L'Ajuntament de Barcelona ordena tancar 4.148 pisos turístics il·legals els dos últims anys

Janet Sanz assegura que el govern municipal de la capital catalana pot dir que ha posat control a l'oferta irregular d'habitatges

Turistes al Park Güell de Barcelona | iStock Turistes al Park Güell de Barcelona | iStock

El pla de xoc de l'Ajuntament de Barcelona per combatre l'activitat il·legal d'habitatges d'ús turístic (HUT) ha permès ordenar el tancament de 4.148 pisos en el període entre l'estiu del 2016 i el maig d'aquest any, segons Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Sanz ha assegurat que l'equip d'inspecció de l'Ajuntament ha pogut comprovar que d'aquests 4.148 pisos, 2.355, més de la meitat dels habitatges, han quedat fora del mercat de l'oferta turística després que 2.129 pisos hagin acatat voluntàriament l'ordre de tancament i 226 hagin estat precintats per la inspecció. Sanz han reconegut que després de dos anys de pla de xoc, Barcelona pot dir que ''ha posat control a l'oferta il·legal'' de pisos turístics.

Més info: Els pisos turístics legals a Barcelona generen 4.700 llocs de treball

D'aquests 4.148 pisos, el 30% tenen la propietat en mans de particulars i el 70% són propietat d'empreses. Sanz ha fet balanç dels dos anys del pla de xoc contra l'oferta turística il·legal i ha posat sobre la taula xifres de l'actuació ''contundent'' que va iniciar el govern municipal d'Ada Colau des del juliol del 2016.

Entre el l'estiu del 2016 i el mes de maig d'aquest any, l'equip d'inspectors de l'Ajuntament de Barcelona ha passat de 20 inspectors a 100 persones entre ''visualitzadors'' i inspectors dedicats a perseguir els pisos turístics il·legals.

Sanz ha dit que en aquest període l'Ajuntament ha actuat ''contundentment contra aquesta pràctica corrosiva per a la ciutat i que posa en perill la convivència al barris de la ciutat''.

En el transcurs de la roda de premsa, Sanz ha fet balanç d'aquests dos últims anys amb el dos anys anteriors al seu mandat, entre el 2014 i el 2016, on ''campava la barra lliure i la impunitat contra l'activitat il·legal'' de l'oferta d'habitatge turístic.

Aquesta barra lliure entre el 2014 i el 2016 es va ''agreujar'' amb el desplegament de les plataformes d'Internet d'oferta de pisos turístics; un dels agents més perseguits en aquest pla de xoc de l'equip municipal.

Janet Sanz ha assegurat que després d'aquest dos anys es pot dir que l'Ajuntament de Barcelona ''ha posat sota control l'oferta il·legal'' de pisos turístics i ha afegit que Barcelona ''està més a prop que mai de posar el comptador a cero'' d'aquesta oferta irregular.

Més info: Barcelona sancionarà 2.577 pisos turístics il·legals d'Airbnb

Entre juliol del 2016 i maig d'aquest any, l'Ajuntament ha ordenat el tancament de 4.148 pisos i 'd'aquests, més de la meitat, 2.129 habitatges, han tancat la seva activitat irregular de manera voluntària. A més, 226 pisos han estat precintats després que hagin mantingut la seva activitat irregular malgrat els requeriments de l'Ajuntament. El resultat final és que en dos anys s'han expulsat del mercat de l'oferta il·legal de pisos turístics a 2.355 habitatges.

Sanz ha advertit que aquest estiu l'Ajuntament ''no baixarà la guàrdia'' i que aquests pisos que ja no operen, seran supervisats, i especialment els de la plataforma AirBnb, per garantir que no recuperen la seva activitat il·legal.

En aquest últim període de dos anys, l'Ajuntament ha obert 10.635 expedients i s'han imposat un total de 5.503 sancions, cosa que suposa una actuació que multiplica per cinc els números del període entre 2014 i 2016. 

Les ordres de cessament d'activitat s'han multiplicat per sis, amb 4.148 ordres des del 2016 quan només s'han va fer 663 els dos anys anteriors en aquet període.

La inspecció ha posat el focus en les xarxes organitzatives de persones amb diversos pisos turístics il·legals. Amb aquest perfil, l'Ajuntament té identificades a 11 multi infractors que gestionen tots ells 86 habitatges diferents. Aquestes persones tenen oberts 170 procediments disciplinaris.

Campanya contra l'habitatge il·legal

El balanç del pla de xoc ha coincidit amb la presentació per segon any consecutiu de la campanya '#fairtourismBCN' a favor del turisme just i crític amb les activitats irregulars en el sector.

Les dues novetats d'aquest any de la campanya que ha presentat el regidor de Turisme, Agustí Colom, és que en aquesta edició la ubicació dels punts informatius estaran en tres llocs de la ciutat (Rambles, Arc del Triomf i Gràcia) i que en aquesta edició també participaran les ciutats de Santiago de Compostela i Sevilla. 

Més informació
Catalunya ja disposa de 65.000 pisos turístics regulats
Avui et destaquem
El més llegit