Agrotecnio i la UdL desenvolupen un arròs resistent a un fong que pot fer perdre la collita

Els fungicides permesos per tractar la malaltia es redueixen i ara la Unió Europea obre la porta a comercialitzar aquesta varietat

Paul Christou, mostra diverses plantes d'arròs resistents a la piriculària al laboratori d'Agrotecnio a la UdL | ACN Paul Christou, mostra diverses plantes d'arròs resistents a la piriculària al laboratori d'Agrotecnio a la UdL | ACN

Agrotecnio i la Universitat de Lleida (UdL) han desenvolupat un arròs resistent a la piriculària, un malaltia causada per un fong que pot provocar veritables estralls al camp i fins i tot fer perdre la collita sencera. La recerca, centrada en la varietat bomba, ha consistit en desactivar un gen propi de la planta que el fong necessita identificar per poder infectar-la. Així, el fong és incapaç de reconèixer-la i, per tant, no la pot envair. Actualment, aquesta malaltia només es pot tractar amb productes fitosanitaris, tot i que la llista dels fungicides autoritzats per la Unió Europea cada vegada es més reduït. I en aquest context, Europa ha obert la porta a comercialitzar vegetals obtinguts amb noves tècniques genòmiques, com aquest arròs.

L'arròs desenvolupat és el resultat de dos projectes finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació (Sutainrice i Blast-Away) amb la implicació d'una empresa del sector. Tot i això, el grup de recerca de Biotecnologia Aplicada d'Agrotecnio, que lideren Paul Christou i Teresa Capell, fa més de 30 anys que treballa en biotecnologia de l'arròs i edició genètica, mentre que el grup Forestal dirigit per Jordi Voltas en fa més de 20 que col·labora amb empreses de producció de llavor d'arròs del Delta de l'Ebre.

Alternativa als pesticides

La piriculària, també coneguda com cremat de l'arròs, és una de les principals malalties que afecten l'arròs i provoca grans pèrdues productives. A Catalunya la producció d'aquest cereal es concentra sobretot a les Terres de l'Ebre i, segons les dades provisionals del Departament d'Acció Climàtica, l'any passat es van produir al conjunt del país un total de 108.827 tones d'arròs en una superfície plantada de 20.542 hectàrees.

La piriculària és una de les principals malalties que afecten l'arròs i provoca grans pèrdues productives

Per tractar aquest fong s'utilitzen fungicides, tot i que la Unió Europea n'ha restringit l'ús i la previsió és que la llista de productes que es poden utilitzar encara es redueixi més de cara al futur. I en aquest context, l'arròs resistent a la piriculària s'erigeix com una alternativa per als agricultors que sense els productes fitosanitaris no tenen la possibilitat d'atacar aquesta malaltia.

Més informació
Les reivindicacions d'Alcarràs i la vida després de la popularitat
La sequera extrema ha fet caure un 70% la collita de cereal a Catalunya
La sequera enfonsa la collita d'avellanes a Girona
Avui et destaquem
El més llegit