Barcelona, Ciutat Europea del Bosc 2022

La capital catalana s'imposa a Madrid, Sòria i Novi Sad, una ciutat de Sèrbia, per organitzar la conferència anual

Imatge aèria de Barcelona amb el bosc de Collserola en primer pla | Cedida Imatge aèria de Barcelona amb el bosc de Collserola en primer pla | Cedida

Barcelona serà l'any 2022 la Ciutat Europea del Bosc. La capital catalana s'ha imposat a tres altres ciutats, Madrid, Sòria i Navi Sad (Sèrbia) per organitzar la conferència anual de l'European Forest Institute. La candidatura de Barcelona proposa activitats durant tot l'any amb l'impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans com a tema central. Així, suggereix deixar enrere la dicotomia tradicional de les ciutats d'espais verds i espais urbans per donar pas a les biociutats. 

La candidatura de Barcelona està encapçalada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). La proposta destaca els projectes actuals de promoció de la biodiversitat a l'àrea metropolitana en àmbits com la lluita contra el canvi climàtic, la renaturalització de l'espai públic i la construcció amb fusta. 

A més, inclou un programa educatiu sobre boscos i biociutats. Un 40% de l'àrea metropolitana de Barcelona són espais protegits, amb zones naturals com el parc de Collserola, la serralada Litoral i el Parc Natural del Garraf. Precisament Collserola serà un dels emplaçaments on es desenvoluparà la conferència durant el mes d'octubre el 2022, on l'IAAC hi té un laboratori. L'Hospital de Sant Pau -on l'EFI hi té una subseu- és un altre dels indrets seleccionats.  

El 2014 es va celebrar la primera conferència de l'European Forest Institute, que ha passat des de llavors per ciutats com Bilbao, Sant Petersburg, Viena, Oslo, Aberdeen i Bonn. L'any que ve serà a Praga i el 2023, a la ciutat sèrbia de Navi Sad. L'European Forest Institute va ser creat pels països europeus. Té 130 membres afiliats i la seu central és a Joensuu, Finlàndia.  

Avui et destaquem
El més llegit