text
Avui et destaquem
El més llegit