Barcelona impulsa l'atracció de capitals per esdevenir un "hub d'emprenedoria"

El consistori reuneix 20 fons de capital risc per millorar el finançament de les iniciatives innovadores de la ciutat

El primer tinent d’alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni | EP El primer tinent d’alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni | EP

L’Ajuntament de Barcelona ha reunit 20 fons de capital risc i grups inversors de la ciutat per estudiar accions futures que permetin noves formes d’atracció de capital i més finançament a la ciutat. L’objectiu és reforçar el posicionament de Barcelona com a hub europeu d’innovació i emprenedoria. Aquesta trobada s’emmarca en les taules ReAct, que són diferents encontres mantinguts amb sectors professionals i àmbits tractors de l’economia.

En una sessió participativa, els diferents agents han coincidit en les necessitats de seguir potenciant el talent, millorar les palanques de connexió que facilitin l’accés de capital, així com la conversió i participació en finançament des del món públic. En concret, els participants han apuntat cap a una major integració dels fons de capital risc a la ciutat; i entre d’altres aspectes, en afavorir incentius fiscals; potenciar alternatives de finançament; connectar el talent internacional amb la ciutat; i continuar treballant per l’emprenedoria femenina, entre d’altres.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha destacat que “Barcelona presenta fortalesa davant les diferents situacions i contextos globals. Aquestes reunions no fan més que preparar la ciutat per al futur que vindrà. Des de l’Ajuntament i Barcelona Activa veiem clau contrastar amb tots els agents que interactuen amb l’ecosistema i obtenir retorn d’iniciatives, per afavorir la transformació de la ciutat. En aquest sentit, el Barcelona Green Deal dibuixa un mapa amb canvis que milloraran i impactaran en la nostra ciutat en el transcurs d’aquesta dècada”.

236 inversors a la ciutat 

Barcelona, segons la consultora Dealroom, compta amb 94 fons de capital risc, que arriben a 236 inversors si s’hi sumen totes les tipologies d’inversió. Els darrers 12 mesos, els inversors ubicats a la ciutat han realitzat un total de 191 rondes d’inversió, amb un total de 1.189 milions d’euros invertits. Quant a l’àmbit internacional, els fons de Barcelona inverteixen majoritàriament a Espanya, sent el Regne Unit la segona destinació.

Recentment, l’Ajuntament ha anunciat instruments de finançament per captar inversió i impulsar start-ups científiques i tecnològiques, com ara el Fons Deep Tech, que assolirà un mínim de 20 milions d’euros, com a part de la iniciativa Barcelona Innovation Coast (BIC), la qual impulsa la innovació en sectors com ara la mobilitat, l’energia, la salut, entre d’altres. Altres exemples són el fons Mecanisme per l’Energia Sostenible (MES Barcelona), com a vehicle financer de fins a 50M€ que podrà assolir 166M€ amb inversió privada en projectes de transició energètica; o el fons Barcelona Accelera, que arriba a 50M€ i és capaç d’aixecar inversió per a start-ups dels sectors salut digital, biotecnologia, fintech i e-commerce.

A més, la ciutat ja es troba immersa en una millora d’infraestructures, com és el cas de l’estratègia d’Economia Blava a la ciutat; té en marxa el Pla Barcelona Fàcil, que facilitarà i impulsarà nova activitat i negocis a mig termini; hi treballa en el talent digital a través de serveis com el del Cibernàrium; l’impuls de les oficines 22@ o la Welcome Desk per a l’aterratge de talent internacional; o la Llei d’Startups, prevista per a finals d’aquest 2022, que proporcionarà avantatges fiscals per l’activitat emprenedora.

Més informació
Eada Business School estrenarà nou campus a Barcelona de 4.200 metres quadrats
Barcelona bat un rècord històric d'inversió immobiliària amb 2.005 MEUR
Barcelona i les dades, a la cerca del talent
Avui et destaquem
El més llegit