El 30% dels nous habitatges de Barcelona, per a fins socials

La mesura obligarà els promotors immobiliaris a reservar aquest percentatge del volum edificable dels immobles de nova construcció

El nombre de persones que viuen en lloguer creix en els darrers sis anys El nombre de persones que viuen en lloguer creix en els darrers sis anys

Barcelona aprovarà provisionalment aquest dimecres la modificació del Pla General Metropolità que obligarà els promotors immobiliaris a reservar el 30% del volum edificable dels immobles de nova construcció o de grans rehabilitacions a habitatge protegit.

La mesura, que serà aprovada de manera provisional a la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, va ser validada inicialment al juny i continua endavant després que hagi aconseguit els vots a favor de BComú, ERC, el PSC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat la mesura "d'històrica" i ha remarcat que "s'ha perdut la por" a "posar les persones per davant dels interessos especulatius d'uns pocs".

Determinar la legalitat

La mesura es trasllada així al plenari del 28 de setembre, però l'aprovació definitiva no serà fins que la Subcomissió d'Urbanisme de Barcelona determini la seva "legalitat", segons han apuntat representants de les entitats socials pel dret a l'habitatge. 

L'Ajuntament calcula que gràcies a aquesta mesura la ciutat guanyarà 334 pisos protegits nous l'any i estima que més de la meitat s'ubicaran als barris més cèntrics. Paral·lelament, en la comissió s'ha tirat endavant una altra mesura –també aprovada inicialment al juny-, que planteja que l'Ajuntament tingui el dret a compra preferent de determinats immobles o solars que estiguin a la venda. 

Colau: "Reservar un 30% dels nous immobles a habitatge protegit representa un canvi de paradigma"

Colau ha destacat que reservar un 30% dels nous immobles a habitatge protegit representa un "canvi de paradigma" i de les "regles del joc" perquè fa que els agents privats es "corresponsabilitzin" en matèria d'habitatge. Tanmateix, però, ha dit que aquesta mesura "no és un punt d'arribada, sinó un punt de partida" i ha reconegut que l'Ajuntament i la resta d'administracions públiques han de "seguir treballant" en altres mesures per "resoldre el problema de l'habitatge". 

L'alcaldessa ha celebrat que s'hagi "perdut la por" als 'lobbies' financers i immobiliaris i ha agraït tant a les entitats socials pel dret a l'habitatge com als grups municipals que han votat a favor de la mesura. "Les administracions hem de canviar les normes per garantir el dret a l'habitatge", ha sentenciat Colau.

Més informació
La compravenda d'habitatges torna a pujar el juliol
Vía Célere entrega una promoció de 175 habitatges a Barcelona
Barcelona té l'habitatge en venda o lloguer més antic
Avui et destaquem
El més llegit