Atlantis IT, el GPS de les dues rodes

L’empresa barcelonina ha creat un software per geolocalitzar bicicletes en el marc de Green Charge, un projecte europeu de mobilitat sostenible

El director d'Atlantis IT, Ricard Soler | Cedida El director d'Atlantis IT, Ricard Soler | Cedida

Des d’una vaca, passant per una bicicleta, una moto o fins i tot un cotxe. Localitzar tot allò que es mou a través de la tecnologia de l’Internet de les Coses. Aquesta és la base sobre la qual l’empresa barcelonina Atlantis IT ha creat un software i comercialitzat una aplicació per geolocalitzar bicicletes. La iniciativa forma part del projecte Green Charge, que aposta per fomentar la mobilitat verda i que ja s’està assajant a ciutats europees com Barcelona, Oslo i Bremen. Atlantis ja ha provat el seu sistema de geolocalització de bicicletes estàtiques a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).

Més enllà de reivindicar la mobilitat elèctrica per assolir ciutats més netes, “el que fem és posar la tecnologia al servei de les persones”, explica Ricard Soler, director d’Atlantis. La firma, fundada fa vuit anys a la capital catalana i amb 18 treballadors, té partners a Madrid, Milà, Londres i Santiago de Xile. La companyia desenvolupa el software, vinculat a un dispositiu GPS instal·lat al vehicle. Soler té clar quin és l’essència de l’activitat d’Atlantis. “El nostre negoci es basa a localitzar tot allò que es mou”.

Del control del bestiar als robatoris

A través de Green Charge, l’empresa col·loca una bateria de motocicleta que es recarrega amb plaques fotovoltaiques a l’espai habilitat per a les bicicletes elèctriques de l’estació de FGC de Sant Quirze del Vallès. Aquesta serveix per recarregar les bicicletes durant la nit. Al mateix temps, el software també permet conèixer la seva localització i l’estat de les bateries. El projecte, en el qual participa Atlantis, està liderat pel consorci Eurecat i hi col·labora l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

En només tres anys, la tecnologia d’Atlantis ha evolucionat i s’ha adaptat a les necessitats del context. El 2019, la companyia va ser finalista dels Premis PITA amb BrunApp, una aplicació que afavoreix el control del bestiar que pastura pels prats i muntanyes. De la geolocalització de les vaques brunes del Pirineu s’ha passat als vehicles de dues rodes (bicicletes i motos) i de quatre (cotxes). La mateixa tecnologia permet saber on tenim aparcat el vehicle i rebre una notificació en forma d’alarma si ens el roben.

El secret d'Atlantis IT és intentar no parar de moure’s alhora que tracta de controlar tot allò que es mou

Soler afegeix que l’aplicació també contempla la possibilitat d’avisar els familiars o coneguts de l’usuari del vehicle en cas d’accident. “El nostre software minimitza el temps de resposta i localitza el vehicle robat, compartint immediatament amb el seu entorn familiar la seva ubicació en cas d’accident”. De fet, Soler admet que la solució plantejada per Atlantis, per la qual els dispositius són els encarregats d’avisar els telèfons d’emergències en cas d’accident, és un sistema en el qual ja treballa la multinacional nord-americana Apple.

A més del reconeixement per BrunApp, Atlantis ha rebut el segell de pime innovadora, línies de finançament públiques i l’acreditació com a empresa assessora d’Acció, l’agència per la competitivitat i la internacionalització de la Generalitat de Catalunya.

Fins al moment, Atlantis ha centrat les seves solucions tecnològiques per la mobilitat sostenible a les flotes de vehicles de grans companyies com Aigües de Barcelona o el RACC. Ara, el seu camí es reorienta cap al client particular. La companyia, que el 2019 va facturar 630.000 euros, preveu acabar l’any passat en xifres de facturació similar. El seu secret és intentar no parar de moure’s alhora que tracta de controlar tot allò que es mou.

Més informació
Cervesera del Montseny, els pioners de la cervesa artesana a Catalunya
TEB, la cooperativa que dona feina a 650 persones amb discapacitat intel·lectual
Oriental Market, la "petita Àsia" catalana
Avui et destaquem
El més llegit