Les regions més seductores d'Europa per a la inversió

Catalunya és el millor territori del sud d'Europa per invertir, seguida de la Comunitat de Madrid i la Llombardia, segons el grup 'Financial Times'

Barcelona és la millor ciutat del sud d'Europa per invertir i Catalunya la millor regió | iStock Barcelona és la millor ciutat del sud d'Europa per invertir i Catalunya la millor regió | iStock

Catalunya continua seduint la inversió i torna a reafirmar-se com a un dels territoris europeus que més enamoren per la seva competitivitat. El seu potencial econòmic, les perspectives de futur i el seu model estratègic la situen per tercera vegada consecutiva com la millor regió del sud d'Europa per invertir, segons l'informe fDi European Cities and Regions of the Future 2020-21 elaborat per la publicació fDi Magazine del grup Financial Times. Amb la Comunitat de Madrid i la Llombardia per darrere seu, Catalunya és una de les set comunitats autònomes de l'Estat espanyol que entren en el top 10 de la publicació que, tot i així, rebaixa el territori català fins la 15a plaça en el rànquing de tot Europa.

Més info: Catalunya, la millor regió per invertir al sud d'Europa segons l'FT

Els rècords històrics ja comencen a ser habituals per Catalunya, que el 2018 tornava a establir una nova marca sent el millor any en creació de llocs de feina i en volum de projectes. Segons anunciava la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el juny del 2019, del total de l'ocupació creada, el 7,2% prové de la inversió estrangera, una creació de feina que s'ha elevat un 70% el 2018 respecte l'any anterior amb 5.455 llocs creats. De fet, per aquelles dates sortia a la llum que, tot i haver caigut un 16,9%, el territori català continuava mantenint-se en el top 1 en inversions estrangeres a l'Estat.

Entre Catalunya, la Comunitat de Madrid, Andalusia, el País Valencià, el País Basc, les Illes Balears i Aragó, només treuen el cap per la taula tres països més: Itàlia amb la Llombardia, Turquia amb Estambul, i Portugal amb Lisboa. D'aquesta manera, del top 10 de les regions del sud d'Europa per invertir, set són a l'Estat espanyol.

 

En el rànquing general, però, la cosa canvia. Catalunya entra dins les 25 regions europees per invertir entre el 2020 i el 2021, però no apareix fins la 15a posició; mentre que la Comunitat de Madrid cau a la 18a i són, així, els dos únics territoris de l'Estat que es colen a la taula. La regió de París lidera la llista, seguida de la de Dublín i del Rin del Nord-Westfàlia. Alemanya és el país que més regions aporta al rànquing amb sis de 25, seguida del Regne Unit amb tres. La resta, com Espanya, Irlanda o Suïssa aporten dos territoris a la taula.

 

Una economia oberta al món

Però una cosa és el rànquing general i l'altra la de les regions guanyadores, en què la publicació situa Catalunya a la 8a posició i la Comunitat de Madrid a la 10a. Com a la resta, la regió de París continua liderant aquest top 10, seguida de dos territoris alemanys. Com diu Chacón, "reconeixements com aquest posen de manifest que Catalunya és sinònim de confiança i de futur", però també que "és una economia dinàmica, industrial, innovadora i oberta al món". 

 

De fet, el territori català també entra dins les 10 millors regions pel seu potencial econòmic i ho fa en la 7a plaça, sent l'única regió de l'Estat que apareix a la taula. "Combinem el talent, un teixit empresarial de tradició industrial diversificat, amb grans infraestructures tecnològiques i de recerca, amb una posició geogràfica estratègica, fet que ens converteix en un entorn únic on invertir i fer negocis", destaca en aquest sentit la consellera.

 

De les sis classificacions que l'fDi Magazine fa per donar el títol de guanyadores a les millors regions europees, Catalunya es cola dins de tres categories -la general, la de potencial econòmic i la de connectivitat-, mentre que la Comunitat de Madrid ho fa en dues -la general i la de capital humà i estil de vida-, i Andalusia en una per la seva connectivitat i supera Catalunya situant-se en la quarta posició.

 

Líders en inversió estrangera

Aquests tres territoris també entren en el rànquing de grans regions europees segons l'estratègia d'inversió estrengera directa i ho fan liderats per Catalunya. La primera plaça l'ocupa la regió de Rin del Nord-Westfàlia, seguida de Baden-Württemberg i Baviera, totes tres a Alemanya. A aquestes s'hi suma l'alemanya Hessen a la 7a posició coronant així el país com el més competitiu en aquest terreny. 

 

Mentrestant, en el rànquing general de millors ciutats europees del futur, Madrid passa per davant de Barcelona i ho fa situant-se en la 11a posició, lleugerament per damunt de la capital catalana, que entra en la 19a plaça. Tornen a ser les dues úniques ciutats de l'Estat que entren a la classificació. Al capdavant de la taula s'hi planta Londres, seguida de París i Dublín. Aquí, però, Alemanya només entra amb tres ciutats -Munic, Berlín i Frankfurt-, i la supera el Regne Unit amb quatre -Londres, Sough, Cambridge i Newbury.

 

Juntament amb Londres "mantenint la preeminència europea" i la regió de París "conservant la supremacia" -i entre articles patrocinats d'altres ciutats que no apareixen en el rànquing com Bristol, Bath, Porto o Múrcia-, Barcelona i Catalunya repeteixen en una de les classificacions més prestigioses a escala internacional. I és que, com diu el subtítol de l'informe i demostren les dades, aquestes són "les millors i més brillants destinacions per invertir de tot Europa".

Més informació
Catalunya enamora la inversió estrangera
Catalunya lidera la inversió estrangera de l'Estat
Les 20 ciutats més dinàmiques d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit